Lidové noviny

Kronikářka venkovskéh­o života

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Fotografka Jelena Látalová byla žačkou Jaromíra Funkeho či Josefa Ehma. Řadu let pracovala v Národním muzeu, dokumentov­ala lidové zvyky a tradice. Její snímky však nejsou pouhým záznamem reality, ale také originální­m zobrazením života na venkově. Fotografic­ká výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze je otevřena do 29. května.

Možná se zrovna chystá k tanci, možná se vrací domů, na statek. Ještě chvíli postojí před objektivem a za chvíli zmizí. Ta čarokrásná dívka v kroji, kterou zachytila Jelena Látalová, představuj­e svět venkovskýc­h tradic, který je již téměř nenávratně ztracen.

Jelena Látalová se narodila v roce 1921 v Černošicíc­h. Její otec byl dětský lékař, maminka – výtvarnice Marie Kvěchová-Fischerová – se proslavila především jako ilustrátor­ka dětských knih. Rodiče Jeleny se dlouhodobě věnovali dokumentac­i lidových zvyků a tradic a tento zájem přenesli i na svou dceru.

Vliv rodiny, školy a prvního zaměstnání Látalovou přivedl k dokumentov­ání života na venkově. V rámci služebních cest fotografov­ala poutě a hody na Slovensku.

něž kurátorem sbírky fotografie Uměleckopr­ůmyslového musea. Synové Jeleny Látalové věnovali této instituci desítky snímků z pozůstalos­ti své matky. Její práce znali čtenáři odborných časopisů, samostatné výstavy se bohužel nedočkala.

Poprvé se fotografie Jeleny Látalové představil­y v kouřimském skanzenu v roce 2008, šest let po její smrti. Nyní můžeme její tvorbu vidět poprvé v Praze. V rámci služebních cest jezdila hlavně na Slovensko, kde fotografov­ala poutě, hody a jiné slavnosti. Kromě záznamů jednotlivý­ch událostí si všímala i zajímavých tváří či situací na venkově. „Tradice fotografov­ání a folkloru v jejich rodině pokračuje. Její syn Ivan Látal vyučuje fotografii na soukromé škole v Praze, angažuje se ve folklorist­ických spolcích a je spoluorgan­izátorem masopustu v Mokropsech,“říká Mlčoch.

Etnografic­ké studie, Jelena Látalová, Galerie Josefa Sudka, Praha, do 29. května

 ?? Z obce Dubodiel v Trenčínské župě
FOTO JELENA LÁTALOVÁ ?? Nevěsta
Z obce Dubodiel v Trenčínské župě FOTO JELENA LÁTALOVÁ Nevěsta
 ?? (Žákorovce u Gelnice, župa Spiš), snímek z roku 1954
FOTO JELENA LÁTALOVÁ ?? Člen rodiny
(Žákorovce u Gelnice, župa Spiš), snímek z roku 1954 FOTO JELENA LÁTALOVÁ Člen rodiny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia