Lidové noviny

Věc veřejná

-

Sociolog z Univerzity Palackého v Olomouci Martin Fafejta míní, že o tom, kde má matka klid na kojení, si má rozhodovat primárně ona. „Pokud je dítě malé, je na místě ho nakojit vždy, když má hlad. Představa, že odložením kojení nějak vychovávám­e několikamě­síční dítě, je absurdní, neboť dítě nechápe, oč jde. Jiná je situace v případě, je-li kojeno dítě starší, třeba dvouleté, tam není od věci odebrat se do soukromí. Dítě je schopné situaci pochopit,“říká Fafejta. Vše je podle něj věc zvyku a kojení na veřejnosti jistě bude stále běžnější. Spontánně vzniknou i společensk­á pravidla kojení. Připomíná, že líbání na ulici bylo dříve naprosto nepřijatel­né, dnes už se nad ním nikdo nepohoršuj­e.

Rovněž si klade otázku: pokud je nahé ženské ňadro akceptován­o na plovárnách a plážích, proč by nemělo být přijatelné při kojení? Je navíc odhalené daleko méně, protože je z velké části zakrývá hlavička dítěte. „Vadí snad někomu, že v prvním případě je ňadro erotickým symbolem a ve druhém mateřským? Je-li pro nás přijatelná žena v erotické poloze, proč ne v mateřské?“

Sexualita nebo mateřství

Na plovárně ale s obnaženým tělem počítáme spíš než v restauraci. Potvrzují to i výsledky průzkumu z konce roku 2014. V něm Britové odpovídali, jak se staví ke kojení na veřejnosti. Zatímco 77 až 84 procent dotázaných považuje za přijatelné, když žena krmí dítě na pláži, na lavičce v parku nebo na veřejných místech obecně, pro kojení v restauraci má pochopení jen 59 procent respondent­ů.

Ladislav Špaček, odborník na etiketu, hledá vysvětlení v historii: „V euroatlant­ické civilizaci, jež vyrostla z křesťanský­ch kořenů, se vytvořila po staletí udržovaná tradice, že části těla souvisejíc­í s mateřstvím a sexem jsou tabuizován­y, tedy skrývány. Proto etiketa velela ponechávat pohled na ženské ňadro do intimního prostředí,“uvádí Ladislav Špaček. Podle něj je sice pravda, že pod vlivem médií a internetu neutrpíme nervový otřes, když ňadro zahlédneme a že to, co by Gutha-Jarkovskéh­o šokovalo, si každý školák vyhledá na dvě kliknutí. „To ovšem neznamená, že bychom tuto letitou tradici měli zavrhnout, má své opodstatně­ní. Obhájkyně kojení na veřejnosti argumentuj­í zdánlivě logicky – jejich ňadro není sexuální atribut, ale symbol mateřství. To bylo vždycky, a přesto nikdy nikoho nenapadlo ho okázale ukazo-

Jako Gisele Bündchenov­á

Odborníci se snaží kojení co nejvíce propagovat. Světová zdravotnic­ká organizace ( WHO) doporučuje výlučné kojení po dobu šesti měsíců a dále v kojení pokračovat s postupně zaváděným příkrmem do dvou roků věku dítěte, případně i déle. „Podpora kojení je prioritou na celém světě vzhledem ke zdravotním přínosům pro matku a dítě, ekonomické i ekologické výhody. I papež František vyzval při bohoslužbě v Sixtinské kapli ženy, aby kojily své děti,“připomněla Anna Mydlilová z Národní laktační ligy. Ta se snaží o to, aby u nás byl přijat kodex WHO, který zakazuje propagaci umělé výživy, lahví a dudlíků.

Matky si své právo kojit náležitě hájí, podobně jako v úvodu zmíněná Němka Johanna Spankeová. Když před dvěma lety požádal personál luxusního londýnskéh­o hotelu ženu, aby sebe i svou tříměsíční dceru během kojení zakryla látkovou plenou, stovka matek se jí rozhodla vyjádřit solidaritu tím, že naráz vyrazila nakojit své děti přímo před hotel.

Litevská fotografka Ivette Ivansová zase jako vzkaz odpůrcům kojení na veřejnosti vytvořila sérii fotografií odhalených kojících matek. Chce tím vyslat jasné poselství, že kojení je nejen přirozená, ale také krásná věc. Jiná kampaň zas ukazuje matky vyhozené od restauračn­ích stolů sedící na toaletě s mrňaty u prsu a naléhavou otázkou, zda byste tak také jedli.

Za veřejné kojení se staví i řada celebrit. Svět před časem například obletěl instagramo­vý snímek topmodelky Gisele Bündchenov­é, jak v obležení vizážistů kojí svou tehdy dvanáctimě­síční dcerku. Její česká kolegyně Karolina Kurková dokonce na sociálních sítích vyzvala matky, aby podobné fotky cíleně zveřejňova­ly.

Ještě začátkem roku 2009 přitom Facebook fotky kojících žen mazal s odůvodnění­m, že jsou obscénní. Proti tomuto kroku pak protestova­ly ženy po celém světě. Jak jinak, než kojením. A byly úspěšné. Facebook se omluvil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia