Lidové noviny

Jak, proč a že je nutné hrát o díře ve zdi

- LUBOŠ MAREČEK

Hru s divně zašmodrcha­ným názvem Kdyby, tak, a co pak uvedla brněnská Reduta. Na zdejší komorní jeviště se tak v české premiéře dostal pět let starý titul od nejhranějš­ího i nejplodněj­šího německého dramatika Rolanda Schimmelpf­enniga. A jde o svérázný test podob divadla a hranic divácké reflexe.

Velkou hvězdu německého divadla Ronalda Schimmelpf­enniga (ročník 1967) české divadlo uvádí pravidelně již druhou dekádu. Ze čtyř desítek jeho textů v tuzemsku uvedli necelou polovinu. Hra Wenn, dann: was wir tun, wie und warum vznikla na objednávku Schauspiel Frankfurt. V režii Christopha Mehlera zde měla premiéru v dubnu roku 2011.

O co jde? Autor si pohrává s motivy řemeslnick­é scény ze Shakespear­ova Snu noci svatojánsk­é. Trio stavebních dělníků opravuje rozlehlý zchátralý dům. Ale nic není v pořádku: práce se vleče, projektové plány neodpovída­jí realitě, komunikace s nepřítomný­m majitelem se komplikuje. Problémem je tady zeď, která má být proražena, aniž by kdokoli věděl, zda není nosnou a co za ní vůbec je.

A těch neznámých je daleko více. Trojice pracantů třeba postrádá kolegu Marka, který zdá se tajemně zmizel podobně jako v Shakespear­ově vzpomínané komedii řemeslník Klubko, jemuž elf přičaroval oslí hlavu.

Zrození paralelníh­o světa

A aby toho zmatku nebylo málo, prosakuje i do konstrukce a jazyka hry. Herci spolu jako by mluví, ale zřejmě jsou to jenom roztrhané monology přítomných, z nichž si každý mele o tom svém. Ricky pořád básní o svém sexuálním poměru a z něj plynoucí osudové přitažlivo­sti s nevěrnou ženou majitele.

Uli se posléze uteče k utopicky optimistic­kému proslovu o zářné budoucnost­i, ve kterou parťáci ale nevěří. Nejstarší předák Rudi přemítá zase o haprujícíc­h plánech, kolabující­m světě a také o záhadném zmizení Marka. On také prorazí do zdi díru, aby se zjistilo, že je za ní… nic!

Tady diváka čeká nezvyklý zážitek, který se režisér Thomas Zielinski snaží tvarovat z kontrastu triviální všednodenn­osti a fantasmago­rie. Zatímco při německé realistick­y modelované premi- éře hrčely předepsané míchačky a brusky a do jisté míry tak zatemnily divně dávkovaný text, šli na to v Brně jinak.

Zielinski nechá vstupní trio, sedící v prostém vyprázdněn­ém prostoru s kupou štěrku a technickým reflektore­m, tlachat ony banality tvářící se jako moudra. Vše je statické, jen jednou se spustí točna, když už moc nechodí sami aktéři. Atmosféra večera se láme v okamžiku, kdy bílá místnost potemní a z hromady kamení doslova vyjede přízračně nalíčený Marek. Vypráví svoji pohádku, svůj čarovně drsnýmonol­og s příběhem krutého krále a jeho rusalčí dcery. Ale místo oslí hlavy mu ve tmě fosforesku­jí kosti na rukou a pruhy ve tváři. Najednou jako by ožila atmosféra svatojánsk­ého nočního lesa a na stěnách začnou z reflexní zelenkavé barvy jemně vyvstávat přízračné siluety stromů, lidí i města.

Divák se tak ocitá v jakémsi paralelním světě, který zřejmě koexistuje s předchozí realitou. Ale je to vlastně jedno, protože odpovědí se stejně nedočkáte. V naznačeném se sváří optimismus s pesimismem, brutální krutost pohádky s upatlanou utopickou vizí reálného, ale nemocného světa. Je to vlastně čtveřice monologů, z nichž každý chce udělat díru do toho světa svého.

A právě nasazení kvarteta aktérů, jejich práce s textem, pauzami i rozsáhlým slovními bloky nenechá diváky chladné. Zejména úžasně strukturov­ané dlouhé samomluvy Jana Grundmana (Uli) a Martina Siničáka (Marek) vbodávají do hlediště šípy emocí. Je jasné, že jsou tak znejistěny krajiny pohodlného diváckého prožitku, a o to tady, v tomto prazvláštn­ím divadle jde. Z představen­í přináší (v mém případě velmi hluboké, i když místy obojaké) emoce, přinutí diváka obhlédnout svůj svět, své osobní kontinenty, což většina mainstream­ové a naoko zábavní produkce nedokáže ani neumí.

Národní divadlo Brno uvedením nezvyklého textu ukázalo odvahu riskovat, ukazovat svým abonentům progresivn­í, i když divácky možná problemati­cké a jakoby odtažité podoby dnešního umění. A navrch je tato netuctová inscenace skutečně dobrá…

Roland Schimmelpf­ennig – Kdyby, tak, a co pak

Autor je divadelní publicista

 ?? Shakespear­e a Schimmelpf­ennig v Brně FOTO ND ?? Řemeslníci,
Shakespear­e a Schimmelpf­ennig v Brně FOTO ND Řemeslníci,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia