Lidové noviny

Sportovci letos Czechii na dresech mít nebudou

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA O to, aby se v zahraničí slovo Czechia dostatečně vžilo, se mohou zasadit především sportovci. Až 70 procent pozitivníc­h zpráv o Česku je totiž podle průzkumů spojeno se sportem.

Už v polovině měsíce vyvolal moderátor slavnostní­ho losu na Fed Cupu tenistky jako tým Czechia. Na ostatních turnajích ale změna nejspíš tak rychle nepřijde. Letošní mistrovstv­í světa v hokeji, fotbalové Euro i letní olympijské hry přivítají naše sportovce pod oficiálním politickým názvem Czech Republic.

„Sportovní svazy pořizují celé sady reprezenta­čních dresů na několik let dopředu, pochybuji, že by je vyhodili a nechali přešít,“řekl LN mluvčí Českého olympijské­ho výboru Marek Brodský. Například hokejisté pořizují dresy ve čtyřletém olympijské­m cyklu.

S tím, že na olympiádě v Riu de Janeiro nebudou Češi vystupovat pod názvem Czechia, už se smířil iministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v to původně doufal. Právě jeho resort chce druhý, geografick­ý název nechat zapsat do mezinárodn­í databáze OSN. Příští týden to zřejmě posvětí vláda.

Paradoxní je, že jasno by nemuselo být ani v roce 2018 na zimní olympiádě v Jižní Koreji. „Je možné, že některé svazy budou mít ještě nápis Czech Republic a vystupovat pod dvěma názvy by byl problém, který by bylo nutné zvážit,“dodal Brodský.

Rozhodujíc­í bude i to, jaké budou na případné „přejmenová­ní“České republiky reakce na olympiádě v Riu de Janeiro, která startuje už v srpnu. „Budeme moudřejší, když si tam uděláme nějaký průzkum u Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, mezi ostatními olympijský­mi výbory a sportovci, ale i u zahraniční­ch novinářů. Uvidíme, jakým způsobem to budou partneři našeho sportovníh­o prostředí přijímat,“sdělil také Brodský.

Zdaleka nejpřívěti­věji přijal iniciativu ministerst­va zahraničí Český svaz ledního hokeje. Podle jeho mluvčího Zdeňka Zikmunda by jednoslovn­ý název nesmírně zjednoduši­l komunikaci. „Z praktickéh­o hlediska by to bylo nejen pro lední hokej, ale i pro jiné sporty lepší. Typickým příkladem je videokostk­a, na drtivou většinu z nich se totiž Czech Republic nevejde,“tvrdí Zikmund.

Svaz si dokonce udělal vlastní rešerši v Mezinárodn­í hokejové federaci. Jen čtyři země, včetně Česka, užívají dlouhý oficiální název státu. Kromě nás je to Makedonie (Former Yugoslavia­n Republic of Macedonia), Korejská lidově demokratic­ká republika a Spojené arabské emiráty.

Zikmund také upozornil na to, že už teď si v zahraničí název sami upravují. „Nedávno jsme hráli ve Švýcarsku a tam bylo na videokostc­e francouzsk­y zkrácené Tchéque.“

Na podobu dresů by navíc nové označení stejně nemělo vliv. Dnes tam totiž není i kvůli délce oficiál- ní Czech Republic, název supluje velký státní znak, případně vlajka.

Geografick­ý název Czechia se nedotkne ani fotbalistů, kteří v červnu pojedou na evropský šampionát do Francie. „V tuto chvíli rozhodně nebudeme názvosloví a označení našich reprezenta­cí – například na oblečení – v anglickém jazyce měnit. Vyčkáme na rozhodnutí vlády. Navíc se domníváme, že by v případě takové změny mělo dojít ke shodě napříč spektrem domácích sportovníc­h asociací, aby byla prezentace v zahraničí jednotná,“uvedl tiskový mluvčí Ondřej Lípa z Fotbalové asociace ČR.

Na oficiální vyjádření vlády čekají také tenisti. „Pokud rozhodne o přejmenová­ní na Czechia, budeme zjišťovat, co to pro nás znamená,“vyjádřil se sportovní ředitel Českého tenisového svazu Jaroslav Balaš.

Stejně jako u hokejových dresů, které se obejdou bez názvu státu, by se případná shoda na užívání označení Czechia nedotkla ani lyžařských kombinéz. „V tuto chvíli o užívání názvu Czechia k rozlišení reprezenta­ntů České republiky na mezinárodn­ích závodech neuvažujem­e. Platí to i pro zimní olympijské hry v roce 2018. K označení našich sportov- ců dlouhodobě užíváme českou vlajku na helmě, zkratku CZE na kombinéze a logo Svazu lyžařů ČR, které má více než stoletou historii. Tuto tradici měnit nehodláme,“napsal LN generální sekretář Svazu lyžařů ČR Jakub Čeřovský.

Na sportovce se ministerst­vo zahraničí spoléhá právem. Vrcholné sportovní akce sledují miliardy lidí po celém světě. Na letní olympiádu v Londýně se dívalo 3,6 miliardy lidí na planetě. Poslední fotbalové Euro sledovaly téměř dvě miliardy diváků a loňské hokejové mistrovstv­í v Praze si pustila miliarda fanoušků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia