Lidové noviny

Hranice 28 korun neodolala. Benzin ještě zdraží

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zprávy o vytrvalém zlevňování pohonných hmot jsou pryč. Cena benzinu a nafty stoupá už druhý měsíc a teď překonala hranici 28 korun. Nafta je o necelé dvě koruny levnější. Špatná zpráva pro motoristy je, že ropa má zřejmě své cenové dno za sebou a pohonné hmoty teď čeká další zdražování. V létě mohou stát ještě o korunu až půl druhé koruny víc než dnes.

Ropa se prodává s malými výkyvy stále dráž od konce ledna, pohonné hmoty se přidaly až s odstupem několika týdnů. Přitom nabídka suroviny ve světě stále převyšuje poptávku. Rozdíl se ale pomalu zmenšuje.

Těžařské země se na jedné straně sice stále nemohou dohodnout na zastavení rostoucího objemu těžby, na druhé straně ale začala růst poptávka v zemích, které patří mezi největší odběratele – ve Spojených státech a Číně. Obecně také platí – začíná jaro, tedy motoristic­ká sezona, začíná i zdražování paliv.

Podle ekonoma společnost­i Finlord Borise Tomčiaka už několik týdnů vytrvale roste cena benzinu a nafty na rotterdams­ké burze. A právě z ní se kalkuluje velkoobcho­dní cena pro Česko i celou Evropu.

Dražší ropa, dražší benzin

„Země kartelu OPEC a Rusko se předminulo­u neděli nedohodly na tom, že zastaví zvyšování těžby, čímž by se podpořil další růst její ceny. Jenže místo očekávanéh­o poklesu ropa překvapivě zdražila. A zdá se, že nějaké výrazné propady, alespoň pro nejbližší období, nelze čekat,“komentuje aktuální situaci Tomčiak.

Nynější zdražení benzinu a nafty na burze v Rotterdamu by napovídalo ještě většímu růstu cen u českých benzinek. Tuna benzinu se koncem minulého týdne obchodoval­a za 490 dolarů, včera už za 524 dolarů. Podobně rostl obchod s naftou – ta podražila na burze z 363 dolarů za tunu na 394 dolarů.

Jenže tuzemský trh má pro řidiče velkou výhodu – díky obrov- ské konkurenci a zřejmě největší koncentrac­i čerpacích stanic v Evropě (jedna pumpa vychází na každý 14. kilometr silniční sítě) se petrolejář­i snaží udržet nižší ceny co nejdéle. I za cenu redukce marží. Ty jsou podle analýzy společnost­i Finlord už nejméně poslední tři týdny nižší, než je dlouhodobý průměr.

Podle Tomčiaka lze přibližně odhadnout, že do léta bude ropa zdražovat dál. U benzinek se to projeví zvýšením ceny zhruba o korunu.

Za litr Naturalu 95 tak lze očekávat zhruba 29 korun a za litr nafty přes 27 korun. Bude ale záležet i na další podstatné veličině, která je určující pro český trh – kurzu koruny vůči dolaru.

Loni bylo hůř

Že ropa už má své cenové dno za sebou, si myslí i expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula. „Pro ekonomiky zemí, které mají příjmy z těžby ropy, je vyšší cena požehnáním. Těžba z břidlic je už ztrátová a omezuje se, zmenšuje se přebytek ve světě. Navíc jdeme do nové motoristic­ké sezony. To vše vyvolává tlak na zdražení ropy. Vzhledem k obrovské konkurenci pump se to u nás ale projeví pomaleji,“soudí Loula.

Ale i přes pokračujíc­í zdražování nemusí být peněženky řidičů v tomto roce prázdnější než loni. Letos v únoru byl benzin s hodnotou 26,5 koruny nejlaciněj­ší za posledních sedm let. A i pokud by cena vzrostla v létě ke zmíněným 29 korunám nebo i výš, mohl by být celkový roční průměr stále výrazně nižší než v roce 2015, kdy jsme v průměru platili 31 korun.

Vzhledem ke konkurenci pump se u nás zdražování ropy projeví v cenách pohonných hmot pomaleji

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia