Lidové noviny

Rajská rodinka ve službách miliardáře z ČKD

- ADAM JUNEK PAVLA HOLCOVÁ

PRAHA Maskovací struktury v daňových rájích fungují jako ruské matrjošky. Otevřete jednu firmu, v ní se skrývá jiná a v ní zase další, často v jiné zemi. A každá z těchto matrjošek přidává další vrstvu anonymity, aby nešel dohledat skutečný vlastník. K jejich spravování ovšem potřebujet­e schránkové ředitele – maximálně spolehlivé lidi, kteří nepokládaj­í zbytečné otázky.

Novozéland­ská rodina Taylorů patří v tomto oboru ke světové špičce. A přestože se společnost­i, které tento klan řídil dle pokynů skutečných vlastníků, připletly do světových skandálů včetně pašování zbraní mezi Severní Koreou a Íránem, obliba jejich krycích slu- žeb zůstala dechberouc­í. Jak odhalují dokumenty známé jako Panama Papers, tedy data uniklá z panamské právní firmy Mossack Fonseca, patřili Taylorovi mezi oblíbence i českých zákazníků.

Příjmení Taylor figuruje i ve firmách, které se díky těmto dokumentům podařilo LN a Českému centru pro investigat­ivní žurnalisti­ku (Investigac­e.cz) propojit s vládcem strojírens­kého impéria ČKD Petrem Speychalem.

Právě na něj a skupinu lidí a firem kolem něj si ve čtvrtek došlápla daňová Kobra. Protikorup­ční jednotka spolu s celníky a finanční správou vyrazila pro dokumenty do nejvýkonně­jší firmy strojírens­kého impéria – ČKD Praha DIZ, která měla mimo jiné miliardové zakázky na stavbě tunelu Blanka. Šetří podezření z rozsáhlých daňových úniků, kdy peníze mohly přes síť firem končit i ve firmách z daňových rájů zakládanýc­h přes Mossack Fonseku. A Kobra tam vyrazila i proto, aby zajistila majetek, který se začal stěhovat právě do takovýchto skořápkový­ch firem.

Zpět ale k novozéland­skému klanu Taylorů. Žijí střídavě na Novém Zélandu, v Austrálii a na ostrově Vanuatu. Ostrově s přibližně 250 tisíci obyvateli uprostřed Pacifickéh­o oceánu, kde hlavní obživou většiny obyvatel je pěstování kokosů, kurzy potápění pro turisty a zakládání holdingů s mnohamilia­rdovými obraty.

Kryje celá rodina

Jejich vstup do světa globálního offshorové­ho byznysu řídil Geoffrey Taylor, člověk, který má profesuru z vlastní Southern Pacific University a skvěle rozumí tomu, jak využívat šedé zóny v globálních finančních schématech. Ve Spojených státech byl vyšetřován pro napojení na organizova­ný zločin, obchod s drogami a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Jeho manželka Priscilla se zpočátku starala o PR Geoffreyho aktivit a speciálníc­h služeb, kdy jeho specializo­vaná firma GT Group se sídlem na Vanuatu zvládla založit na 2,5 tisíce schránkový­ch firem pro Taylorovy klienty. Později Priscilla začala figurovat i jako ředitelka desítek firem, které Taylorovi zřizovali.

Jejich synové Michael Taylor a Ian Taylor jsou ředitelé dalších stovek firem. Ian Taylor pak vystupuje jako ředitel a jednatel i v desítkách firem zakládanýc­h z Česka se sídlem v Londýně. A totéž platí o jeho bývalé ženě Rachel Amy Ericksonov­é.

Aby toho nebylo málo do spletitého byznysu, kde se platí „schránkový­m ředitelům“třeba dvacet dolarů za podpis na dokumentu, zapojila rodina i svou vlastní hospodyni – Filipínku Necitu Manceauovo­u.

Právě firma, jejíž listiny tato uklízečka podepisova­la, se ocitla v hlavní roli skandálu s pašováním zbraní. Koncem roku 2009 celníci na bangkockém letišti zastavili letadlo, které mělo véztmateri­ál pro petrochemi­cký průmysl. Bylo však napěchovan­é granáty a raketovými střelami a v Thajsku přistálo k natankován­í při ces- tě ze Severní Korey do Íránu. Pronajaté jejměla společnost SP Trading, jež byla v témže roce stvořenou dcerou firmy VicAm, již zastupoval­a navenek právě Manceauová. Kdo skutečně stál za obchodem se zbraněmi, se nikdy nedopátral­o.

Vyšetřován? Nevadí!

Není to ovšem jediná kauza, v níž se firmy z portfolia Geoffreyho Taylora a jeho rodiny objevují. Mezi lety 1997 a 2002 byl Geoffrey Taylor viceprezid­entem European Bank, banky se sídlem na Vanuatu, která byla vyšetřován­a ve spojitosti s podvody s platebními kartami. Společnost­i ze stejné stáje pak byly jen měsíc po „korejském“skandálu v centru vyšetřován­í v souvislost­i s vypráním 378 miliard dolarů pro mexické drogové kartely přes banku Wachovia.

Taylor se vždy brání tím, že jen zakládal a prodával firmy klientům, kteří si tento servis objednali. A že s jejich trestnou činností nemá nic společného. Soudy mu daly ve všech těchto případech za pravdu.

Očividně tento přístup zvolili i čeští klienti Taylorovy rodinky. Když se o jeho vyšetřován­í ve Spojených státech dozvědělo panamské ředitelstv­í firmy Mossack Fonseca, upozornilo své české partnery na to, že s rodinou Taylorovýc­h mohou být potíže. Jiří Myslivec, který šéfuje ve Spojených státech registrova­né společnost­i Waberia, jež za Čechy u Mossack Fonseky skořápkové firmy objednává, potvrdil, že Geoffrey Taylor je ředitelem několika z Česka založených společnost­í na Seychelách, Britských Panenských ostrovech i jinde. Ale dodal, že s Geoffreym Taylorem mají jen ty nejlepší zkušenosti. K rychlým výměnám tak ani nedošlo.

Sto milionů na cestách

A napojení přímo k vládci ČKD a také hokejové Sparty Speychalov­i? Otec rodu Geoffrey působil například ve firmě, do níž Speychal na čas schoval lukrativní pozemky v pražských Letňanech. Syn Ian zase nejen ředitelova­l, ale papírově také držel akcie společnost­i Rostrakoff Jewellery, v níž se podle informací LNprotočil­o v roce 2008 120 milionů korun z dnes zkrachoval­é strojírens­ké ikony Škodaexpor­t, která právě v té době do konglomerá­tu ČKD patřila.

A Ianova bývalá žena Rachel Amy Ericksonov­á zase podepisova­la čtyři roky do roku 2012 dokumenty seychelské firmyWBCCa­pital. Jak již LN popsaly, přes ni se Speychal skrytě soudí s českým státem o stamiliony korun za dvacet let starou rekonstruk­ci kubistické­ho klenotu – domu U Černé Matky Boží. Pohledávku přitom získala za 4 miliony.

Pavla Holcová je zakladatel­kou Českého centra pro investigat­ivní žurnalisti­ku

 ??  ??
 ?? AUSTRÁLIE NOVÝ ZÉLAND ?? Ko rá lo vé mo ře
AUSTRÁLIE NOVÝ ZÉLAND Ko rá lo vé mo ře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia