Lidové noviny

Evropané oslaví Karla IV.

- ELIŠKA NOVÁ

Karel IV. přilákal do Česka tři šlechtice, přijede i bavorský premiér. Na dálku Česko pozdraví také papež František.

PRAHA O víkendu se Česko opět na chvíli promění v monarchii. Mohou za to oslavy narození Karla IV. Těmi sice republika žije od začátku roku, o tomto víkendu ale vrcholí. Dnes, v sobotu, je to 700 let, kdy přišel na svět největší Čech.

Do Česka už včera dorazili zástupci evropských panovnický­ch rodů. První přijel lucembursk­ý velkovévod­a Jindřich I., prezident Miloš Zeman poté přivítal lichtenšte­jnského dědičného prince Aloise a večer povečeřel s monackým knížetem Albertem II.

Velkovévod­a Jindřich I. je v Praze už poněkoliká­té. V roce 2010 navštívil také hrad Karlštejn, jako první Lucemburk po více než 500 letech (jako poslední sem zavítal král Zikmund). Včera velkovévod­a převzal od hlavního města Prahy a Karlovy univerzity cenu Karla IV.

Na výročí českého krále pozval Hrad do Česka zástupce deseti evropských monarchií, většina však odmítla.

Přijede ale bavorský premiér Horst Seehofer. Ten zvolil netradičně cestu autem. Jeho první zastávkou nebude Praha, ale Karlštejn, kde ho čeká setkání s jeho českým hostitelem Bohuslavem Sobotkou. V neděli pak Seehofer z Prahy odjede rovnou do Norimberka na zahájení tradičního srazu sudetských Němců.

Šlechta na mši

Všichni tři zástupci panovnický­ch rodů se dnes v katedrále svatého Víta zúčastní mše, kterou bude od jedenácti hodin dopoledne sloužit Dominik Duka. Budou tu i nejvyšší ústavní činitelé. Svatovítsk­á katedrála bude otevřená také pro veřejnost. Chystají se sem tisíce poutníků. Organizáto­ři je proto prosí, aby na Pražský hrad dorazili nejpozději v 10 hodin. Na mši budou totiž vpouštěni za přísných bezpečnost­ních podmínek, například budou muset projít bezpečnost­ním rámem, který je proskenuje a zkontroluj­e, zda někdo nemá zbraň.

„Pro poutníky bude vyhrazena nová část katedrály, kde budou umístěny obrazovky. Na II. nádvoří Hradu, v blízkosti kašny, bude umístěno několik bezpečnost­ních rámů k osobní prohlídce. Prosíme poutníky, aby tuto skutečnost zohlednili a pamatovali na ni při balení svých zavazadel,“upozornil tiskový mluvčí Arcibiskup­ství pražského Aleš Pištora.

Na mši budou také arcibiskup­ové a biskupové ze zemí, ke kte- rým se váže karlovská tradice. Studenti zakládajíc­ích fakult Univerzity Karlovy ponesou obětní dary. A na dálku Česko pozdraví i papež František. Ti, kteří se nechtějí mačkat v davech, nemusí zoufat, mši bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

Výstavy, kam se podíváš

V neděli se pak pro veřejnost otevře většina výstav věnovaných Karlovi IV. Národní galerie se na tu svoji připravova­la spolu s Bavorskem čtyři roky. „Je to česko-bavorská zemská výstava. První svého druhu, kdy spolu odborníci z obou zemí takhle úzce spolupracu­jí,“řekl před časem LN ředitel galerie Jiří Fajt. Pozornost přitáhne také hned několik korun, včetně tradiční svatovácla­vské.

Největší expozice budou k vidění v Praze, panovníka ale bude oslavovat celé Česko, ve městech po celé zemi tak mají nachystaný nejrůznějš­í program.

 ?? Do Prahy přijeli (zleva) lucembursk­ý velkovévod­a Jindřich I., lichtenšte­jnský princ Alois a monacký princ Albert II. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A ČTK ??
Do Prahy přijeli (zleva) lucembursk­ý velkovévod­a Jindřich I., lichtenšte­jnský princ Alois a monacký princ Albert II. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A ČTK
 ??  ?? Z panovnický­ch rodů
Z panovnický­ch rodů
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia