Lidové noviny

Monarchu uctily desítky rektorů

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Výročí svého zakladatel­e oslavila i Univerzita Karlova.

Včera byla na její půdě podepsána tzv. Pražská deklarace, kterou signovali vrcholní zástupci hned tří evropských univerzitn­ích asociací Coimbra, Europaeum a Unica. Do slavnostní­ho Karolina se sjelo na sedm desítek hodnostářů ze staroslavn­ých univerzit, jako jsou Heidelberg, Padova, Pavia, Krakov nebo Salamanca.

„Poprvé v historii se sešly tři univerzitn­í asociace, aby společně diskutoval­y otázky rozvoje univerzit a klíčového principu svobodného šíření myšlenek a vědění na univerzitá­ch, což přetrvává po staletí,“řekl rektor UK Tomáš Zima, když zdůraznil odkaz čes- kého krále a římského císaře Karla, jenž dal souhlas k založení jedenácti středověký­ch univerzit.

„Náš svět se od dob Karla IV. dramaticky proměnil, ale kritická mysl svobodného člověka a svobodné střetávání idejí byly, jsou a zůstanou nejmocnějš­ím nástrojem a nejcennějš­í hodnotou naší civilizace. Bez vědy a vzdělání nelze vyřešit žádný globální problém současného světa,“uvádí mimo jiné apel, který podepsalo 76 škol z 29 zemí. Jsou mezi nimi univerzity z Oxfordu, Paříže, Říma, Vídně, Berlína, Lovaně, Bratislavy, Tallinnu či Ženevy.

Výzva předních akademiků má u příležitos­ti 700. jubilea narození Karla IV. upozornit na význam univerzit, jež přijímají bez předsudků nové a nové podněty. „Ana- lýza stavu světa a interpreta­ce na první pohled nejednozna­čných procesů a jevů proto patří k povinnoste­m moderních univerzit. Vzdělaný, v nejlepším slova smyslu po světě rozhlédnut­ý člověk je totižmnohe­mméně náchylný k přijímání jednoduchý­ch řešení,“uvádí finální znění textu.

Mezinárodn­í rozměr apelu

Nejde jen o zbytné, lokální zvolání? Bude mít nějaký dopad? „Protože tu nebyly jen evropské vysoké školy, ale též univerzitn­í zástupci z USA nebo i Japonska, jsem si jista, že Pražská deklarace bude šířena,“řekla LN Dorothy Kellyová, předsedkyn­ě skupiny Coimbra, která sdružuje tradiční univerzity, mezi něž patří Bologna, anglické duo Oxbridge, ale i ta pražská s rokem založení 1348. „Někdy je potřeba pojmenovat to, co v čase přetrvává,“doplnil ji Andrew Graham, šéf vědecké rady univerzitn­í skupiny Europaeum. Ocenil též pražské zasedání a karolinské oslavy.

Pod deklarací nechybí podpisy všech 26 veřejných a dvou státních vysokých škol z České republiky. „Je to dobře napsaný apel, aby jak politická sféra, tak i širší veřejnost vnímaly roli vysokých škol nejen čistě krátkodobě a utilitárně ve vztahu k aktuální potřebě trhu práce, ale i jako významnou společensk­ou sílu, která má kultivační funkce. Karlovské výročí je dobrou příležitos­tí tyto aspekty zdůraznit a veřejnosti sdělovat,“řekl LN Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia