Lidové noviny

EU bez kontrol? Až za půl roku

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Cesty po Evropě budou dál komplikova­t pohraniční hlídky a kontroly. Brusel schválil výjimku na dalších šest měsíců.

BRUSEL/PRAHA Svoboda volně cestovat a pracovat pro Čechy patří mezi to první, co jim naskočí při vyslovení termínu Evropská unie. Podle posledního průzkumu Eurobarome­tru je Evropa bez hranic dokonce častější asociací než nadměrná byrokracie, plýtvání penězi nebo ztráta národní identity.

Od loňského podzimu je ale putování po schengensk­ém prostoru, tedy zemích, které se rozhodly zrušitmezi sebou hranice, čím dál složitější. Pravidelné policejní hlídky na kdysi zrušené hraniční přechody postavili Němci, Rakušané, Francouzi, Belgičané, Dánové a Švédové. A ani vysoké kovové ploty s nataženým ostnatým drátem již nejsou jen obranným mechanisme­m před migranty proudícími přes vnější hranici Schengenu. Rakušané postavili podobný plot v polích poblíž Spielfeldu u slovinskýc­h hranic. Tedy tam, kde jinak na dálnici řidič pozná, že už je ve Slovinsku, jen díky mýtnici.

Od minulého měsíce jsou zábrany natažené poblíž další tepny, která spojuje dva státy schengensk­ého prostoru, při Brennerské­m průsmyku, hlavní spojnici mezi Rakouskem a Itálií.

Na poslední chvíli

Původně měla všechna mimořádná opatření skončit včera. Přechodná obnova hraničních kontrol je možná jen na dva měsíce a lze ji dvakrát prodloužit. Rakušané a Němci, kteří mají na hranicích v rámci Schengenu zdaleka nejvyšší počet policistů, svůj nejzazší limit pro udržení pohraniční­ch hlídek přímo „na čáře“vyčerpali.

Jenže Evropská rada doslova za pět minut dvanáct schválila prodloužen­í kontrol o další půlrok. Zvolila k tomu formu přílepku. Čtvrteční jednání v Bruselu se totiž primárně točilo kolem humanitárn­í a rozvojové pomoci, nikoliv budoucnost­i Schengenu. Půlroční výjimku Brusel schválil pro Německo, Rakousko, Francii, Belgii, Dánsko, Švédsko a také Norsko. To sice není členem EU, sdílí ale s ostatními úmluvu z Schengenu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek prodloužen­í výjimek chápe. „Oni reagují na přesvědčen­í, že nejsou schopni zvládnout příval migrantů. Tohle jsou opatření, která vyplývají z logiky věci, jsou důsledkem toho, že celkový systém není dostatečně funkční,“prohlásil Zaorálek. Věří nicméně, že do konce roku se podaří situaci na vnějších hranicích EU zvlád- nout tak, že se Schengen vrátí ke svému běžnému režimu. Tedy s hranicemi jen na papíře.

Prevence, ne krize

Další půlrok, kdy budou na hranicích stát policisté s pravomocem­i kontrolova­t každé projíždějí­cí auto, je na rozdíl od dosavadníc­h opatření spíše prevencí. Poté, co EU uzavřela s Tureckem dohodu o vracení migrantů z Řecka zpět do tureckých uprchlický­ch táborů, se počet uprchlíků radikálně snížil. Přes vytíženou rakousko-bavorskou hranici přešlo v dubnu jen 16 tisíc lidí. Loni v listopadu to přitom bylo 206 tisíc.

A dokonce i jinak ostražité Bavorsko už signalizov­alo, že důsledná kontrola na trase z Itálie by spolu s uzavřením balkánské trasy měla stačit. „Kdyby se v Brenneru začalo kontrolova­t, pak bychom ani nemuseli držet naše hlídky v Kufsteinu u rakouských hranic,“upozornil bavorský ministr obrany Joachim Herrmann.

K půlroční výjimce, která umožní ponechat stálé policejní hlídky na hranicích, by se teoreticky mohlo připojit i Česko. Ministerst­vo vnitra se k tomu ale zatím nechystá. „Česku se díky striktnímu dodržování našich i mezinárodn­ích zákonů větší migrační vlna vyhýbá,“prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec.

Detence, kam Česko umisťuje ilegální migranty, jsou zaplněny jen z jedné desetiny. O azyl pak u nás za první tři měsíce letošního roku požádalo 415 cizinců – méně než za loňské první čtvrtletí.

Cizinecká zásahovka

Vnitro se přesto na možné vzedmutí uprchlické vlny připravuje. V březnu cvičili policisté na zelené hranici s Rakouskem zásah v rámci akce s krycím názvem Vlna. Před třemi dny pak Chovanec oznámil vznik mobilních jednotek cizinecké policie. Obdoba cizinecké zásahovky by měla mít 181 členů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia