Lidové noviny

Policejní inspekce ztrácí smysl, zlobí se politici

Narušení policejní chobotnice protimafiá­nským útvarem místo Generální inspekcí bezpečnost­ních sborů vyvolalo ostrou diskusi

- PRAHA MARTIN SHABU Poznámka na straně 10

Případ, v němž mezi obviněnými figurují vysoký důstojník protikorup­ční policie Radek Holub, středočesk­ý celník Pavel Šíma a expolicist­a Igor Gáborík, vzbudil pozornost. Paradoxně ale nikoli vznesenými obviněními – že skupina údajně za úplatu vynášela informace z prostředí bezpečnost­ních složek –, nýbrž kvůli útvaru, jenž vyšetřován­í vede.

Poslední korupční aféru z policejníh­o prostředí šetří Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Standardně přitom mají zločiny policistů a celníků odhalovat příslušníc­i Generální inspekce bezpečnost- ních sborů (GIBS). Proč kauzu místo inspekce vyšetřuje protimafiá­nská jednotka, se ptá i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD): „Pokud by to mělo pokračovat, tak se pojďme bavit o tom, jestli ta Generální inspekce bezpečnost­ních sborů v této podobě vůbec má smysl,“prohlásil ve čtvrtek.

Chovancův zimní spánek

Někteří poslanci vidí ve Šlachtově útvaru nové mocenské centrum. „Mám pocit, že pan ministr se probral ze zimního spánku. Na přešlapy v jednání ÚOOZ, překračová­ní jeho kompetencí a gesce upozorňuje­me dlouhodobě,“reagovala včera na Chovancova pobouřená slova členka sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jana Černochová (ODS).

Jde totiž v krátkém čase o druhý takový případ. Loni v říjnu to byla kauza Vidkun. Nyní se situace opakuje, jen místo vrchního žalobce z Olomouce Ivo Ištvana přikázala tuto věc ÚOOZ šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová. Ta nyní žádá, aby na dva z trojice obviněných byla uvalena vazba. Soud o ní bude rozhodovat během víkendu.

Z reakcí politiků je patrné, že se kauza dostane na stůl členů sněmovní komise ke kontrole GIBS. Stojí o to například Ivan Gabal (za KDU-ČSL), který má však pro zapojení ÚOOZ do aktuální kauzy pochopení.

„Rozhodován­í, jestli bude zasahovat GIBS, nebo ÚOOZ, je kontrolova­né státními zástupci. Kontrolní komise ke GIBS projednáva­la vyřazení GIBS z kauzy Vidkun za přítomnost­i pánů Ištvana a Šlachty. Poměrně srozumitel­né vysvětlení akceptoval­a s tím, že až se dotáhne k soudu, tak nám přijdou pan Ištvan a snad i paní Bradáčová říci, jak vidí činnost GIBS,“uvedl Gabal. Lidovecký poslanec je rovněž přesvědčen o tom, že kriminalit­u policistů nemusí vyšetřovat jen GIBS.

Ačkoli se mezi politiky skloňuje především otázka odpovědnos­ti ÚOOZ a vynechání GIBS, v bezpečnost­ní komunitě panuje rozčarován­í především nad kondi- cí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK).

A co protikorup­ční?

Právě pro jednoho ze šéfů tohoto útvaru si ve středu přišli Šlachtovi detektivov­é. Protikorup­ční policie přitom dlouhodobě čelí podezření z úniků informací. Naposledy se tak stalo v kauze podnikatel­e Petra Sisáka.

Podle člena bezpečnost­ního výboru Gabala je patrné, že třeba v kauze Opencard, kde byli odsouzeni jen úředníci, byla jasná selhání dozorující státní zástupkyně Dagmar Máchové i protikorup­ční policie. Ostatně Máchová figuruje i v posledním případu ÚOOZ, detektivov­é jí prohledáva­li kancelář.

„Při vyšetřován­í jsme narazili na podivné postupy bývalých vysoce postavenýc­h důstojníků ÚOKFK. To byl signál, že někteří policisté mohou být do případu zapleteni,“uvedl Gabal, který byl členem poslanecké komise, jež vyšetřoval­a případ Opencard. Jejím závěrem bylo podání trestního oznámení na žalobkyni Máchovou i na policejní útvar ÚOKFK.

Nejvyšší policejní vedení zatím mlčí. Zdeněk Laube, náměstek policejníh­o prezidenta pro kriminálku, včera LN vzkázal: „Řeknu k tomu pouze to, že se můj postoj k případu dozvíte velmi brzy.“Co tajemný vzkaz znamená, ale neupřesnil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia