Lidové noviny

Soud: Kontrola demonstran­tů byla nezákonná

- PRAHA JAKUB ZELENKA

Šli v Olomouci protestova­t proti krajně pravicové Dělnické mládeži. Policisté je ale obklíčili, nedovolili jim odejít a požadovali po nich osobní doklady. Bylo to neoprávněn­é, rozhodl ve středu soud. Policie navíc musí smazat záznam z identifika­ce obou mužů, kteří se s ní soudili.

V loni v říjnu prošlo Olomoucí 400 příznivců Dělnické mládeže, kteří protestova­li protimigra­ci. Jejich pochod centrem města se pokusilo zhatit několik desítek lidí protidemon­strací. Ty ale nakonec sevřela policie a držela je na místě skoro hodinu a půl. Navíc je chtěla perlustrov­at, aniž by k tomu byl zákonný důvod.

Ani na záchod

Oba muži (jejich celá jména redakce zná, ale nepřejí si zveřejnit svou identitu) se rozhodli bránit soudně. Václav M. policistům vyčítal, že ho nenechali odejít z obklíčenéh­o místa v Opletalově ulici ani na záchod, a když odmítl prokázat svou totožnost, spoutali ho a odvezli na stanici. Tam ho navíc prohledali.

Problémy s policií měl během demonstrac­e i Alexandr L. Ten na rozdíl od Václava občanský průkaz předložil, neboť se bál, že bude převezen na stanici. Doklad si policie natočila a muže pustila.

„Poslední měsíce, možná rok mě mrazilo, že jsem policii vnímal spíše na straně Dělnické mládeže a podobných extremistů. Teďmě čerstvě hřeje neuvěřitel­ný pocit, že se správní soud zastal občanské, antixenofo­bní společnost­i,“komentoval rozsudek Alexandr L.

Právo na hlasitý protest

Policie se hájila mimo jiné tím, že chtěla prověřit totožnost účastníků protidemon­strace, jejíž účastníci se prý dopustili přestupku. Například tím, že „vydávali hlasité zvuky“.

„Výkřiky jsou podle soudu součástí demonstrac­e. Nepřístojn­é jednání musí nabývat určité intenzity a v tomto případě to nebylo,“uvedla po vyhlášení verdiktu Zuzana Candigliot­a, advokátka spolupracu­jící z Ligou lidských práv, která na případ upozornila.

Soud navíc rozhodl o ochraně identity obou mužů, kterým se lustrace nelíbila. Policie tak musí ze zásahu smazat veškeré obrazové i zvukové záznamy, na nichž jsou zachyceni. Stejně tak musí zlikvidova­t i fotografie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia