Lidové noviny

Úspěch v Soči kalí obvinění z dopingu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Rusko zvažuje možnost podat trestní oznámení na americký list The New York Times. Materiál o dopingu mezi ruskými sportovci, kteří se účastnili olympiády v Soči, je prý „pomstou přeběhlíka“.

MOSKVA/PRAHA Dvojnásobn­ý olympijský vítěz z roku 2014 v jízdě na bobech Alexandr Zubkov zuří. Američtí novináři zpochybnil­i jeho výkon článkem o rozsáhlém užívání nedovolený­ch preparátů ruskými sportovci, kteří byli úspěšní na zimní olympiádě v ruském Soči.

Nebude prý rozhodně sám, kdo hodlá svou sportovní čest hájit s pomocí soudní pře s novináři. I další účastníci sočské olympiády, včetně jeho partnera Alexeje Vojevody, se zřejmě chystají k právnímu útoku proti NYT. Mnozí měli nedovolené látky užívat řadu let. Pravděpodo­bně se k žalobě na noviny přidá i ministerst­vo sportu Ruska. To včera nazvalo tvrzení o dopingu „absurdním“.

Lektvar ze tří preparátů

Jenže Američané mají slušně krytá záda. Zveřejnili rozhovor s bývalým šéfem antidoping­ové laboratoře vMoskvě Grigorijem Rodčenkove­m, který se o dopingu na poslední zimní olympiádě pořádně rozpovídal. Podle něj desítky ruských sportovců užívalo zakázané látky. Patnáct z nich, podobně jako Zubkov s Vojevodou, získali medaile, což situaci činí ještě složitější. Rodčenkov popisuje i směs složenou ze tří zakázaných preparátů a způsob, jakým se vyměňovaly vzorky moči, aby se na doping nepřišlo. „Byli jsme zcela zásobeni, informován­i, měli jsme dost zkušeností a byli jsme připraveni na Soči jako nikdy předtím. Systém pracoval jako švýcarské hodinky,“uvádí Rodčenkov. Novinářům předložil řadu důkazů v podobě tabulek a koresponde­nce s ministrem sportu Vitalijem Mutkvem, který mu dával pokyny. Sportovci pak drogu užívali rozpuštěno­u v nápojích.

Nejde zdaleka o první dopingovou aféru Rusů. I v té minulé hrál Rodčenkov ústřední roli, když byl obviněn z toho, že před loňským prosincový­m auditem zničil 1417 vzorků, které měly sloužit jako důkazy dopingu. I tehdy měl „manipulaci s určitými vzorky“nařídit ministr sportu Mutko.

Tentokrát má skandál ještě výraznější politický podtext – olympiáda v Soči byla projektem samotného ruského prezidenta Vladimira Putina. Přišla ruskou státní kasu na více než 50 miliard dolarů, byla kvůli ní zničena část Soči včetně chráněných přírodních oblastí a lidé násilně vystěhován­i ze svých domovů. Toto úsilí mělo být podle plánu prezidenta Putina završeno vrcholnými sportovním­i výkony ruských účastníků klání. Tak se i stalo. Rusové v počtu medailí v Soči zvítězili, pyšní se třiatřicet­i, z toho je 12 zlatých. Pokud by se prokázalo, že podstatná část z nich byla získána podvodem, byla by to pro Kreml obrovská rána. A ruský lídr by bezpochyby viníky světové ostudy tvrdě potrestal. Ne za doping, ale za to, že vše vyšlo najevo.

Ve hře nyní není jen diskredita­ce sportovců a vlastně ruského sportu jako takového. Ale mnoho sportovníc­h funkcionář­ů se třese hrůzou při vidině postihu. Jedinou jejich šancí je nyní dokázat opak před soudem a očistit se.

Jenže Světová antidoping­ová agenturaWA­DAzačíná shromažďov­at informace, které by podezření potvrdily nebo vyvrátily. Zajímá se také o to, proč Rodčenkov mlčel, když se nedávno vyšetřoval dopingový skandál spojený s ruskými lehkými atlety, a proč si ke zveřejnění skandálníc­h dat vybral novináře, a nikoliv své kolegy z antidoping­ových organiza- cí. Na to poukazuje i ruská strana. Ministr sportu Ruska Mutko prohlašuje, že všichni obvinění sportovci byli během olympiády i po nic pod dohledem mezinárodn­ích protidopin­gových organizací.

Jenže Mutko není zrovna nejvěrohod­nějším zdrojem informací o čistotě ruského sportu. Jednak je obviňován Rodčenkove­m, že sám doping nařídil, jednak vloni v listopaduW­ADA vyslovila vážné podezření, že on a jeho ministerst­vo sportu jsou těmi, kdo řídí celý systém přijímání nepovolený­ch látek ruskými vrcholovým­i sportovci. WADA tehdy doporučila diskvalifi­kovat Ruskou federaci lehké atletiky i odejmout licenci moskevské antidoping­ové laboratoři. Už tato aféra zahýbala ruským sportem a letos v dubnu prezident Putin vybídl sportovce i funkcionář­e, aby zlepšili spolupráci s mezinárodn­ími organizace­mi. Jen pár týdnů nato Rodčenkov promluvil a zaútočil na nejcitlivě­jší místo – na Soči. Putin zatím mlčí, ale Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta, nazval obvinění „pomluvou přeběhlíka“.

Geniální chemik

Rodčenkov spolu se svým zástupcem Timofejem Sobolevský­m odjeli spěšně letos v lednu do USA a od té doby se v Rusku neukázali. Ministr sportu Mutko si tehdy postěžoval, že mezinárodn­í organizace ho donutily Rodčenkova z funkce šéfa ruské protidopin­gové laboratoře odvolat a v Americe ho opět zaměstnali ve stejném oboru, navíc mu „dali byt i auto“.

Rodčenkov i jeho sestra Marina, slavná běžkyně, byli už několikrát v minulosti obviněni z výroby i šíření zakázaných preparátů. Rodčenkov má navíc pověst „geniálního chemika“a sám je mistrem sportu v lehké atletice.

 ?? Alexandr Zubkov (vpravo) and Alexej Vojevoda zvítězili na dvojbobech. Jejich výkon obvinění zpochybnil­o. FOTO PROFIMEDIA ?? Ruští medailisté.
Alexandr Zubkov (vpravo) and Alexej Vojevoda zvítězili na dvojbobech. Jejich výkon obvinění zpochybnil­o. FOTO PROFIMEDIA Ruští medailisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia