Lidové noviny

Německý sněm: přísněji na azyl

- BERLÍN

Německý Spolkový sněm včera hlasy vládní koalice schválil zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí. Jejich občanům to výrazně sníží šanci získat v Německu azyl.

Zákon však ještě musí podpořit Spolková rada a v ní budou vládní strany potřebovat i hlasy opozičních Zelených. Ti nyní návrh kritizoval­i s poukazem na to, že se v severoafri­ckých státech porušují lidská práva.

Německá vláda věří, že rozšíření seznamu bezpečných států zrychlí azylová řízení. Zařazení země na tento seznam znamená, že Berlín předpoklád­á, že se v těchto státech dodržují základní práva. Aby jim úřady azyl přiznaly, musí migranti prokázat, že oni sami nebo jejich rodinní příslušníc­i čelí ve vlasti perzekucím.

„Budeme dál pomáhat potřebným, ale chceme omezit příchod těch, kteří žádnou pomoc nepotřebuj­í,“řekl před hlasováním ministr vnitra Thomas de Maizi`ere. Připomněl, že loni přišlo do Německa 26 000 migrantů ze tří severoafri­ckých zemí, azyl ale získalo méně než jedno procento z nich. „Věříme, že přijetí zákona přispě- je k tomu, aby se lidé, kteří šanci na azyl nemají, vůbec na cestu k nám nevydávali,“řekl de Maizi`ere.

Opozice zařazení tří zemí na seznam bezpečných států kritizoval­a. „V žádné z těchto zemí není nezávislá justice. Je tam omezená svoboda tisku, jsou porušována práva žen,“uvedla poslankyně za Zelené Luise Amtsbergov­á. Obvinila vládu, že úmyslně přehlíží problémy s lidskými právy v Maroku, Alžírsku a Tunisku a snaží se napětí, které migrační krize v Německu vyvolala, řešit na úkor lidí, kteří potřebují ochranu.

De Maizi`ere opoziční kritiku odmítl. „Vláda si je vědoma toho, že u dotčených zemí není stav lidských práv na stejné úrovni jako v Německu. Ale aby měl někdo nárok na azyl, musí být sám pronásledo­ván. To, že někde nejsou dodržována lidská práva tak, jako u nás, nemůže paušálně zakládat právo na udělení azylu,“řekl.

Diskuse o zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí se rozproudil­a po silvestrov­ských útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem. Podle vyšetřovat­elů byli pachatelé útoků převážně ze severní Afriky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia