Lidové noviny

Clintonová má dva soky, Sanders se nevzdává

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

WASHINGTON/PRAHA O neshodách v republikán­ském táboře před podzimními prezidents­kými volbami se v uplynulém půlroce popsaly stohy papíru. Tamní establishm­ent už ale chtě nechtě přivyká myšlence, že národním kandidátem „červeného“týmu by se 8. listopadu, v den boje o Bílý dům, mohl stát newyorským­iliardář Donald Trump.

Tento týden se favorit – ostatně poslední zbývající republikán­ský uchazeč v primárkovs­kém klání – sešel s vedením strany a jednání slovy všech zúčastněný­ch „dopadla skvěle“. „Zjistili jsme, že existuje mnoho důležitých oblastí, kde se v základních věcech shodujeme,“uvedli Trump s předsedou Sněmovny reprezenta­ntů Paulem Ryanem a lídrem republi- kánů Reincem Priebusem. Zatímco republikán­i hledají kompromisy a rozdávají úsměvy, v demokratic­kém táboře přituhuje. A to vcelku nečekaně. Hillary Clintonová je favoritkou demokratů a s přehledem vede v počtu získa- ných delegátů, kteří budou volit demokratic­kého kandidáta na červencové­m sjezdu v ohijském Columbusu. Jenže její stranický sok Bernie Sanders zatím na odchod do ústraní nepomýšlí. A poté, co získal miliony hlasů a vyhrál v 19 státech, naposledy v úterý v Západní Virginii, rostou i jeho snahy získat na shromážděn­í a vůbec ve straně větší vliv.

„Jsme připraveni zmobilizov­at své delegáty, abychom zajistili co nejvíce hlasů, které jsou potřeba pro doplnění pravidel na půdě shromážděn­í,“citoval americký server Politico z dopisu, který Sanders poslal Debbie Wassermano­vé Schultzové, předsedkyn­i Národního sjezdu demokratů (DNC). Sanders požaduje větší účast svých lidí ve výboru, což mu vedení strany zamítlo. Oba tábory, jak bývalé šéfky diploma- cie, tak vermontské­ho senátora, v lednu předložily jména svých kandidátů do výboru na sjezdu. Ti Sandersovi byli bezmála všichni odmítnuti, ve finálním seznamu o 75 členech zůstali jen tři.

Sandersovu kritiku a snahu získat větší vliv sledují někteří demokraté s obavami. Zatímco on a jeho příznivci mohou získat a prosadit jisté změny, pro stranu, která před listopadem usiluje o sjednocení všech frakcí ve prospěch Clintonové, jsou takové kroky varovným znamením. Vnitřní sváry by „modrý“tábor mohly oslabit.

A to se demokratům rozhodně nehodí. Agentura Reuters nyní zveřejnila průzkum, podle kterého se vzedmula podpora devětašede­sátiletého byznysmena s blond patkou poté, co ostatní republikán­ští kandidáti odstoupili. V ce- lonárodním měřítku se přiblížil o rok mladší Clintonové, které fandí 39,4 procenta Američanů. Trump má podporu 33,8 procenta, ukázala středeční sondáž společnost­i Ipsos.

Takový výsledek naznačuje, že v listopadu může USA čekat napínavé a velmi těsné hlasování. A to si dříve odborníci při představě kandidátů Clintonové a Trumpa neuměli příliš představit. Ještě před více než týdnem bývalá první dáma vedla o 13 procentníc­h bodů nad svým sokem, jenž se až do primárek nevěnoval politické kariéře. Reuters upozornila, že v některých průzkumech má Trump dokonce jen o procento méně než Clintonová. Nicméně bezmála dvacet procent Američanů zůstává nerozhodnu­tých a v naději, že do souboje vstoupí nějaký silný nezávislý kandidát.

Stejně jako mnozí republikán­ští kandidáti nemohou přijít na jméno Trumpovi, podobná atmosféra panuje i mezi demokraty vzhledem ke Clintonové. Naposledy tento týden vyšlo mimo jiné najevo, že nadacemanž­elů Clintonový­ch, která svými dary pomáhá světu, přispěla dvěma miliony dolarů do podniku rozhodně ziskové společnost­i Energy Pioneer Solutions Inc., která patří Stevenu Chuovi, někdejšímu energetick­ému poradci Billa Clintona.

 ?? Hillary Clintonová FOTO REUTERS ??
Hillary Clintonová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia