Lidové noviny

Jak přesvědčit Gaucka, aby kandidoval? Rodí se plán

-

BERLÍN/PRAHA Příští rok v únoru končí německému prezidento­vi Joachimu Gauckovi pětileté funkční období.

V té době už mu bude 77 let. Dříve přitom dával několikrát najevo, že kvůli vysokému věku nebude usilovat o další pětileté funkční období.

Jeho popularita mezi obyvateli Německa přitom trhá rekordy a i ve Spolkovém shromážděn­í, což je speciální sbor volitelů, který volí hlavu státu, by si mohl být jistý pohodlnou většinou.

Podpořily by ho zřejmě skoro všechny politické strany, od těch vládních až po opoziční.

List Frankfurte­r Rundschau nyní uvedl, že z toho důvodu se v berlínském politickém zákulisí aktuálně rodí plán, jak přesvědčit oblíbeného prezidenta, aby se odhodlal znovu kandidovat.

S odvoláním na kruhy blízké vládním stranám pak deník dodává, že by prezident Gauck mohl být zvolen s vědomím, že by v průběhu druhého funkčního období předčasně odstoupil.

O tomto scénáři se list zmiňuje jako o tak zvaném „italském řešení“, a to v narážce na podobný postup, jaký zvolil v roce 2013 tehdejší italský prezident Giorgio Napolitano.

Ten, ač již 87letý, souhlasil i přes předchozí odpor s opětovnou kandidatur­ou poté, co italský parlament nedokázal ani na několikátý pokus zvolit novou hlavu státu a zemi hrozila ústavní krize.

Napolitano byl tehdy potvrzen v úřadu velkou většinou v Posla- necké sněmovně i v Senátu. Po dvou letech ale z nejvyššího úřadu v zemi odstoupil.

Důvody, proč zejména strany současné vládní koalice, křesťanští demokraté (CDU) a sociální demokraté (SPD), chtějí přesvědčit i prezidenta Gaucka, aby pokračoval, jsou podobné jako kdysi v Itálii.

Obávají se totiž, že případné dlouhé hledání prezidento­va nástupce, spojené s taktizován­ím politickýc­h stran, by mohlo mít negativní dopad na parlamentn­í volby, které se budou konat na podzim 2017.

Prezident Gauck až dosud nechával otázku, zda by znovu kandidoval, otevřenou. Své konečné rozhodnutí ovšem hodlá oznámit do začátku letošního léta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia