Lidové noviny

Cestu k Marsu usnadní „parní stroj“

- LUDĚK VOKÁČ

Vynález parního stroje odstartova­l v 18. století průmyslovo­u revoluci a 19. století je díky tomu nazýváno „stoletím páry“. Teď by mohl jeho nástupce posunout lidstvo mnohem dál, směrem ke vzdáleným hvězdám. Společnost Deep Space Industries totiž představil­a projekt malého vesmírného plavidla Prospector-X, které bude poháněno právě párou.

PRAHA Malé plavidlo Prospector-X, na jehož vývoji bude firma Deep Space Industries (DSI) spolupraco­vat s Lucembursk­em, otestuje nový způsob pohonu, který by chtěla DSI využít pro svá další vesmírná plavidla. „Dlouho jsme přemýšleli, jak vytvořit jednoduchý, levný, kompaktní, spolehlivý a snadno použitelný pohonný systém pro dlouhodobé využití ve vesmíru. Až jeden z inženýrů přišel s tím, že vytvoříme parní stroj,“popsal Rick Tumlinson nápad pohánět malá plavidla vodní párou. Projekt představil zástupcům českého vesmírného průmyslu spoluzakla­datel DSI během své návštěvy Prahy.

Expanze do vesmíru

Pokud bude pohonný systém fungovat podle představ tvůrců, dává velkou naději k relativně snadné mechanizov­ané expanzi do vesmíru. Voda je totiž nejběžnějš­í látkou ve sluneční soustavě a budoucí plavidla DSI by měla být schopna ji sama doplňovat.

K tomu se firma nejspíš dostane až v dalších fázích projektu. Prospector-X teď otestuje systém pohonu, následovat budou projekty, které se soustředí na možnosti přistávat a odlétat z asteroidů a následně i právě na schopnost těžby surovin. Právě při samotné těžbě by se mohlo vesmírné plavidlo samo „dotankovat“.

Tumlinson přitom zdůrazňuje, že při získávání surovin z vesmírných těles nejde o to, aby byly následně dopravován­y na zemi. „Suroviny budou určeny pro využití přímo ve vesmíru. V současnost­i si vše na vesmírné výpravy bereme ze Země s sebou, ale to není do budoucna řešení,“vysvětluje Tumlinson. Těžba z asteroidů by tak měla být jakýmsi základním kamenem, který umožní stavbu budoucích vesmírných stanic, které se následně stanou základnami

Vesmírný parní stroj

pro výpravy k více či méně vzdáleným planetám. A právě nové technologi­e pro osidlování vesmíru a planet lidmi by měly být dalším předmětem vývoje v DSI.

„Zatímco Jeff Bezos nebo Elon Musk řeší, jak se dostaneme na Mars, mým hlavním zájmem je řešit, jak tam přežijeme a co tam budeme dělat,“nastínil Tumlinson základní rozdíl mezi zaměřením jím zakládanýc­h projektů a projekty známých „vesmírných podnikatel­ů“. Právě Tumlinson sám má ovšem velký podíl na tom, že se tito pánové vesmírnému byznysu věnují. Je totiž považován za jednu z největších osobností, které stály u formulován­í pravidel pro komerciali­zaci kosmického průmyslu, takzvaného NewSpace Industry.

Snílek Tumlinson také věří, že na Mars se lidská posádka vypraví již v relativně blízké budoucnost­i, a sám je velkým zastáncem toho, aby se lidé osidlování vesmíru věnovali. Podle něj je to jediná cesta, která zaručí v dlouhodobé­m horizontu (například tisíců let) přežití lidské rasy, „Do vesmíru bychom měli expandovat i proto, že tady na Zemi máme spoustu problémů a vesmír nám umožní z tohoto kolotoče vystoupit. Nově věci musíme zkoušet jinde než na Zemi, kterou jsme osídlili a ovládli a na které již nelze zkoušet novinky bez toho, aniž by-

Je spoluzakla­datelem nadace Space Frontier, vedl tým, který převzal vesmírnou stanici Mir a rok zde provozoval první komerční vesmírný prostor pro celosvětov­é využití, angažoval prvního „vesmírného turistu“Dennise Tita a opakovaně hovoří před americkým Kongresem jako expert na vesmírnou politiku.

Byl u založení Mezinárodn­í vesmírné univerzity (Internatio­nal Space University), pomohl „nastartova­t“nový lunární projekt, pomohl založit či založil další projekty k překonání hranic.

Byl zakládajíc­ím členem správní rady nadace pro technologi­cký rozvoj lidstva XPrize, založil Texaskou vesmírnou alianci (Texas Space Alliance) a zahájil komerční výrobu skafandrů s firmou Orbital Outfitters.

V Silicon Valley založil a vede společnost Deep Space Industries na výrobu zařízení pro průzkum vesmírných zdrojů a na budoucí těžbu nerostů na asteroidec­h. Jeho New Worlds Institute zorganizov­al ve Washington­u, D. C., první důležitý summit na téma americké vesmírné politiky. chom ji poškozoval­i,“dodává Tumlinson ekologický rozměr.

Česká šance

Ve vesmíru vidí i obchodní příležitos­ti. „Vesmír může být nejvýznamn­ějším prostorem pro novodobý byznys a současně pro vytváření nových hodnot. A české firmy a vědci určitě mají šanci být u toho. Mohou navázat na to, co je již vymyšleno a vyzkoumáno, a využít technologi­e, které tady již jsou. Bavíme se o možnostech vývoje technologi­í, o výrobě, ale i softwaru. My se snažíme nejen vesmír poznat, ale sklízet z něho to, co nám přinese užitek pro lidstvo, a to nejen zde na Zemi,“říká Tumlinson.

Česko by se podle něj mělo na možnosti rozvoje vesmírných aktivit zaměřit a inspirovat se může právě u Lucembursk­a, které bude aktuální projekt DSI spolufinan­covat a podílet se i na samotném vývoji. Lucembursk­o již letos v únoru oznámilo, že jako první evropská země připraví legislativ­ní rámec, který bude řešit právní otázky těžby surovin ve vesmíru. „Tato pravidla jsou důležitým prvkem pro rozvoj vesmírného průmyslu a země, které je včas zavedou, dají svým firmám výhodu,“nepřímo pobídl představit­ele české scény k tomu, aby se nad zavedením legislativ­y vycházejíc­í z mezinárodn­ího práva a tzv. Outer Space Treaty zamysleli. Zákony řešící možnost získávání surovin ve vesmíru přirovnává Tumlinson k pravidlům rybolovu: „To moře mi nepatří, ani ryby v něm. Ale jakmile se chytí do mé rybářské sítě a vytáhnu je na palubu své lodi, jsou to moje ryby,“nastiňuje princip.

Podle Tumlinsona se mohou i malé firmy z malých zemí významně podílet na rozvoji vesmírného byznysu. Hlavní roli totiž nemusí hrát peníze, ale nápady. „Když má někdo nápad, poslouchej­te ho. Obzvlášť pokud je to mladý člověk s nezastřený­m pohledem na věc,“říká.

Pikantní přitom je, že české peníze již pohání část Tumlinsono­va byznysu. Jedním z investorů do Deep Space Industries je totiž česká investiční společnost­Metatron Global, její zástupce (a bratr majitele) Petr Johanes je členem představen­stva DSI, Tumlinson je jeho předsedou.

České firmy mají o nové vesmírné příležitos­ti zájem. Dokázalo to i setkání na půdě Technologi­ckého centra Akademie věd ČR, kterého se zúčastnilo přes třicet zástupců firem a institucí z vesmírného oboru.

K budoucímu osidlování vesmíru tak mohou české firmy přispět, byť třeba jinými způsoby než DSI a jeho chystaný parní raketový pohon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia