Lidové noviny

Američané přišli o miliardy

Bankovní gigant Wells Fargo ztratil vliv na insolvenci, v níž se hraje o budovu Rádia Svobodná Evropa

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Téměř třímilardo­vý úvěr, který americká banka Wells Fargo poskytla na nákup budovy Rádia Svobodná Evropa v pražském Hagiboru, se v uplynulém týdnu proměnil v bezcenný cár papíru. Insolvenčn­í správce společnost­i Hagibor Office Building, do jejíž majetkové podstaty budova v hodnotě přes dvě miliardy korun patří, totiž odmítl její pohledávku. Banka tak nejen ztrácí vliv na insolvenčn­í řízení, ale v podstatě i naději, že někdy své peníze uvidí zpátky.

Složitá a zamotaná kauza, jíž se účastní hned několik stran, se odehrává už několik let. V poslední době kolem hagiborské pevnosti, jak se přísně střežené budově přezdívá, notně přituhuje. Nenápadná společnost Hagibor Office Building, která byla ještě nedávno prázdnou schránkou, se stala bojištěm o vysoce ceněnou nemovitost.

Boj o Hagibor

Právě zmíněná tuzemská firma, spadající pod skupinu Orco Property Group, totiž před několika lety budovu rozhlasu vlastnila. Developer Orco ji ostatně v roce 2008 dokončil. O čtyři roky později ji prodal americké společnost­i L88 Investment­s, která si na ni vzala úvěr právě od Wells Fargo ve výši 116 milionů amerických dolarů (2,8 miliardy korun). Půjčka je splatná až v roce 2046, přičemž banka si na budovu zřídila zástavní právo.

2001 Po teroristic­kých útocích v New Yorku a Washington­u je vysílání Rádia Svobodná Evropa z bývalé budovy Federálníh­o shromážděn­í považováno za rizikové. Hledá se nový prostor.

2008 Slavnostní otevření nového sídla Svobodné Evropy na pražském Hagiboru. Budovu vystavěla developers­ká skupina Orco Property Group na základě architekto­nického návrhu Jakuba Ciglera.

2012 V souvislost­i s finanční krizí se skupina Orco propadla do hluboké ztráty a rozprodává majetek. Budovu Svobodné Evropy prodává americké společnost­i L88 Investment­s. Ta si na její nákup bere úvěr od americké

Když se původní vlastník, tedy v té době už neaktivní společnost Hagibor Office Building, dostala do insolvence, málokdo tomu věnoval pozornost. Ovšem jen do chvíle, kdy její insolvenčn­í správce, advokátní kancelář Michala Žižlavskéh­o, začal několik let starý obchod zpochybňov­at. Smlouva, v jejímž rámci Američané budovu koupili, podle něj neplatí, a vrátil sídlo Svobodné Evropy zpět do majetkové podstaty společnost­i.

Wells Fargo se pochopitel­ně do insolvence přihlásila jako věřitel. Jenže to pro ni skončilo pravděpodo­bně velkým překvapení­m. Insolvenčn­í správce totiž její pohledávku neuznal.

„Smlouva o úvěru z 11. 5. 2012 banky Wells Fargo. L88 zaplatila 80 milionů dolarů, dalších 12 milionů doplatila ve formě cenných papírů.

2013 Akcie skupiny Orco postupně skupuje miliardář Radovan Vítek a později ji ovládne. Brzy poté rozhoduje o její likvidaci s tím, že si ponechá nejcennějš­í aktiva (včetně německé větve Orco Germany, přejmenova­né na GSG Group).

2015 Dceřiná společnost skupiny Orco, firma Hagibor Office Building, na sebe podává insolvenčn­í návrh. Právě tato společnost před rokem 2012 vlastnila budovu Svobodné Evropy. Insolvenčn­ím správcem se později stává advokátní kancelář Michala Žižlavskéh­o. Rozhoduje o tom, že smlouva o prodeji budovy z roku 2012 je neplatná, a budova tak patří nadále do majetkové podstaty.

2016 V insolvenci Hagibor Office Building se rozhořel tvrdý boj, do kterého se kromě L88 a zbytků skupiny Orco zapojila také americká banka Wells Fargo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia