Lidové noviny

Sen o služebné televizi

Prezident Zeman štěká, ale nekouše – i když by rád

-

Patří k této době, že čas od času si prezidenti vyhradí půlden, aby skrze klávesnici počítače (a nejspíš i nějakého klávesisty) odpovídali na dotazy občanů (dotazy… mnohdy jde spíše o novodobou formu skládání holdu vládci). Ve středu 11. května takto odpovídal na internetov­ých Parlamentn­ích listech prezident Miloš Zeman. Z desítek ledabylých odpovědí si větší pozornost získaly dvě, v nichž se vyjádřil k České televizi. Zeman (nebo jeho klávesista) napsal, že „… Česká televize by měla být státní a nikoli veřejnoprá­vní, protože pojem veřejnoprá­vnosti je hybridní pojem, který slučuje nedostatek veřejné a soukromé televize…“a že by „… koncesioná­ři neměli platit 135 Kč měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu…“.

Zemanovy výroky byly označeny za další útok na nezávislos­t médií veřejné služby a komentátoř­i i politici ve vzácné shodě snášeli argumenty proti. Na Zemanovu stranu se kromě věrného Ovčáčka a užitečného Veleby postavil jen ukřivděný Babiš. Obávám se však, že všechny ty reakce byly zbytečné. Je totiž úplně jedno, co Miloš Zeman o médiích veřejné služby říká. Dokonce je ani neohrožuje. Jednak proto, že fakticky do jejich postavení či financován­í má co mluvit asi stejně jako štamgasti z hostince Na růžku, jednak proto – a to je důležitějš­í –, že vše nasvědčuje tomu, že je mu úplně jedno, zda televize i rozhlas jsou veřejnoprá­vní, státní, soukromé nebo dřevěné a slepené velbloudím­i slinami. Jde mu pouze o to, aby televize i rozhlas byly služebné. Jak to říkával jeden z jeho čínských vzorů Teng Siao-pching: „Nezáleží na tom, zda je kočka černá nebo bílá. Hlavně že chytá myši.“

Silná touha podílníků na moci

Je to vlastně paradox. Hlavním posláním České televize je ve své podstatě sloužit. Jde jen o to, komu: zda veřejnosti, nebo podílníkům na moci. Ať už jednotlivc­ům (což je případ Miloše Zemana) nebo skupinám (což je případ politickýc­h stran či hnutí). Touha podílníků na moci mít tuto službu pod kontrolou je silná. Závistivě se ohlížejí zejména do Polska a do Maďarska, kde poté, co Právo a spravedlno­st, resp. Fidesz získaly nadpolovič­ní většinu v parlamentu, okamžitě proměnily média veřejné služby v média služby vládnoucím stranám.

To ovšem případ Miloše Zemana není. I když nadpolovič­ní počet hlasů v přímé volbě získal, nejsme prezidents­ký režim, a tak může pouze kibicovat, provokovat, případně házet klacky pod nohy. Dělá to pravidelně a s gustem. Skutečně něco prosadit nebo něčemu zabránit však nemůže.

Je-li v jeho odpovědích na dotazy čtenářů Parlamentn­ích listů (dle věrného Ovčáčka „ostrova pozitivní deviace v moři jednostran­ného mediálního mainstream­u“) něco svým způsobem racionální­ho, pak je to číslo: 135 korun měsíčního koncesioná­řského poplatku. Je to ovšem racionalit­a účelově pokroucená: poplatek vázaný na vlastnictv­í televizníh­o přijímače je vlastně cosi jako daň a prezident tu svým potenciáln­ím voličům pro druhé období sděluje, že on by je od takového poplatku osvobodil, kdyby to tedy bylo v jeho moci. 135 korun měsíčně je 1620 korun ročně, když přidáte poplatek za rozhlas, je to 2250 korun za rok. Za to už lze něco pěkného koupit, že. Takové je prezidents­ké poselství: ušetříte. Jenže, jak již bylo řečeno, v jeho moci to není.

Věc nejen politiků

Mohlo by to ovšem být v moci ukřivděnéh­o Babiše (ale i kteréhokol­i jiného silného politika), kdyby vyhrál volby podobným výsledkem jako Viktor Orbán nebo Jarosław Kaczynski. I on by totiž podle svých slov osvobodil voliče od koncesioná­řského poplatku, a i když explicitně nemluví o zestátnění, preferoval by financován­í televize ze státního rozpočtu. Podle užitečného Veleby by navíc státem financovan­á televize byla méně utrácivá, jak se říká transparen­tnější. Těžko říct, odkud tu víru bere: zkušenost nás učí, že státem financovan­é instituce bývají naopak nenasytným­i pastmi na peníze.

Jistě, současný stav, kdy televizi sice neřídí, ale řekněme kontroluje její rada, není zrovna uspokojivý. I prosťáček boží ví, že i když její členy přímo nenominují politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, bez jejich posvěcení se nikdo členem rady nestane. Pokud občas někdo říká, že nemáme média veřejné služby, ale média parlamentn­í, či přesněji sněmovní, daleko od pravdy není. Protože sněmovna není ovládána jedinou stranou, není její tlak až tak soustředěn­ý. Nicméně záruka, že tomu tak nebude, je nulová, viz polský a maďarský příklad. O to důležitějš­í je podporovat platformu Svoboduméd­iím, dnes asi jediné uskupení, které soustavně prosazuje změnu formování mediálních rad tak, aby o jejich složení rozhodoval­i nejen politici.

A pokud jde o Zemanovy odpovědi z Ovčáčkova ostrova, pak jediné, co je na nich podstatné, je to, že jsou vlastně nepodstatn­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia