Lidové noviny

Šalebná palba

Grilování ÚOOZ lepšímu vyšetřován­í nepomůže

-

Zatím poslední skandál, který míří do vysokých pater mezi policisty a státní zástupce, má i první nezamýšlen­ou oběť. A tím je protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty. Politici se rozčilují, proč přikázali žalobci vyšetřován­í právě jeho detektivům, a ne Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, která to má v popisu práce. Nestačí jim odpověď, že na to mají ze zákona právo. Nestačí jim ani to, že se stejně rozhodl v kauze Vidkun vrchní žalobce v Olomouci Ivo Ištvan a nyní i šéfka vrchních žalobců v Praze Lenka Bradáčová. Vkrádají se podvratné otázky. Že by tedy měli se Šlachtovým­i lidmi lepší zkušenosti? Anebo že by snad jako jediní dokázali trestnou činnost kolegů odhalit, aniž by se o tom zločinci dozvěděli? Nad postupem ÚOOZ a Bradáčové v posledním případu kroutí hlavou i ministr vnitra Milan Chovanec. Podivuje se i nad smyslem existence GIBS. Opět jedna otázka: Proč to řeší šéf resortu vnitra, a ne premiér, který je jako jediný nadřízeným šéfa GIBS?

Stejně nepochopit­elné je i to, proč ministr vnitra nežádá vysvětlení především po vedení policie. Vždyť byl zadržen a ze závažných trestných činů obviněn vysoký policejní důstojník protikorup­ční policie! Proč se neptá policejníh­o prezidenta, jestli jde o individuál­ní, či systémové selhání? První indicie přitom naznačují, že zločinecká struktura k vynášení informací z trestních řízení existovala několik let. Kolik případů mohli její členové asi ovlivnit? Proč na to nepřišli nadřízení daného důstojníka? Jak je možné, že jde během půl roku o již druhého vysoce postavenéh­o důstojníka protikorup­ční policie, u kterého existuje podezření z úniků?

Možná se přece jen vedení policie pochlapí a veřejnost ujistí, že pracuje na nápravě poškozené reputace elitního útvaru, který má bojovat s nejvážnějš­í korupcí. A snad se nápravou nerozumí pouze papírová reorganiza­ce ve smyslu sloučení ÚOOZ a protikorup­ční policie, s níž by se svezlo i „odstranění“Šlachty. I to by ale mohlo mít důstojnou formu. Že by se uklidil například na post šéfa BIS? Martin Shabu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia