Lidové noviny

Ruské jojo

-

nedovolila. Tak jako o dvacet let později nedovolila svým generálům zbombardov­at severní Vietnam do doby kamenné a raději přijala porážku.

V roce 1949 Rusko už jadernou zbraň mělo. Spojencem bylo už zapomenutý­m, studená válka rozdmýcháv­ala své plameny pekelné. Moskva však stále ještě dlouhá léta neměla prostředky k dopravě jaderné zbraně nad území USA. Šéf ruského impéria Nikita Chruščov sice už po prvních zkouškách balistický­ch raket tvrdil, že je vyrábějí na běžícím pásu jako párky a že dovedou trefit mouchu ve vesmíru (ty rakety, nikoliv párky), ale nebylo to tak ani s párky, ani s raketami, o trefené mouše ani nemluvě. Západ měl stále ještě skoro „beztrestno­u“vojenskou převahu, Rusko však nepřepadl raketami, bombami a vojáky, ale loděmi s obilím. Za Chruščova a jeho ná- stupce Leonida Brežněva ho Rusku dodával padesát milionů tun ročně. Tak nevypadá hrozba, tak vypadá byznys.

V dalších letech Rusko dozbrojilo, získalo na sebevědomí. Obě strany uznaly, že nemá smysl udržovat arzenály k několikaná­sobnému vzájemnému „přezabití“se, že stačí menší. Podepsaly se smlouvy, dokonce se maličko odzbrojilo. A pak se Rusko (SSSR byla pouhá zkratka pro ruské impérium) rozpadlo. „Benzinovou pumpu přestrojen­ou za stát“poslal do kolen zejména prudký pokles cen ropy. Rusko frustrovan­é, ponížené, zdevastova­né ekonomicky i morálně muselo se smířit s rolí velmoci toliko regionální. A Západ opět nereagoval silou, nýbrž pomocí finanční a materiální.

Co tedy s tím americkým obkličován­ím Ruska prostředni­ctvím NATO? To si opravdu v Moskvě někdo vážně myslí, že do zemí někdejších ruských satelitů přiletěl americký generál, praštil bejkovcem do stolu a marš do NATO? Problém je, že mocensky nenasycené Rusko se odmítá sytit potřebnými reformami své potenciáln­ě mocné ekonomiky, sytí se jen „zahraniční­mi zájmy“, to jest snahou opět nějak ovládnout bývalé satelity. Což vede k úprku do NATO, což zase vede k pocitu obklíčení a to zase vede…

Je to jakési ruské jojo. Nevypadá to, že by si s ním v dohledné době Rusko přestalo hrát. Doufat ale musíme. JIŘÍ HANÁK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia