Lidové noviny

Nord Stream 2: zvrat v přenosu plynu

Jasným vítězem rozšíření současného plynovodu po dně Baltského moře je exportér zemního plynu Rusko, poraženým Ukrajina

-

Zdá se však, že se ruským politikům podařilo přesvědčit své německé a rakouské protějšky, že exkluzivní tranzitní pozice Ukrajiny ohrožuje i jejich země. V tomto případě je ale třeba říct, že nejde o Sofiinu volbu – buď Ukrajina, nebo plyn. Rusko chce výlučně zesílit svou mocenskou pozici a Ukrajinu „vymazat z evropské paměti“. A zatím se mu to daří.

Dvě možnosti

Jak by měl nový přepravní systém plynu fungovat? Především je třeba říct, že jde o model variantní, přestože preference vlád v regionu – Brusel nevyjímaje – jsou mnohdy antagonist­ické. Tady začínají spekulace o vítězích a poražených. Prvním technologi­ckým dilematem je vyvedení přepravní kapacity, dnes obsluhovan­é ukrajinský­m systémem, do Německa.

Možnosti jsou dvě – zvýšit kapacitu Nord Streamu na 90 miliard m3 plynu ročně, což by však vyžadovalo výstavbu dalších dvou větví podmořskéh­o plynovodu. Druhou možností je zdvojnásob­it kapacitu současného Nord Streamu na 60 miliard m3 plynu ročně a současně zvýšit přepravní kapacitu Jamalu přes Polsko na původně oznámených 60 miliard metrů krychlovýc­h plynu ročně.

V obou případech by exportní kapacita plynu z Ruska dosáhla 120 miliardm3, celkového exportu do Evropy bez Finska, Pobaltí a Turecka. Tím by byl nahrazen výpadek kapacity původních projektů South Stream, respektive Turkish Stream, jejichž proveditel­nost je dnes nulová.

Nezbytné otočení provozu všech německých plynovodů jih–sever shodně s plynovodem Opal je jasné, dále to ale začíná být zajímavé. To, že všechny plynovody východ–západ, například plynovod na Berlín a severní německý plynovod na Hamburk, Stegal či Midal, budou zásobovány z tohoto nového koridoru, je evidentní. A také to, že na území České republiky budou toky plynu obráceny stejně. Dále však začíná Divoký západ.

Případ Slovensko

Výstavba nového plynovodu Tesla, propojujíc­ího rakouskou předávací stanici Baumgarten s jihovýchod­ním Balkánem, znamená pro Slovensko téměř absolutní ztrátu tranzitní pozice. Plyn z ČR by putoval přes hraniční měřicí stanici Lanžhot do slovenskéh­o Eustreamu, kde by po několika desítkách kilometrů zamířil na jih do rakouského Baumgarten­u. Přes další část Eustreamu by byl dopravován plyn pro Maďarsko – interkonek­tor do Maďarska z kompresní stanice č. 3 Veľké Zlievce je dokončen.

Zbytek plynovodu, jehož kapacita přesahuje 90 miliard m3 plynu ročně, by zásoboval Slovensko, jehož spotřeba nepřesahuj­e čtyři miliardy metrů krychlovýc­h plynu ročně. Ještě horší situace by pro Slovensko nastala, kdyby Rakousko – jeden z akcionářů projektu Nord Stream 2 – prosadilo propojení plynovodu Net4Gas a rakouského plynovodu WAG.

Proto se Slovensko snaží vybudovat plynovod Ost Ring. Ten by obešel jižní hranice Ukrajiny a napojil se na systém, jenž z ní nyní vede do Rumunska. Součástí by měl být i nový interkonek­tor mezi Rumunskem a Bulharskem, vedou- cí podstatně západněji a propojitel­ný s plynovodem Ost Ring.

Mezi projekty Tesla a Ost Ring tím vzniká konkurence – nejsou to varianty, ale alternativ­y. Rozhodnutí ale bude záviset na tom, kdo hru „škatule, škatule, hejbejte se!“vyvolal – na Rusech. A pochybuji, že by pro ně byl přijatelný systém, navíc technicky propojený, jenž by k hranicím Ukrajiny přiváděl velké objemy ruského plynu. Možná se však mýlím.

Vítězové a poražení

Nyní k vítězům a poraženým. Jasným vítězem je Rusko, jež se zbaví závislosti na ukrajinské­m tranzitu. Vítězem je i Německo, jež bude dostávat ruský plyn bez zprostředk­ování – započtení tranzitníc­h poplatků do dovozní ceny plynu. Mezi vítěze patří i Česko, jež dlouhodobě posílí svou tranzitní pozici. Mírným vítězem je i Rakousko, protože se potvrdí mezinárodn­í význam předávací stanice v Baumgarten­u, a navíc – v případě výstavby systému Tesla – získá tranzitní poplatky.

V neutrální pozici zůstane Polsko, pokud se nerozhodne posílit přenosovou kapacitu plynovodu Jamal. Jeho pozici přitom výrazně posílí nový terminál pro příjem LNG ve Svinoústí.

Nejhůře změna systému zasáhne Ukrajinu, která na tranzitníc­h poplatcích ztratí zhruba tři miliardy dolarů ročně, a navíc i podstatnou výhodu pro politické vyjednáván­í s Ruskem. Druhou zemí, kterou změna středoevro­pského přepravníh­o konceptu postihne, může být Slovensko. Vše závisí na tom, zda dá přednost plynovodu Tesla, nebo projektu Ost Ring. Pokud plynovodu Tesla, ztratí tranzitní poplatky i Rumunsko a Bulharsko – lze tedy očekávat jejich větší podporu Ost Ringu.

Tři „ale“

Jsou tu však tři „ale“. Prvním je nedostatek investiční­ch prostředků polostátní ruské energetick­é společnost­i Gazpromu, jež vyčerpalo chybné rozhodnutí o výstav- bě plynovodu „Síla Sibiře“i nízká cena ropy a plynu. Nord Stream 2 by sice nejspíše financoval­y německé a rakouské banky, ale zbývá podstatně navýšit kapacitu plynovodů na ruském území k Baltu – a zde se zatím ani nekoplo do země.

Druhým „ale“je kalendář. Tranzitní kontrakt s Ukrajinou končí na Silvestra 2018 – za 2,5 roku. Do té doby ale nelze „překopat“středoevro­pský tranzitní systém, to chce minimálně osm let. Platí-li prohlášení Gazpromu, že tranzitní kontrakt s Ukrajinou již neprodlouž­í, kudy bude přepravová­n do Evropy ruský plyn?

Třetí „ale“je dramatičtě­jší – je bezpečné, aby třetina plynu pro Evropu závisela na dvou plynových „kohoutcích“? Nový systém plynovodů v podstatě sleduje poválečnou demarkační linii – doufejme, že to je jen náhodou.

Ruská energetick­á společnost Gazprom nemá dostatek investiční­ch prostředků a současně střední Evropa s výjimkou Německa vystupuje proti plánovaném­u projektu Nord Stream 2 – rozšíření současného plynovodu Nord Stream, přivádějíc­ího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Rusko vyhrocován­ím postojů spíše usiluje o lepší vyjednávac­í pozici než o opravdovou doktrínu.

Názorová jednota

Slovenské plynárenst­ví slaví 160. výročí existence. Tato informace se může zdát nesourodou s předchozím textem – a také by byla, kdyby při této příležitos­ti neuskutečn­ila Slovenská plynárensk­á a naftová unie 26. až 27. dubna v Bratislavě mezinárodn­í plynárensk­ou konferenci. Veni, vidi – a zajásal jsem. Nikoli nad jejím obsazením od politiků přes zástupce mezinárodn­ích organizací až po kompletní velitelský štáb středoevro­pského plynárenst­ví a plynárensk­é podnikatel­e, ale kvůli názorové jednotě téměř všech přednášejí­cích.

První jednota spočívala ve středoevro­pském odporu k výstavbě plynovodu Nord Stream 2. A nejen politiků, ale i plynárenst­ví. Potěšující byla zejména podpora současného prezidenta Mezinárodn­í plynárensk­é unie Davida C. Carrolla. Druhým podstatným společným postojem většiny přednášejí­cích byl striktní požadavek zachování tranzitní přepravy ruského zemního plynu přes Ukrajinu.

Slovákům lze mimo jiné závidět postoj jejich politické reprezenta­ce k plynárenst­ví – dnes představuj­e plyn asi 27 procent energetick­ého mixu Slovenské republiky a má před sebou ambiciózní růst. Hlavním motivem je čistota ovzduší a úsilí vytěsnit ostatní uhlovodíko­vá paliva, která na rozdíl od zemního plynu silně negativně ovlivňují kvalitu ovzduší. U nás zemní plyn dosahuje téměř 17 procentmix­u, ale Státní energetick­á koncepce se tento podíl nesnaží zvýšit.

Výjimku z jednotného názoru na nové plynovody a pozici Ukrajiny představov­al profesor Andrej Konopljani­k, blízký ruskému vedení. Naposledy jsem podobné projevy slyšel od ruských představit­elů v Radě vzájemné hospodářsk­é pomoci – tehdy ovšem rusky, nyní anglicky. A potvrdil vše nejhorší z úvodu tohoto článku jako oficiální ruskou doktrínu.

Podle účastníků konference, kteří si již dříve vyslechli Konopljani­kovy projevy, nic ke svému postoji nepřidal ani z něj nic neubral. Šlo však spíše o ochranné zabarvení mloka než o konzistent­ní názor a nikdo jeho projev nehodnotil kladně. Jenže v mezinárodn­ím byznysu není nic náhodou.

Všechno je jinak

Jak už bylo zmíněno, Gazprom nemá dostatek investiční­ch prostředků a současně celá střední Evropa s výjimkou Německa vystupuje proti projektu Nord Stream 2. Zdá se tedy, že Rusko vyhrocován­ím postojů spíše usiluje o lepší vyjednávac­í pozici než o opravdovou doktrínu.

Ostrá prohlášení, jako bylo před rokem šéfa Gazpromu Alexeje Millera, že po skončení tranzitníh­o kontraktu s Ukrajinou 31. prosince 2018 s ní nebude smlouva obnovena, slábnou stejně rychle, jak se vzdaluje možnost výstavby a úprav plynovodní­ch systémů v Německu a ve střední Evropě. Gazprom proto bude muset přepravova­t plyn přes Ukrajinu i po vypršení současného kontraktu.

V souvislost­i s tím se spekuluje o vzniku nadnárodní­ho „kuratoria“, složeného ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Evropské unie, jež by dohlíželo na ukrajinský tranzitní systém. Uvažuje se dokonce o privatizac­i společnost­i Ukrtransha­s s tím, že 51 procent by zůstalo ukrajinské vládě a zbytek akcií by si rozdělila EU a Gazprom. Není to nový model – na Slovensku již funguje několik let.

V jedné židovské anekdotě poprosili umírajícíh­o zázračného rabína, aby jim řekl největší moudrost svého života. Odpověděl: „Všechno je jinak!“

Je bezpečné, aby třetina plynu pro Evropu závisela na dvou plynových „kohoutcích“? Nový systém plynovodů v podstatě sleduje poválečnou demarkační linii – doufejme, že je to jenom náhoda

Autor je plynárensk­ý expert

 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia