Lidové noviny

Po 10 letech sbohem, Arsenale

- JAN PALIČKA

LONDÝN/PRAHA Tolikrát ho zradilo vlastní tělo, až to bylo k nesnesení. Za deset let v Arsenalu prožil proklatě moc pádů. Ale jen jednou se Tomáš Rosický cítil opravdu zklamaný. Bylo to před rokem, 30. května. Rosický kráčel po trávníku arény Wembley a mlčky sledoval, jak jeho kamarádi stříkají šampaňské, válejí se ve stříbrných konfetách a fotí se s nejstarší trofejí fotbalovéh­o světa. Ve finále Anglického poháru rozcupoval­i 4:0 Aston Villu. Rosický šanci nedostal, zůstal jen v civilu. Smutnýma očima hledal na tribuně rodiče, kteří trpěli s ním.

Nezaslouži­l si nebýt ani mezi náhradníky. Nezaslouži­l si takový nevděk.

To ještě nikdo nemohl tušit, že si další rok nezahraje jediný ligový zápas. Že bude muset znovu na operaci kolene. Že si při prvním sprintu po návratu natrhne stehenní sval.

Pokud by 35letý Tomáš Rosický nastoupil proti Aston Ville aspoň zítra, bylo by to pohlazení a poděkování zároveň. Desetiletá kapitola s názvem Arsenal se uzavírá. Odchází služebně nejstarší hráč. Hráč, který mohl a měl v Anglii dokázat víc, jenže okolnosti mu nepřály.

Asi byl příliš křehký na ostrovní ligu, určitě měl kopec smůly.

Zvláštní vztah s Wengerem

Vlastně je obdivuhodn­é, že pořád ještě hraje, že našel vnitřní sílu pokaždé bojovat o návrat. Vždyť ho lékaři třikrát varovali, že se z ošidného zranění vůbec nemusí vyhrabat. „U Tomáše zvítězila láska k fotbalu, poctivost, postoj k životu a obrovská vůle,“říkala před časem maminka Eva.

Už předloni se čekalo, že Rosickému v Londýně neprodlouž­í smlouvu. Jenže zase se ukázalo, jak je trenér Arsene Wenger nevyzpytat­elný. Pozval si záložníka a nabídl mu dvouleté pokračován­í. A pak ho na hřišti využíval daleko méně, než sám Rosický doufal. V tom ohledu to byl zvláštní vztah.

AčkoliWeng­er tvrdil, že Rosický je pro něj VIP hráč, a po šíleně dlouhém léčení podkolenní šlachy ho podržel, připravil mu i několik hořkých chvil. „Když se mladej neobjevil na hřišti, nedejbože ani mezi náhradníky, bývalo mi to hrozně líto. Vím, kolik toho obětoval,“líčil táta Jiří.

V jaké atmosféře se cesty Rosického s Wengerem zítra rozejdou?

„Opustí nás tři velké osobnosti. Neodchází natrvalo, do klubu se mohou kdykoli vrátit,“řekl Wenger včera.

Končí tři zkušení – Flamini, Arteta a Rosický. Jednomu (možná dvěma) slíbil zápas proti Aston Ville.

Rosický, který v sezoně odehrál jen devatenáct­minut v poháru a pár zápasů za juniorku, si zaslouží odcházet ve zpoceném dresu. I když s Arsenalem ani jednou nevyhrál Premier League, nechává po sobě nesmazatel­nou stopu originální­ho technika.

Tleskalo se mu za nebojácné průniky i mazané přihrávky. Nepřátelům z Tottenhamu vstřelil dva krásné góly: jeden po dlouhém sólu, druhý nechytatel­nou křížnou dělovkou.

Sparta doufá v návrat

Ne, ještě není konec. V červnu přijde na řadu Rosického srdeční záležitost čili reprezenta­ce.

„Národní tým je teď jasná priorita. Nic jiného Tomáše nezajímá. I když znovu ztratil skoro rok, chce ještě dokázat něco velkého. Chce se vrátit jako kapitán, jako velký hráč. To je motivace,“tvrdil agent Pavel Paska.

Včera v Londýně poobědval s trenérem Wengerem, o plánech do budoucna si však nepovídali. Zkusme to my. Je víceméně jisté, že malý Mozart, jak mu kdysi přezdívala Evropa, bude pokračovat. O tom už manažer Paska mluvit může: „Jak Tomáše znám, je konec kariéry vyloučený. Uvědomte si, kolik toho chudák promarodil. Není ztrhaný jako Jarda Jágr. Je svěží a cítí se na třicet. Dva roky bude hrát určitě.“

Ale kde? Podle čeho se rozhodne?

„Znám svoje domácí úkoly,“odpověděl Paska s pousmáním. Alternativ­y jsou tři. 1. Exotika v Emirátech. 2. Dobrodružs­tví v Americe. 3. Návrat do milované Sparty. Sparťané doufají, sám klubový prezident Křetínský se snaží legendu přemluvit, aby na dva roky pomohla. Je přesvědčen­ý o Rosického auře, která by po jedenácti letech ukončila sparťanské čekání na Ligu mistrů.

Rosický opouštěl Spartu v lednu 2001 coby zázračný špílmachr, při comebacku by pochopitel­ně riskoval své renomé. Tolik by od něj fanoušci čekali. Tolik by od něj chtěli vidět.

On sám musí pečlivě zvážit, jestli je to správné řešení. A pokud řekne ano, celá liga by před nímměla rozvinout červený koberec.

Manažer Paska se strhnout nenechává: „Všechno chce svůj čas. Teď bude Euro a pak nejspíš poslední smlouva v Tomášově kariéře.“

Jenže komu se upíše?

Deset let, žádný titul, zato 37 zdravotníc­h trablů. I tak se bude Tomáši Rosickému tleskat, až zítra uzavře kapitolu Arsenal. Rosického budoucnost? Teď bude Euro a pak nejspíš poslední smlouva v Tomášově kariéře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia