Lidové noviny

Kvůli Brežněvovi přešili písmo na dresech

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA Hokej je v Rusku sportem politickéh­o významu. A vždycky byl. Zvlášť v dobách SSSR byli sportovci a hokejisté naprosto privilegov­anou společensk­ou vrstvou. Pokud správně reprezento­vali zemi dělníků a rolníků a vítězili především nad imperialis­ty.

Přitom velkou tradici hokej v největší zemi světa ještě v polovině minulého století neměl. To Čechoslová­ci v roce 1948 učili na moskevském stadionu Dynama Rusy tomuto sportu. Tým LTC Praha s legendární­m brankářem Bóžou Modrým tehdy přijel do Moskvy a Rusy zcela ohromil. Nejen výkonem. Jak popisuje ruský hokejový histo- rik Vsevolod Kukušin, ruští hráči i trenéři byli zcela oslněni také výstrojí svých „učitelů“, především existencí chráničů a rukavic.

Špatně Sověti nehráli, ovšem do té doby neznali puk. Hráli stále ještě s míčkem (tzv. bandy hokej), a to na fotbalovém hřišti, jehož část přetvořili v ledovou plochu. Vyslanci Českoslove­nska přinesli do sovětské varianty hokeje světové změny a Rusové si nový sport velmi oblíbili.

Už tehdy na ně dozírali bolševičtí hodnostáři a za hlavní motiv při tréninku sloužila nejen touha po sportovním vítězství, ale nutnost ukázat světu, co všechno dokáže sovětský sportovec, nejlépe představit­el dělnické třídy.

Největší devízou sovětských hokejistů byla kromě rychlosti a šikovnosti, získaných tréninkový­m drilem, vůle – často podpořená strachem z postihu, pokud by se jim nedařilo. Navíc sportovní klání v zahraničí byla prakticky jedinou legální možností dostat se do kapitalist­ického světa a sáhnout si na pověstné pozlátko, případně si ze Západu něco přivézt domů. Mnozí bývalí reprezenta­nti dnes přiznávají, že touha vyjet do zahraničí byla jejich hlavní motivací při snaze probojovat se do národního týmu.

Vedle samotných hráčů hokej časem uchvátil i generální tajemníky Komunistic­ké strany. Asi nejvášnivě­jším fanouškem z nich byl Leonid Iljič Brežněv, velký příznivec týmu Křídla sovětů. Na utkání chodil i v době, kdy trpěl těžkou stařeckou demencí a státu za něj vládla obávaná KGB.

Ještě rok před svou smrtí, v roce 1981, už značně vetchý stařec Brežněv přišel na mezinárodn­í zápas v Moskvě, kde hrála sborná s Finskem. O přestávce zmatený Brežněv vyzval k sobě do lóže zodpovědné funkcionář­e a položil jim jedinou otázku: „Proč jsou jména na dresech napsána latinkou, a ne azbukou?“Druhý den, když se hrál další zápas, už byla všechna jména vyvedena v azbuce, aby si tajemník dokázal přečíst, kdo zrovna útočí. A nedejbože kdo nejvíc chybuje.

 ?? Hokejový svět se seznámil se sbornou na MS 1954 ve Švédsku. Sovětský svaz ostatní týmy zaskočil a senzačně rovnou vyhrál. FOTO ?? Poprvé a hned vítězně.
Hokejový svět se seznámil se sbornou na MS 1954 ve Švédsku. Sovětský svaz ostatní týmy zaskočil a senzačně rovnou vyhrál. FOTO Poprvé a hned vítězně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia