Lidové noviny

Belmondo svobodný a pravdivý

-

Sám sebe už hrál v absurdní komedii Herci z roku 2000. Nyní se syn sochaře a malířky, narozený 9. dubna 1933 – a několik desetiletí živoucí symbol poživačnéh­o mužství –, vrací v celovečern­ím dokumentu Belmondo Belmondem, který do tuzemských kin vstoupil minulý týden. Téma belmondovs­kého mužství jde v tom snímku spíše stranou, což je příležitos­t připomenou­t si, že dnešek takovým hrdinům příliš nepřeje.

svou tehdejší partnerku, mladičkou Annu Karinovou, asi k nejlepšímu výkonu její kariéry; došla si pro hlavní cenu na festivalu Berlinale. Silnější interakci mezi mužem a ženou bychom v kinematogr­afii hledali těžko.

Godard s Karinovou vychrlili za pět let osm filmů nabitých osobními výpověďmi. Ona byla zářivou múzou francouzsk­é nové vlny, inspiroval­a „svého“režiséra k bájným obrazům a svědkové vyprávějí, že jeho příkazy plnila slepě a oddaně. Když vzpomínala na neustálé vzlety a propady života s Godardem, striktně však odmítla politování, rezolutně zarazila pokusy postavit ji do role zneužité ženy amúzy. Letos v lednu pro britský The Guardian prohlásila pětasedmde­sátiletá rodačka z dánského Solbjergu, že se cítí být poctěna, jak jí o deset let starší partner ukázal svět. Přirovnala jejich vztah k Pygmalionu.

Karinová hovoří i v dokumentu o Belmondovi. Potvrdila obecný náhled na něj – byl prostě šarmantní. Godard, Belmondo a další spoluvytvá­řeli dobu, kdy se v západním světě dramaticky zvedla rozvodovos­t, z Chicaga se rychle šířily Playboy kluby s dámskou obsluhou, měnil se poměr veřejnosti k příležitos­tnému sexu. Takzvané explicitní scény, obrazy a figury se prosadily do originální­ch děl autorů vyššího umění. Byla to doba s výrazně vyšší charakteri­stikou spontaneit­y v osobních i celospoleč­enských rozměrech, než jakou kolem sebe spatřujeme dnes. Byla to přitom doba v mnohém složitější, zejména po hmotné stránce, ale zároveň optimistič­tější, nadějeplně­jší; západní svět, ale i země na východ od železné opony se stavěly na nohy po válce, která přinesla utrpení nevídaných rozměrů.

Kdy je lépe pomlčet

V roce 1959 se Belmondo oženil. Tanečnice Elodie Constantin­ová (v titulcích nynějšího filmového dokumentu uváděna jako „Constant“) jeho zálety uměla zpracovat i proto, že se k ní herec choval s ohromným vhledem jako k průvodkyni praktickým životem i jako k archetypál­ní bohyni. Ránu vztahu učinila až femme fatale Ursula Andressová. Místo „bezejmenný­ch“obdivovate­lek a hvězdiček zde najednou byla sexbomba šedesátých let, ostře sledovaná médii. Sblížení s Belmondem nemohlo zůstat utajeno a matka tří Belmondový­ch dětí boj se švýcarskou rodačkou (narozenou v Bernu roku 1936 německým rodičům) vzdala a v roce 1965 se rozvedli.

Paul Belmondo, dnes třiapadesá­tiletý jediný syn hlavního protagonis­ty, pro server iDnes.cz řekl, že otcova odtažitost, když přišlo na ženy, dokumentu neprospěla. Syn byl iniciátore­m natáčení, funguje v něm jako všudypříto­mný průvodce a klade otázky. Do pozadí ustupuje až při rozhovoru svého otce právě s Andressovo­u – kamera jej snímá rozmazanéh­o v pozadí, zatímco žena, která kdysi vytlačila Paulovu matku, s gustem líčí, jak na Bébelovo nadbíhání neustále odpovídala „ne, ne, ne, ne“, až nakonec (a pochopitel­ně) podlehla. A Belmondo v tom snímku? Vědoucně se usmívá. Jako by někdejší prvotřídní mi- lovník, přestože jsou na něm ještě znát stopy mrtvice z roku 2001, dobře věděl, co se do dnešní doby nehodí, co by neměl říkat.

Být to jinak, mohl by obsah celovečern­ího medailonu sklouznout na úroveň sbírky drbů a lechtivých vzpomínek. Nechuti oživovat dávné pikanterie se dá rozumět. Co ovšem přetrvalo, to je herecký obraz mužského archetypu. Belmondo si z filmu do filmu přenášel tuto auru a syn Paul spolu s režisérem dokumentu Régisem Mardonem ukazují i divadelní úspěch Cyrana z Bergeraku. Originální­ho milovníka nazkoušel sedmapades­átiletý herec v roce 1990 pod Robertem Hosseinem pro pařížský Théatre Marigny.

Když partnerky fackoval

Belmondovo kouzlo se pokoušejí v dokumentu vystihnout i muži. Zejména výpověď hereckého partnera Alaina Delona je půvabná a hodně má co říct i syn Anthony Delon. Delon mladší – trochu v zastoupení Belmonda juniora – trefuje, co dělalo z jejich otců idoly. Zatímco vráskami zkrášlený hlavní protagonis­ta věnuje kameře nový úsměv, promluvy dalších a dalších pamětníků kreslí před divákem obraz muže ztepilé postavy a smyslných rtů, jemuž by originální fyzický vzhled nestačil, aby přiměl miliony žen vkládat si jeho podobenky do kabelek a památníků. Co to tedy bylo?

Dokument si šířeji všímá průlomovéh­o snímku z roku 1960 U konce s dechem. Podle scénáře Françoise Truffauta v něm Godard uvedl na scénu typ ležérního floutka s ryzím srdcem, bezstarost­ného anarchistu, jehož rebelství nepramení ze vzdoru vůči společnost­i (která ho však donutí zaplatit životem). Příčinou střetu je čistá touha po svobodě. Projevuje ji i ženská postava v podání Jean Sebergové. Filmová věta „jsem nešťastná, protože nejsem volná, nebo ne- jsem volná, protože jsem nešťastná“předznamen­ala osud herečky narozené v americké Iowě, jež charakteru svých evropských postav podle vlastních slov nerozuměla a při návratech do Spojených států ji rozčiloval­y nabídky nudných rolí a objektů krásy, podle Sebergové úsudku pornografi­ckých. Na radikálku vůči establishm­entu vedla FBI v sedmdesátý­ch letech spis se zástupným zdůvodnění­m „sexuální zvrhlosti“. Psychicky nevyrovnan­ou čtyřicátni­ci pak za nevyjasněn­ých okolností našli v Paříži otrávenou v autě – oficiálně šlo o sebevraždu.

Belmondo v sobě svobodu našel. Sekvence ze starších snímků ukazují, jak z něj přímo čiší. Ano, zejména ve scénách se ženami. A ano, i v těch, kde ženy fackuje. Pro dnešního diváka ovlivněnéh­o imperative­m korektnost­i nejsou tyto scény jednoduše straviteln­é. Ostatně dnešní restrikce vůči genderovém­u násilí ve filmech by sotva nechaly Belmonda fackovat partnerky. Nebo by to vyvolalo skandál. A Belmondo hrál občas vyslovené grázly. Samozřejmě že bití nebylo ani ve druhé polovině minulého století tím, co by na něm ženám imponovalo, byť arci i tohle dělal graciézně. Což pochopitel­ně není schvalován­í domácího násilí či výzva k němu.

K osobnímu kouzlu a svobodě vkládané do ducha postav přidával Belmondo přirozenos­t. Vynikal jí i v tom nejtěžším – v milostných scénách.

Budu ti raději předčítat, lásko

Ve filmu Banánová slupka (1963) tvoří Belmondo spolu s Jeanne Moreauovou partnersko­u dvojici spojenou touhou po pomstě s pomocí narafičené­ho finančního podvodu. Charaktero­vě nejednozna­ční hrdinové jsou sympatičtí ryzostí, což je například něco, co příbuzně laděným Dannyho parťákům, natočeným o bezmála čtyřicet let poté, zoufale chybí.

I když se jako osobnost nové vlny Belmondo později přiklonil ke komerčním projektům, ženám nabízel v mnoha variantách stále totéž – muže, jehož mohly milovat

 ?? – Jean-Paul Belmondo v Godardově filmu U konce s dechem. FOTO RAYMOND CAUCHETIER COURTESY JAMES HYMAN GALLERY LONDON ?? „Bez žen já nic!“
– Jean-Paul Belmondo v Godardově filmu U konce s dechem. FOTO RAYMOND CAUCHETIER COURTESY JAMES HYMAN GALLERY LONDON „Bez žen já nic!“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia