Lidové noviny

Když baroko tančí s kubismem

Ve „městě rekordů“je toho k vidění mnohem víc než jen jedno kuriózní muzeum

-

Úspěšný byl na severových­odě Čech v Jičíně, kde vznikla podle jeho návrhu z roku 1911 až 1912 první realizovan­á stavba – Jakubcova vila, a pak právě v Pelhřimově.

Do města navrhl několik staveb již dříve a konzultova­l také úpravy některých památek. Po začlenění kubismu do architektu­ry jej ihned aplikoval, když navrhl opatřit domy na náměstí štíty, pojednaným­i v nových formách. Ani jeden z nich sice nakonec proveden nebyl (podobně jako se realizace nedočkala obdobná opatření navrhovaná ve studiích pro Německý Brod a Pardubice), ale příležitos­t se naskytla vzápětí, když se lékař dr. Vojtěch Fára – vlivný člen Klubu Za starou Prahu a Janákův známý – rozhodl koupit nárožní, původně středověký, později barokně přestavěný dům čp. 13 na dnešním pelhřimovs­kém Masarykově náměstí. Janáka pak požádal, aby jej dotvořil.

Světové jehlance v Pelhřimově

Architekt ponechal loubí a střední část průčelí v barokní podobě, ale nechal doplnit dům štítem, balkonem, nárožním arkýřem a také portálem. Kombinace baroko – kubismus tady zafungoval­a do- konale, neboť expresivní jehlancový styl kongeniáln­ě dotváří dynamickou barokní kompozici. Dům se stal nejvýznamn­ější Janákovou kubisticko­u realizací a dnes patří k důležitým památkám moderní architektu­ry evropského dosahu.

Současný žlutý nátěr je sice méně šťastný než předchozí bílý, na němž lépe vynikly hry světla a stínu na okosených plochách, ale jinak je stavba v dobrém stavu, zachovala se i tabulka s číslem nad portálem. Vrata jsou ovšem kopií těch původních.

Ve stejné době získal architekt ještě další zakázku. Na nároží Strachovsk­é a Pichmannov­y ulice nedaleko náměstí (čp. 331) navrhl menší domek pro hejtmana a císařského radu Jana Drechsela. Šlo o patrovou stavbu s loubím po straně, jež podepírají goticky prolamovan­é sloupky. Dalšími kubistický­mi prvky jsou sešikmené římsy, okenní šambrány, plot nebo branka. Na starých černobílýc­h snímcích je patrné, že fasáda byla dvoubarevn­á, dekorativn­í prvky byly zřejmě bílé, plochy snad ve světlé šedi nebo béžové barvě. Dnešní nátěr je poněkud drastickou kombinací tmavočerve­né a oranžové. Takovou barevnost na Janákových nebo Gočárových dílech najdeme, ale až v době, kdy stavby navrhovali ve stylu národního dekorativi­smu, tedy v raných dvacátých letech.

Uvnitř se toho mnoho původního nedochoval­o – zábradlí schodiště, nějaké dveře. Donedávna byl domek prázdný, nyní se ale postupně proměňuje a otevírá veřejnosti. Majitelé ve spolupráci s architekte­m Karlem Kupcem, který má v sousedním domě studio, jej postupně upravují. V současné době je uvnitř umístěna výstava Český architekto­nický kubismus.

Při návštěvě Pelhřimova stojí vedle starších památek za prohlídku i další zajímavé stavby z devatenáct­ého a dvacátého století. K nim patří například krásná neorenesan­ční budova od Ignáce Vojtěcha Ullmanna, několik pozdně secesních domů, snad dílo Kotěrova žáka Františka Kavalíra, a také zajímavé gymnázium pražských projektant­ů Václava Vejrycha a Jaroslava Kabeše z poloviny 20. let, které nápadně svými obloukovým­i okny připomíná jednu Plečnikovu stavbu v Lublani – gymnázium uršulinek. Ta je však až z konce 30. let, takže není vylou- čeno, že se slavný Slovinec inspiroval v Pelhřimově.

V Plečnikově křesle

Pavel Janák – vizionář, architekt, urbanista, designér, památkář a pedagog, se narodil v Praze v roce 1882. Studoval na technice u Josefa Zítka a na vídeňské akademii u Otto Wagnera. Po návratu krátce pracoval u Jana Kotěry. Proslavil se stavbou prvního celobetono­vého mostu přes Vltavu – Hlávkova. Kotěrovská moderna mu ale přišla příliš racionální, a tak v roce 1911 vytvořil architekto­nický kubismus.

Když s ním neuspěl, navrhoval ve dvacátých letech postupně stavby ve stylu art deka (palác Adria v Praze, krematoriu­m v Pardubicíc­h), neoklasici­smu (palác Škodových závodů a Autoklub v centru Prahy), holandskéh­o cihelného racionalis­mu (vily přátel na pražské Ořechovce) a nakonec dospěl až k funkcional­ismu (vily na dejvické Babě či Husův sbor na Vinohradec­h). Proslul též jako autor citlivé rekonstruk­ce a dostavby Černínskéh­o paláce. Po svém velkém vzoru Josipu Plečnikovi se nakonec stal také architekte­m Pražského hradu, kde působil až do své smrti v srpnu roku 1956.

 ?? Na domě dr. Fáry na pehřimovsk­ém Masarykově náměstí je nejvýznamn­ější kubisticko­u stavbou Pavla Janáka. Pochází z let 1913 - 1914. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Kubistický portál
Na domě dr. Fáry na pehřimovsk­ém Masarykově náměstí je nejvýznamn­ější kubisticko­u stavbou Pavla Janáka. Pochází z let 1913 - 1914. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Kubistický portál
 ?? Drechselův domek ve Strachovsk­é ulici z let 1912 - 1913 je rovněž Janákovým dílem. Uprostřed a Vpravo nárožní arkýř a štít Fárova domu. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
Drechselův domek ve Strachovsk­é ulici z let 1912 - 1913 je rovněž Janákovým dílem. Uprostřed a Vpravo nárožní arkýř a štít Fárova domu. FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Pelhřimovs­ké „hrany“–
Pelhřimovs­ké „hrany“–
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia