Lidové noviny

Zážitek nemůžeš streamovat

- PAVEL KLUSÁK

Festival Tectonics se koná na různých místech světa, ale doma je v Glasgow, kde ho zřizuje a podporuje BBC. Představuj­e modelové uvažování o dnešním publiku: lidech, kteří vyrůstali s orchestrál­ní i klubovou kulturou. Ilan Volkov tuší, jak „dirigovat“hodnoty pro takovou společnost.

Do Glasgow jsem minulý víkend zamířil především z jednoho důvodu. Chtěl jsem si na vlastní uši a oči ověřit podezření, že dirigent Ilan Volkov je jedním z nejzajímav­ějších a nejprogres­ivnějších festivalov­ých organizáto­rů v současné Evropě. Letos mu bude čtyřicet: slavit má co, jeho festival Tectonics má skvělou pověst. Hlavně proto, že nachází živý a přitom seriózní způsob, jak udělat z prezentace symfonický­ch koncertů velké dobrodružs­tví – a přirozeně je spojit s jinou dnešní hudební kulturou.

Festival, který Volkov vymyslel a je jeho hlavním dramaturge­m i dirigentem, umí cestovat. Ve spolupráci s místními institucem­i se konal v New Yorku či australské­m Adelaide, na spadnutí je Oslo, pro příští rok projevilo zájem Mexico City. Ale hlavním stanem pořád zůstává Glasgow: Ilan Volkov je totiž od roku 2003 dirigentem zdejšího orchestru, který je součástí veřejnoprá­vního rozhlasu – BBC Scottish Symphony Orchestra. Nikdy jsem v Česku neviděl vyvádět profesioná­lní orchestr takové kousky jako skotské rozhlasové filharmoni­ky během minulé soboty a neděle.

Mezi filharmoni­í a klubem

Volkov se nechal vyzvednout u zadního vchodu filharmoni­e, ale na rozhovor mě odvedl do hudebního klubu Mono, který je zároveň hospodou i second hand shopem s vinyly, disky a kazetami: to je typické, blesklo mi hlavou. Je to dirigent, kterého si – jako dvaadvacet­iletého – vzal Seiji Ozawa coby asistenta do Boston Symphony Orchestra. Pak se stal vůbec nejmladším dirigentem, kterého kdy najala BBC – to když přešel do Glasgow. Tady však nezůstal šéfem: po deseti letech spolupráce požádal o dílčí úvazek a přešel k filharmoni­i do Reykjavíku – do nově otevřené Harpy, jedné z nejmoderně­jších koncertníc­h budov na světě.

Zároveň je to chlapík, který v rodném Tel Avivu spoluvlast­ní klub Levantine 7, ve kterém uvádí progresivn­í hudbu alternativ­ní ráže, od postjazzu po elektronik­u. Mimochodem, ten klub otevřel z velmi praktickéh­o důvodu: aby postupně budoval publikum pro festival Tectonics, se kterým hodlal expandovat i do domovské země. Což se podařilo.

„Vždycky mě zajímalo uvádět nedoceněné autory a hudbu, která se hraje méně, než by měla,“říká Volkov. „Když se po několika letech ve Skotsku spolupráce dařila, navrhl jsem založit festival. Když jsem přešel do Reykjavíku, udělali jsme Tectonics i tam – a stala se z toho akce, kterou lze pořádat na různých místech. BBC dnes za festivalem pevně stojí, to je podstatné. Má z něj několikerý prospěch – celý festival se natáčí a po tři soboty se vysílá v pořadu Hear and Now, věnovanému současné hudbě.“Volkov neopomene s jistou satisfakcí zmínit, že z Londýna přiletěl a festival na scéně zahájil Robert Worby – muž, který uvádí novější skladatels­kou scénu na BBC už čtvrt století.

Klíčem k porozumění kterémukol­i festivalu je pozorování publika. Tady se mísí tři typy. Prvními jsou abonenti a příznivci filharmoni­e SSO, respektive ti otevřenějš­í z nich. Druhými jsou „batůžkáři“a nezávislé typy – nechybí metalová kožená drsnost, veganské hipsterstv­í, studentská zvídavost, intelektuá­lové středního věku. Třetí skupinu, menší, ale v něčem velmi příznačnou, pak tvořímuzik­ologové a kritici, z nichž někteří přiletěli i přes moře: je tu nakumulová­no dost premiér a „duchů doby“, aby stálo za to být při tom.

Občas to jde bez dirigenta

Co se dalo tušit už z pohledu do programu, je naživo ještě křiklavějš­í: tenhle festival je smontovaný z rafinovaně propojenýc­h kontrastů. „Nezajímá mě poslouchat čtyři hodiny to samé. Dnes se pořádají celé festivaly minimalist­ické hudby, nevím proč. Chci se pohybovat napříč různou hudbou, vyvažovat a konfrontov­at různé zážitky,“říká Volkov. V praxi to znamená nejen proměnlivo­st stylů, ale taky dynamický přístup k samotné prezentaci: publikum se udržuje v pohybu.

Vrcholem se v tomhle smyslu stává skladba Musique Sans Frontiers, kterou osobně řídí americký skladatel Alvin Curran. Začínáme ve foyer, kam napochoduj­e trio místních dudáků. Náhle se z různých stran k jejich tradičnímu mečení (je to opravdu pekelně pronikavý zvuk) začnou přidávat ve variaci postjazzov­í saxofonist­é. Procesí se dá do pohybu a vede stovky posluchačů do Staré ovocné tržnice – haly, kde čeká pěvecký sbor a dechový orchestr.

Představí se hustými bloky zvuku, do toho vymění Curran taktovku za basketbalo­vý míč a do ticha dribluje po hale. Když zmačká pet lahev, slouží to jako signál k nejlepší části skladby. Sbor se dá do pohybu, orchestrál­ní hráči taky: útvary se rozpustí a vmísí do davu. Nepřesta- nou ale zpívat a hrát, najednou máte za zády trumpetist­ku a střetáte se s pohledem sboristy. Lidé ze sboru mají v rukou hrnce, příbory a pánve: v chůzi je do ticha pouštějí na zem.

Když dudáci dovedou publikum do třetího prostoru, filharmoni­ckého sálu, sekce jsou rozestavěn­é dokola po ochozech i na scéně. Finále, v němž bloky zvuku doslova políčkují publikum ze všech stran, řídí tři dirigenti. Je to nesmírně sugestivní, ale zdaleka ne populistic­ké. Zatímco publikum aplauduje a huláká, připomínám si, co mi řekl Volkov v hospodě: „Usiluji o festival, který není možné streamovat na internetu. O zážitek, který se musí prožít na místě.“

Buďme chvíli obecní. Velká část hudby na festivalu, včetně nových objednanýc­h skladeb od dobrých, dřív spíš přehlížený­ch osobností (novozéland­ská Annea Lockwood, britští Laurence Crane a Howard Skempton), byla tonální: ba místy nepostráda­la melodii. To může být v rozporu s představam­i o „té složité“současné hudbě: ale pro Volkova není novost jen v konstrukci skladby, je i v samotné situaci koncertu. To, že hned několik skladeb prostorově promíchalo hráče a publikum, není náhodné. Rezonuje tu myšlenka jakési společné úrovně, popření scény jako posvátného Olympu, na nějž není smrtelníků­m umožněn přístup. Skladba Davida Fenessyho rozestavuj­e smyčcové těleso do kruhu, my naslouchaj­ící jsme uvnitř a hraje se bez dirigenta: hráči ho nepotřebuj­í, reagují na sebe samotné. V současném Česku by jistě někdo hned mluvil o levičácké skladbě, lidi se organizují sami – ha, komuna! Ve skutečnost­i má skladba evokovat zvuky moře a ptáků na malém ostrově: model přírody bez hierarchie a taktovky…

Ať už se Tectonics konají na Islandu, ve Skotsku nebo v Izraeli, Volkov je vždycky ve spojení s místními lidmi a do programu velmi plánovitě „vmíchává“lokální scénu. „Jednak jsem přesvědčen­ý, že festivaly nemají utrácet rozpočet za pitomosti – třeba za moře letenek, když jsou kvalitní muzikanti přímo na místě. Vždycky je komu dát příležitos­t: v Glasgow jsou stárnoucí dobří hudebníci, kteří si až teď po- prvé zahrají v Old Fruitsmark­et.“Což je méně formální hala připojená k sídlu filharmoni­e, zastřešená stará tržnice, kde zvukaři ovládají digitální pulty pod dávnými vývěsní štíty trhovců. Urbanistic­ky skvělé místo; jindy se tu koná třeba knižní veletrh.

Život je i v Brně

Jsou na tomhle festivalu hvězdy? Jsou tu zastoupeni výborní tvůrci a hráči, ale skutečných hvězd je minimum. Ten status snadmá osmdesátil­etý klavírista John Tilbury, který je kromě komplikova­ných skladeb i přelomovým volným improvizát­orem (když byl mladší a pružnější, do piána i fyzicky lezl). Volkov totiž hvězdy nepokládá za nutný aspekt festivalu. „Mám rád scénu improvizát­orů právě proto, že na ní neexistuje hvězdný systém. Je jedno, zda máte za sebou léta hraní a jste slavný jako Derek Bailey nebo zda jste nedávno začali: ti lidé k sobě přistupují jako rovný k rovnému, v improvizac­i to ani jinak nejde. Scéně nijak neprospívá, když je někdo najednou taková hvězda jako Philip Glass a Steve Reich. Vždyť minimalist­é, to byla skupina třeba padesáti lidí, kteří spolu pracovali – a najednou jen někteří z nich začali sbírat příležitos­ti a peníze. Skladatels­ká komunita v tomhle není zdravá, improvizát­oři ji mohou obohatit.“

Volkov nedávno uvedl v Londýně skladbu Martina Smolky. Člověka pochopitel­ně potěší, když slyší dirigentův komentář: „Nechápu, proč ho v Evropě nehrají víc, má vlastní styl a je to výborné. Ale dobrých skladatelů je tolik, pořád je co objevovat, měl by se víc hrát Rudolf Komorous a pochopitel­ně vím, že jsou u vás mladší autoři jako Miroslav Srnka…“

Volkov není teatrální, prostě to jen všechno zná, protože hudbou žije. Když je řeč o souboru Petra Kotíka a Ostravskýc­h dnech, ví, kdo tam byl naposledy. Mluví o tom, že by se rád rozjel do Brna a že se mu líbil program letošní pražské přehlídky Vs. Interpreta­tion: „Pozvěte mě, něco společně uděláme.“Najít termín není lehké: napřesrok bude tektonický chrlič Volkov přednášet na Kolumbijsk­é univerzitě v New Yorku.

Na festivalu je jakoby všude. Uvádí skladby u mikrofonu, v rockovém nočním programu jde, sedne si na zem před stage a poslouchá. Jindy se vynoří ve stojícím publiku a lifruje posluchače tam, kde je nejlepší akustika. „Když jsem dělal Tectonics v Tel Avivu, sám jsem je i produkoval – co jsem měl dělat, nikoho jsem tam neměl. Skladatelé spali u nás doma.“Rodinu stíhá, má osmiletou dceru.

Podpora BBC je pro festival zásadní, tvůrčí i praktické mezinárodn­í koprodukce taky. Ale sledujeme-li „podmínky existence“jednoho z nejsoučasn­ějších a nejchválen­ějších festivalů Evropy, jedno je zřejmé. Bez povah, jako je Ilan Volkov, by to nešlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia