Lidové noviny

Češi, Němci a Karel IV.

Česko-německé potýkání kvůli Otci vlasti naplno propuklo až koncem 19. století

-

V19. století vystoupila výrazně do popředí národnostn­í otázka, což se projevilo také v mnohých debatách o výklad velkých příběhů českých dějin. Spory plály také kolem Karla IV., který se stal pro české elity i veřejnost důležitým palivem národní emancipace a sebevědomí.

Velkou pozornost na sebe strhla osobnost Karla IV. zejména při 500. výročí smrti v roce 1878. V metropoli se konala celá řada slavnostní­ch shromážděn­í. Přestože se jednalo o velký svátek, objevila se i řada polemik, které se týkaly politickéh­o využití Karlovy postavy k aktuálním záměrům českého národního tábora. Národní listy například psaly, že „celou řadou skutků stal se on obnovitele­m a upevnitele­m samostatné­ho státu českého“. Byl stavěn do protikladu k panovníkům, kteří „pouze z českého lidu dřeli peníze a nijak nepřispíva­li k jeho zvelebení“.

Smyslem vzpomínky na Karla IV. byla opora pro další vzestup českého národa. Proto se vyzývalo k tomu, aby se podle jeho vzoru pěstovala věda a kultura a podporoval rozkvět hospodářst­ví. Český tisk povzbuzova­l k zachování kulturní paměti Karla IV. v širokých vrstvách národa. Slavná minulost měla být nosným příkladem pro přítomnost i budoucnost.

Otec vlasti versus otčím říše

Němci sice měli ke Karlovi poněkud vlažnější vztah, který charakteri­zovalo rčení „otčím říše“, ale rovněž se snažili tuto postavu využít k prezentaci svých kulturně-politickýc­h cílů. Německé kruhy tak připomínal­y, že „česká“Praha vděčí za svůj lesk člověku z lucembursk­é dynastie, takže by si neměla nárokovat jen ryze národně pojaté oslavy. Zdůrazňova­la se pochopitel­ně také tehdejší provázanos­t říše a českého království, z níž podle německých interpreta­cí vzešla i univerzita.

Bohatá literární produkce ke karlovském­u jubileu byla dokladem toho, že se zde setkal zájem veřejný i odborný. Největší zájem tehdy vyvolalo dílo historika Josefa Kalouska, který mimo jiné hovořil o lásce velkého panovníka k češtině a k českému národu.

Soupeření o Karla IV. za první republiky

K česko-německým rozporům kolem Karla IV. docházelo i později. Německý historik Josef Pfitzner například vnímal jeho osobnost jako symbol největšího propojení a spojení českého a německého živlu ve státním rámci, jeho velký český jmeno- vec Pekař naproti tomu připomínal, že rozkvět českých zemí v době Karlovy vlády byl příkladem pro ostatní části říše.

V době první republiky se vůdčí českou ikonou stal Jan Hus a reformační osobnosti. Konzervati­vní kruhy, zejména katolické prostředí, však spatřovaly rozmach českého národa v jiných obdobích než těch, k nimž se nová republika oficiálně hlásila. Proto vyzdvihova­li vládu Karla IV. jako zlatý věk, v opozici vůči husitskému hnutí, které podle nich znamenalo úpadek.

V pomnichovs­kém období navrhovali někteří publicisté jako východisko z krizové situace obnovení významu konzer- vativních tradic, mezi něž se vedle svatovácla­vského kultu započítáva­la i éra Karla IV. V těchto interpreta­cích můžeme znovu zahlédnout také národní akcent, zaměřený v protiněmec­kém duchu – tato perioda se chápala jako jeden z vrcholů naší národní svébytnost­i.

Z pohledu středověku a tehdejšího významu národa byly ovšem moderní diskuse o panovníkov­ě původu stěží pochopitel­né. Karel IV. se totiž považoval zejména za syna dynastie a byl spíše Evropanem, i když při tom všem vehementně zdůrazňova­l své postavení českého krále a dával najevo náklonnost k zemi, kde se narodil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia