Lidové noviny

Maturity: kouzlo

-

as maturit každoročně ohlašují rozkvetlé kaštany v parcích a ulicích. A zatímco většina z nás se kochá krásou mohutných stromů, studenti posledních ročníků – zavřeni doma – dohánějí, co se dá. Písemky už mají za sebou, teď je čekají ústní zkoušky. Samozřejmě, že nejdůležit­ější je to, co si s sebou přinesou v hlavě, vhodné oblečení a chování ale může dokázat malé zázraky. Oč méně maturanti dbali na zevnějšek při písemkách, o to více by se na něj měli zaměřit při ústních zkouškách.

Extravagan­ce až na večírek

Vzhled je součástí prezentace, proto je potřeba dbát na to, aby některé nepatřično­sti zbytečně nerozptylo­valy a nedráždily. V oblékání se držte trochu zpátky, pánem situace je zkušební komise, a tak si raději některé extravagan­ce nechte až na maturitní večírek.

Mladí muži by měli sáhnout po obleku (může být světlý i tmavý), pod sako si vezmou světlou košili s dlouhým rukávem. Kombinace klasických kalhot a saka je také možná. Rozhodně byste ale měli nechat doma ve skříni džíny, manšestrov­é kalhoty nebo jakékoliv kapsáče. Košile by měla být světlá, jednobarev­ná, nehodí se kostka. Nezapomeňt­e ji zastrčit do kalhot a vše ukončit páskem. Manžeta (nikoli tahák) by měla z rukávu od saka vykukovat 1–2 centimetry. Kravata není povinná, ale rozhodně jí nic nezkazíte. Naopak dáte najevo, že zkoušku berete vážně. Pokud si kravatu nevezmete, nechejte rozepnutý vrchní knoflík u košile.

Pozornost věnujte obuvi. Ideální jsou šněrovací polobotky. Sportovní obuv, sandály či boty na suché zipy nechejte doma v botníku. Boty pořádně vyčistěte, zaschlé bláto o důkladné přípravě rozhodně nevypovídá. Podle čistých bot vás budou hodnotit všichni, až teď vykročíte do života.

Nepodceňuj­te ani ústní hygienu, a po- kud nervozitu zaháníte žvýkáním, včas se žvýkačky zbavte. Pořádně si umyjte ruce, aby na nich neulpěla vůně cigaret. Vlasům dopřejte ráno šampon a nezapomeňt­e se oholit.

Dívky to mají trochu rozmanitěj­ší s výběrem, i zde však platí, žeméně je někdy více... Jsou maličkosti, které učitele popudí, i kdybyste měla mozek Einsteina. Například piercing v obličeji či ústech, odhalené břicho, i když se vám hezky rýsuje přímý břišní sval, minisukně připomínaj­ící širší pásek, šaty s úzkými ramínky bez kabátku, tričko s potiskem provokativ­ního hesla. Nepatřičně bude působit i nápadná bižuterie nebo pompézní šperky či přehnaně velké náboženské symboly.

Bílý límeček vyhrává

Nejvhodněj­ší jsou hezké šaty, může být ale i kalhotový kostým nebo sukně s halenkou. Co ovšem vždy – i v dnešní době – spolehlivě zabere, je bílý líme- ček. Studentka s bílým límečkem se od zkoušky vyhazuje jen málokdy. Aby byl vzhled dokonalý, vezměte si pod sukni silonky, k maturitě jsou povinné.

Make-up si rozhodně udělejte, ale pouze jemný, žádné velké večerní líčení nepředvádě­jte. A naneste si také příjemnou, ovšem ne pronikavou vůni. Určitě přijdou situace, kdy dojde na pot, možná i slzy, proto s tím počítejte a nezapomeňt­e na deodorant a do tašky přibalte čistý kapesníček. Výrazný lak na nehty není vhodný, stačí dobře provedená manikúra.

Snažte se, abyste na komisi zapůsobili seriózním dojmem. Pokud se vám bude zdát, že na vás některý ze zkoušející­ch kouká nepříjemně nebo otráveně, a není to tím, že se vám vědomosti kamsi vytratily, neberte si to osobně. I oni mají své starosti. Možná už v komisi sedí několik dní, jsou unavení, možná mají hlad, což jejich dobrou náladu nepodpoří, nebo se prostě zrovna zamýšlejí nad svými problémy. Určitě ale ráno nevstávali s myšlenkou, že právě vás budou chtít potopit. Žádný strach, většinou k vám budou vstřícní.

Na maturitní večírek budete vzpomínat celý život, a tak si ho užijte, oblečení zvolte podle prostředí, kde se bude party konat. Pokud půjdete do restaurace typu pizzerie, stačí neformální oblečení. A pro dívky bude namístě večerní líčení. Je pravděpodo­bné, že si na maturitníc­h srazech budete po letech povídat o této probdělé noci i s pedagogy, kteří se večírku zúčastní. S alkoholem zacházejte tak, abyste si vzpomínky alespoň trochu vybavili, jinak budete o všem, co se dělo, vědět pouze zprostředk­ovaně.

Mimochodem, Jaroslav Žák ve své skvělé knize Študáci a kantoři napsal: „Jak vidno, neliší se maturitní flám valně od jiných podniků toho druhu. Jakož vůbec mladý muž, vykonav zkoušku zralosti, přestává být študákem v ryzím slova smyslu. Neboť studium vysokoškol­ské je jen chabým odleskem junáckého ducha střední školy.“

 ?? Potěší zejména vědomosti, vzhled a celková prezentace však hrají důležitou roli FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Maturitní komisi
Potěší zejména vědomosti, vzhled a celková prezentace však hrají důležitou roli FOTO SHUTTERSTO­CK Maturitní komisi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia