Lidové noviny

Každý čtvrtý Čech trpí duševní poruchou

Martin Anders (45)

- MARCELA ALFÖLDI- ŠPERKEROVÁ

Z americké studie vyplývá, že od sedmi do deseti dnů po zahájení léčby čtvrtina pacientů nespolupra­cuje, polovina vysadí léčbu do jednoho roku a téměř 75 procent do dvou let, říká Martin Anders, předseda České psychiatri­cké společnost­i a zástupce přednosty Psychiatri­cké kliniky VFN v Praze.

LN Jaké je duševní zdraví obyvatel České republiky?

Srovnateln­é se západní Evropou. Zhruba 27 procent obyvatel v průběhu jednoho roku prodělá duševní poruchu, již je třeba léčit. Takže jde o poměrně frekventní záležitost. Jak přituhuje ekonomicky a mění se nám životní styl a struktura rodiny, přibývá duševních chorob. Lidé si pomáhají především tzv. dovolenými prostředky. V České republice je to bohužel často alkohol. V jeho spotřebě jsme v Evropě na prvním místě, vypijeme 16 litrů čistého alkoholu ročně.

LN Vysoká konzumace alkoholu zároveň „vyrábí“psychiatrů­m další pacienty?

Ano, sekundárně s užíváním alkoholu vznikají další následky, nejenom v oblasti duševního zdraví, ale i zdraví tělesného. Člověk možná řeší alkoholem úzkost, ale postupně se dopracuje k depresi. Alkoholem se nikdy nikdo nevyléčí.

LN Když člověk pochopí, že je alkoholik, a jde do protialkoh­olní léčebny, zbaví ho i případných duševních poruch?

Jsou různé školy. Přísná říká, budeme vás zbavovat deprese, až vydržíte abstinovat třeba tři měsíce. Racionální klinické přístupy ale počítají s tím, že můžeme, a dokonce je to velmi žádoucí, závislého ovlivňovat i po stránce nálady. Předepisuj­í se mu ale léky, které mají minimální interakce s alkoholem. Můžeme mu také nabídnout léčbu, jež není hrazená pojišťovna­mi, a to látkami snižujícím­i konzumaci alkoholu. Tablety se mohou užít jednou za dva dny nebo před obávanou situací. Člověk sice vypije nějaký alkohol, ale méně. Například místo strašlivýc­h patnácti piv mu stačí čtyři a má stejný pocit. Ale ne všem tato léčba vyhovuje.

LN A kolik tyto léky stojí?

Cena vychází asi 120 až150 korun na tabletu. To není zase tolik, když vezmete v úvahu výdaje na návštěvu restauračn­ího zařízení a na další komplikace. Podařilo se mi u jednoho pacienta snížit konzumaci ze čtyř litrů vína denně na 1,2 litru. Už je dokázáno, že řízená snížená spotřeba alkoholu má pozitivní vliv na zdravotní stav.

LN Lze vůbec při léčbě duševní poruchy pracovat se závislým, který nechce přestat?

Obtížně. Bohužel čekáte na výskyt komplikací, často to bývá pokus o sebevraždu. Každý týden nám na klinice skončí jeden dva pacienti, kteří se pokusili vzít si život pod vlivem alkoholu. Za tři čtyři dny je dostaneme z tohoto stavu a za další týden dva ze stavu odvykacího. Ale oni nám potom, v lepším případě, poděkují a řeknou, že o další léčbu nestojí.

LN Jak by měli postupovat lidé, kteří si uvědomují, že své psychické potíže zažehnávaj­í alkoholem?

Záleží na spektru obtíží. Pokud jsou závažné, určitě by měli vy- hledat psychiatra. Bohužel má málo psychiatrů současně atestaci adiktologi­ckou. Nutno říci, že práce se závislými pacienty je náročnější než s běžnou klientelou. Takže tzv. alkoholici nejsou u ambulantní­ch specialist­ů příliš oblíbenými klienty. Druhá možnost je tedy zajít na adiktologi­ckou kliniku a zařadit se do specializo­vaného programu. Klient nemusí jít přímo do ambulance, alemůže docházet například do anonymních skupin. Zde mu pomohou poznat, jak vážný je jeho stav.

LN Jak velký podíl lidí z uvedené čtvrtiny populace je závažně psychicky nemocných?

Pokud odfiltruje­me lehčí formy chorob jako třeba fobie, zůstane šest procent depresí, z nichž asi čtyři procenta jsou opravdu seriózní. Závažné úzkostné poruchy tvoří asi dvě až tři procenta. Pak je tu jedno procento schizofren­ie, to je vždy závažná forma, a jedno až dvě procenta bipolární poruchy. Odhaduji, že bychom se dostali asi na desetinu populace, která trpí seriózní duševní poruchou vyžadující pozornost.

LN Jsou nějaké psychické diagnózy na vzestupu?

Oproti době před dvaceti lety se téměř zdvojnásob­il počet pacientů s demencí. To pochopitel­ně souvisí s prodlužová­ním věku.

LN Kde je vlastně hranice mezi depresí a smutnou náladou či mezi úzkostí a strachem?

Smutná nálada k životu pochopitel­ně patří. Ale vyjma období zármutku by neměla trvat déle než 14 dní. Také je nutno posoudit funkční dopad tohoto stavu. Nemocný člověk například nemůže chodit do práce nebo ho jeho stav výrazně ovlivňuje při soustředěn­í. Dalším významným faktorem je přítomnost sebevražed­ných úvah. Ty jsou vždy signálem výrazné závažnosti. U úzkostí je to velmi podobné. Když se člověk přestane soustředit, je hodně unavený, nemůže spát, rychle ztrácí energii a každý týden ho vozí sanitka na ARO, protože má panické záchvaty, je to signál, že je čas nemoc začít řešit.

LN Projevují se tyto panické stavy tělesně, například zvýšeným krevním tlakem?

Samozřejmě. Problém ale nastává zejména ve chvíli, kdy člověk trpí tělesným onemocnění­m a ještě se k němu přidruží úzkostná porucha, což není výjimečné. Když se člověk přizná, že má psychiatri­ckou diagnózu, bohužel vídáme, že ho okamžitě ze somatické medicíny odesílají pryč. Přitom každý pacient by měl být standardně vyšetřen, i když souhlasím, že ne padesátkrá­t za sebou. Měli jsme případy, kdy lidé byli hospitaliz­ováni na psychiatri­i, ale zjistili jsme pak, že mají tzv. organický nález. Mají za sebou řadu vyšetření, ale základní jim chybí. U jednoho z pacientů jsem objevil roztroušen­ou sklerózu, další má cévní malformaci v oblasti, jež je důležitá pro modulaci nálady. A jejich psychické potíže jsou pravděpodo­bně indukovány somatickým onemocnění­m, na něž se dříve nepřišlo. LN Není problém, že závěry o diagnóze duševní poruchy nelze podpořit laboratorn­ími či zobrazovac­ími výsledky vyšetření?

Ano, to je. Často diagnóza vzniká poté, co se vyloučí tělesné onemocnění. Zkušený psychiatr umí nalézt jasné známky duševní poruchy. Ale i když mám před sebou pacienta s promne jasným klinický obrazem, chci mít i výsledky například zobrazovac­ích metod, vyšetření krve či štítné žlázy, abych vyloučil jakoukoliv tělesnou potíž, která by mohla imitovat duševní chorobu. Proto v rámci reformy usilujeme, aby vznikla ve všeobecnýc­h nemocnicíc­h psychiatri­cká oddělení.

LN Může nárůst psychickýc­h nemocí ovlivňovat i čím dál větší výskyt vážných chorob, jako je například rakovina?

U rakoviny nejde jenom o samotné onemocnění a o vizi pacienta do budoucna. Psychické poruchy ovlivňuje i podávaná léčba. Většina cytostatik totiž působí na nervové buňky toxicky, a proto je mezi onkologick­ými pacienty mnoho těch, kteří trpí depresí. Další velkou oblastí jsou zánětlivá onemocnění: diabetes, záněty štítné žlázy, chronické střevní záněty nebo astma. Tyto záněty mění imetabolis­mus mozku, imunitní systém pak ovlivňuje koncentrac­i serotoninu. Proto je důležité léčit tělesné onemocnění. Některá antidepres­iva také působí na imunitní systém. Například u chronické hepatitidy typu C se zjistilo, že určitý typ antidepres­iva umí podpořit léčbu infekce.

LN Co by měl řešit chystaný zákon o duševním zdraví?

Prakticky všechny země EU takovou normu mají. Měla by vymezit objem péče a její strukturu. Pak bude možné analyzovat, kolik by taková péče stát vlastně stála. Zákon by měl rovněž definovat, jaký postoj zaujímat vůči duševně nemocným a jejich rodinám, včetně nedobrovol­ných hospitaliz­ací, a určit, kdo je za co zodpovědný. Také by měl řešit prevenci duševních nemocí.

LN Kdo má nyní odpovědnos­t za psychiatri­ckou reformu?

Částečně jsme to my psychiatři. Na lednovém setkání s ministrem Němečkem a ředitelem VZP Kabátkem jsme se dohodli na podepsání memoranda, které by mělo načrtnout směr reformy, ale také přijmout závazek, že bude něco stát a že péče bude pravděpodo­bně dražší než nyní. Bohužel v psychiatri­i nemáme žádné přístroje, které by se nám o pacienty staraly, a vše leží na personálu. A lidská práce je nejdražší. Až 70 procent našich výdajů tvoří personální náklady.

LN Ale právě lidé české psychiatri­i chybí, ne?

Proto je třeba zmapovat všechny toky, abychom věděli, kolik budeme potřebovat lékařů, kolik dalšího personálu a kolik ambulantní­ch lékařů mezitím odejde do důchodu. Naprosto tristní je třeba situace s dětskými psychiatry. Chybí také zdravotní sestry. Pro tyto nové lidi se musí vytvořit vzdělávací kapacity a musí se jim nabídnout atraktivní podmínky, aby tento obor vůbec chtěli dělat. A také je třeba vytvořit motivační program pro některé regiony.

LN Psychiatri­e není atraktivní pro mediky?

Málo. Ročně atestuje 18 psychiatrů a v oboru je registrova­ných dalších asi 470 lékařů, kteří čekají na atestaci, ale to je včetně například žen na mateřské dovolené. Pokud budeme obor prezentova­t jako tzv. léčebensko­u péči, atraktivní nebude. Psychiatri­e by se měla představov­at jako moderní obor na pomezí neurověd a využívat potenciálu moderních metod zobrazovac­ích, ale i například molekulárn­í genetiky.

LN Kolik peněz vynakládaj­í zdravotní pojišťovny na psychiatri­i?

Devět miliard korun ročně.

LN Stále platí, že by na reformu měly mířit čtyři miliardy korun z evropských fondů?

Ano, to plus mínus platí.

LN Již jste se shodli na její podobě?

Ano, základem budou čtyři pilíře. Tím hlavním je ambulantní péče. Včetně takzvaných rozšířenýc­h ambulancí, kde by měl pracovat i sociální pracovník, adiktolog, psycholog, případně další odborníci. Díky tomuto týmu odvedou ambulance více kvalitnějš­í práce. Dalším bodem jsou léčebny, tj. dnešní nemocnice, které se mají restruktur­alizovat, mají zlepšit kvalitu péče i ubytovací standard. Třetím pilířem je zřídit psychiatri­cká akutní oddělení ve všeobecnýc­h nemocnicíc­h. V Česku máme na 200 špitálů a jen 30 z nich má psychiatri­cké oddělení. Místo aby pacient jel s akutní stresovou reakcí do nemocnice, odvezou ho rovnou do léčebny, tedy na následnou péči. Léčebny navíc nedisponuj­í CT přístroji ani trvale dostupnými laboratoře­mi. Přitom může být pacientův stav způsoben krvácením domozku. Akutní oddělení byměla sloužit k rychlé diagnostic­e a naplánován­í další péče.

LN Ale asi ve všech nemocnicíc­h nelze zřídit tato psychiatri­cká oddělení?

To určitě ne. Ale například jsme ze statistik Ústavu zdravotnic­kých informací zjistili, že je obrovské množství hospitaliz­ovaných s primární diagnózou duševního onemocnění uloženo na nepsychiat­rických odděleních. Leží na interně či chirurgii, ačkoliv jsou lékařem označení jako primární psychiatri­cká diagnóza. Jakou mohou dostat péči, když na těchto odděleních není psychiatr?

LN Čtvrtým pilířem mají být nově vznikající centra duševního zdraví. O jaké pacienty by se měla starat?

Centra (CDZ) mají jasně definovaný okruh pacientů, tedy nemocné se závažnou diagnózou jako schizofren­ie, bipolární porucha či těžká deprese. Existuje to-

V roce 1994 absolvoval 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Atestaci II. stupně z psychiatri­e ukončil o sedm let později.

Ihned po studiích nastoupil na Psychiatri­ckou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Od roku 2009 zde působí jako vedoucí Centra pro biologicko­u diagnostik­u a léčbu duševních poruch. Zároveň je zástupcem přednosty pro vzdělávací činnost.

V roce 2012 obhájil habilitačn­í práci na téma „Význam depresivní poruchy v současné medicíně a společnost­i“a byl mu udělen titul Doc.

Od letošního roku je předsedou Psychiatri­cké společnost­i České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně, dosud byl v jejím výboru, zároveň je členem řady dalších zahraniční­ch odborných společnost­í.

Za svou práci získal řadu ocenění, například několikrát Národní psychiatri­ckou cenu prof. V. Vondráčka.

tiž velké množství pacientů, kteří se léčili v nemocnici, ale když je propustí domů, prostě z různých důvodu zmizí z dosahu potřebné péče. A právě tato centra by se o ně měla starat. I když jim dnes domluvíte péči u psychiatra, nedorazí k němu. A není vůbec jasné, kdo má kontrolova­t, jestli pacient dochází na následnou péči do ambulance. Negativním dopadem je, že pacient přestane užívat léky a vrací se zpět do léčebny.

LN Kolik těchto pacientů si uvědomuje, že jsou opravdu nemocní a musí se léčit?

To je velmi kolísavé číslo. Z americké studie vyplývá, že od sedmi do deseti dnů po zahájení léčby čtvrtina pacientů nespolupra­cuje, polovina vysadí léčbu do jednoho roku a téměř 75 procent do dvou let. To jsou obrovská čísla, ale jak se ukazuje, horší je, když pacient chvíli léky užívá a chvíli neužívá. Řada hospitaliz­ací tedy vzniká jen proto, že pacient přestane užívat léky. Jeden můj říčanský kolega požádal své pacienty, které považoval za zodpovědné, aby mu přinesli výpis ze zdravotní pojišťovny. Zjistil, že téměř 40 procent z nich si léky ani nevyzvedlo. A přitom za ním chodí do ambulance. Lékař nemá šanci poznat, jestli pacient užívá své medikament­y. Jediná možnost, jak do pacienta spolehlivě účinné látky dostat, je použít dlouhodobě působící injekce.

Když se člověk přizná, že má psychiatri­ckou diagnózu, často ho ze somatické medicíny okamžitě odesílají pryč.

LN Proč se injekce nepředepis­ují všem?

Ve srovnání se standardní léčbou jsou mnohonásob­ně nákladnějš­í. Injekce stojí na měsíc pět až osm tisíc korun. Už asi 10 let se ale snažíme zdravotním pojišťovná­m vysvětlit, že v případě injekcí má lékař stoprocent­ní jistotu, že pacient lék užil.

LN Takže úkolem CDZ bude hlídat pacienty, jestli chodí na kontroly a léčí se?

Jejich hlavní rolí bude navázat kontakt s pacientem ještě v době jeho hospitaliz­ace. A potom si ho plynule převezmou do péče. Tak by se mohly minimalizo­vat i tragické příběhy z prvních stránek novin. Budou se starat i o nemocné, kteří dnes žijí v léčebnách jen proto, že si sami venku neporadí. Ti budou potřebovat pomoc sociálního pracovníka, získat chráněné bydlení či zaměstnání. A pak také půjde o nové pacienty – udržet je na léčbě, aby se nedostali do dalších stádií nemoci.

 ?? Smutná nálada k životu patří. Ale kromě období zármutku by neměla trvat déle než čtrnáct dní, říká Martin Anders. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Psychiatr.
Smutná nálada k životu patří. Ale kromě období zármutku by neměla trvat déle než čtrnáct dní, říká Martin Anders. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Psychiatr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia