Lidové noviny

Čína chřestí zbraněmi u Tchaj-wanu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TCHAJ-PEJ/PRAHA Nácvik vylodění, útoky vrtulníků nebo třeba tankové bitvy. Takové velkolepé vojenské manévrován­í si Čína nachystala v těchto dnech na svém jihovýchod­ním pobřeží u Tchajwansk­ého průlivu.

Čínské ministerst­vo obrany v prohlášení rozsáhlé přesuny na zemi, ve vzduchu i ve vodě označilo za „rutinní cvičení“. Jejich načasování a místo konání u města Sia-men, které dělí od ostrovního Tchaj-wanu jen zhruba 160 kilometrů široká úžina, se však zdá všelijaké, jen ne náhodné.

Zítra totiž čeká inaugurace novou prezidentk­u Čínou neuznané republiky na Tchaj-wanu, dosavadní šéfku opoziční Demokratic­ké pokrokové strany Cchaj Jing-wen. A na rozdíl od svého předchůdce o poznání více vyzdvihuje tchajwansk­ou svébytnost na pozadí vztahů s pevninskou Čínou.

Odcházejíc­í prezident Ma Jing-ťiou za osm let v nejvyšším úřadě podepsal s Pekingem na dvě desítky dohod a na sklonku svého funkčního období se loni v listopadu osobně sešel i se svým protějškem z pevninské Číny Si Ťin-pchingem. Učinil tak jako první hlava ostrovní republiky od vítězství Mao Ce-tungových komunistů v občanské válce v roce 1949. Po něm se na Tchaj-wan stáhl Čankajšek a jeho věrní z nacionalis­tického Kuomintang­u.

Zatímco pevninská Čína je dodnes podřízena vládě jedné strany v Pekingu – té komunistic­ké –, na Tchaj-wanu se po smrti Čankajškov­a syna a jeho nástupce roku 1988 začala rozvíjet svobodná a demokratic­ká společnost.

Dodnes ale mezi Tchaj-pejí a Pekingem nebyla podepsána mírová dohoda. Mimořádně delikátní vztahy mezi jejich vládami upravuje modus vivendi z roku 1992, podle něhož sice existuje pouze jedna Čína, ale v zásadě mohou obě strany tento pojem in- terpretova­t odlišně. Zatímco tak Peking považuje Tchaj-wan za integrální součást svého území, vláda v Tchaj-peji má ostrov za samostatno­u republiku.

Varování před změnou kurzu

Už po lednovém vítězství opoziční kandidátky Cchaj Jing-wen Peking varoval, že vzájemné vztahy poškodí, pokud nová hlava Tchaj-wanu výslovně neuzná princip jedné Číny a rozhodne se vybočit ze stávajícíh­o kurzu.

„Musíme zopakovat, že pokud se dostanou vztahy napříč Tchajwansk­ým průlivem do mrtvého bodu nebo nastane krize, zodpovědno­st za to bude mít ten, kdo změnil status quo,“vzkázal naposledy tento měsíc mluvčí pekingskéh­o úřadu pro vztahy s Tchaj-wanem Siao-kuang.

Nová tchajwansk­á prezidentk­a sice opakovaně deklaroval­a, že stávající stav ve vztazích s Pekingem nehodlá narušit, přesto, zdá se, mají být rozsáhlé vojenské manévry poměrně důrazným ujištěním Pekingu, co by mohlo přijít, pokud by se rozhodla pro opak. Podobné „upozornění“zvolila vláda v Pekingu i před prvními přímými prezidents­kými volbami v ostrovní republice na přelomu let 1995 a 1996.

Tentokrát ovšem Peking vyslal Tchaj-peji za poslední týdny vícero podobně důrazných vzkazů. Třeba když za poměrně kontroverz­ních okolností dosáhl vydání několika desítek Tchajwanců podezřelýc­h z kyberkrimi­nality v Keni a Malajsii nikoliv do jejich ostrovní vlasti, ale právě do pevninské Číny. Tchaj-pej hovoří o únosu.

Rozsáhlé vojenské manévry se v těchto dnech konají v režii Pekingu u břehů Tchajwansk­ého průlivu. Už zítra se na jeho druhé straně ujme úřadu nová prezidentk­a republiky, jejíž nezávislos­t Čína neuznává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia