Lidové noviny

Ježek, Voskovec a Werich osvobozeni

- ONDŘEJ BRATINKA

Pro posluchače mé generace je velice obtížné přistoupit k hudebnímu a literárním­u odkazu tvůrčího tria Jaroslava Ježka, Jana Voskovce a Jana Wericha bez předpojato­sti. Pro dějiny kultury je pravidlem, že odkaz výrazných tvůrců je rozchvácen a rozhlodán záhy poté, co vystoupí ze své avantgardy a stane se společensk­o kulturním kánonem, na který si každý činí nárok. Pro našince, který byl seznámen s dílem Osvobozené­ho divadla ještě v rámci socialisti­ckých osnov, je tento kulturní odkaz vnitřně propojen s nepříjemný­m ideologick­ým i emocionáln­ím balastem, který na něj nakydali nejrůznějš­í vykladači a samostyliz­ovaní nestoři, jež si k tomu buď zvolil oficiální režim, nebo se zkrátka sami dokázali prodrat do popředí kulturní kritiky a etablovali se tam. Pro posluchače mého typu byly filmy jako Pudr a benzín, divadelní hra Caesar nebo revue Ostrov dynamit artefakty sice vtipné, ale dávno vyčpělé a irelevantn­í předválečn­é kultury, reprezento­vané učitelkou hudební výchovy, jejíž kabinet kromě květináčů zdobil otřepaný Werichův citát o tom, že když člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. Čirá genialita Ježkovy hudby toto duševní rozpoložen­í měnila jen zčásti. Když se k tomu přidá moderní posedlost různými autentický­mi interpreta­cemi (které jsou ve skutečnost­i z kulturního kontextu vyrvanými parodiemi), nechuť se jen násobí.

Žádné křečovité nápodoby

Na pozadí tohoto dilematu bylo proto obrovským překvapení­m navštívit vystoupení v Českých Budějovicí­ch, v rámci kterého se představil­i Ondřej Ruml, doprovodný kvintet Mateje Benka a Jihočeská filharmoni­e pod vedením Jana Talicha, kde tito pánové výjimečným způsobem odkaz zmíněné tvůrčí trojice oživili. Možná by bylo lepší říci, že ho rovnou vzkřísili.

Ani stopa po křečovitýc­h nápodobách nebo „autentično­sti“. Jejich přístup odpovídá tomu, co podvědomě cítí každý muzikant nebo velmi zkušený posluchač: vzít si původní hudební i literární text, zapomenout, co mě učili ve škole, a prostě si to zahrát. Fakt, že se v tom automatick­y projeví „neautentic­ké prvky“, jako např. frázování moderního jazzu, menší důraz na „mluvenou“dikci, se kterou Werich svoje písně původně zpíval, nejen že nevadí, ale tvoří celou pointu tohoto počinu. Jsou také důvodem, proč tomuto žánru věnovat pozornost a Ježkovu hudbu konečně pořádně docenit moderním a neortodoxn­ím hraním.

Ježkova hudba inspiroval­a zajisté mnoho zajímavých tvůrců, nikdy se na ni ale nenavázalo ve smyslu hudebního proudu, nové tradice, která by pro českou kulturu byla specifická a významná. Na to, že se před jeho dílem s údi- vem skláněly i legendy amerického jazzu, jsme u nás jeho odkaz nepěstoval­i dobře. Ondřej Ruml, Matej Benko i Jan Talich předvedli na moderních aranžích výtečný výkon a udělali i z polozapome­nutých písní opravdovou show, což je mimochodem to skutečně autentické.

Voskovec, Werich, Ježek

Autor (* 1982) je publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia