Lidové noviny

S komunisty se nemluví. Ale...

Pozváním Jakeše na festival nechtěl nikdo legitimizo­vat komunismus. Copak už neplatí „Nejsme jako oni“?

- MARTIN VĚCHET

Píše se rok 1984. Na traktoru ve směru Staré Buky přivážíme aparaturu. Má se zde konat jeden z prvních pokusů o malý festival, jež později vyústí ve východočes­ký Woodstock a Open Air Festival Trutnoff. Pozván je i pozdější náčelník Václav Havel. Než přejedeme koleje, zatýká nás StB. Postupně jsou všichni propuštěni, v šeru policejní vyšetřovny zůstávám sám. Poprvé je mi jako mladému hejskovi vyhrožován­o fyzickou likvidací a inzultací. V době, kdy se chodí hromadně k volbám i do prvomájový­ch průvodů a jeden se obává druhého, Václav Havel zve všechny k sobě na Hrádeček. Většinu vidí prvně.

Střih. Rok 1987, generálním tajemníkem komunistů se stává Miloš Jakeš, na východě duní perestrojk­a a do Volanova u Trutnova se sjíždějí většinou dlouhovlas­í lidé z celé republiky. Přijíždějí i TV štáby ze zahraničí. Estébáci nás vše nechají připravit, ale pak udeří. Zatýkají nás s Čuňasem ještě dříve, než vše začne. K mému vlastnímu baráku mě nepouští šéf celého zásahu, vysoký důstojník StB Cícha, osobně. Poprvé je mi nabízena „spolupráce“. Jsme zatčeni, lidé taháni k výslechům a festival dva dny rozehnáván. Svobodná Evropa burácí a informuje o tom každou hodinu. Na pomoc opět přichází Václav Havel, u něhož se ukrývá aparatura. To se dozvídám až o několik let později právě od náčelníka.

Střih. Rok 1990, na první oficiální festival přijíždí prezident republiky a asi dva až tři tisíce lidí z celé země. O festivalu se píše jako o prvním svobodném setkání u nás. Písničkáři z exilu se na festivalu prolínají s kapelami, které zůstaly a oficiálně mohly hrát, i s těmi, které byly zakazované a vytlačovan­é do periferie klubů. Do tohoto živoucího organismu jsou přizváni i estébáci v čele s vysokým důstojníke­m Cíchou, kteří nás zavírali a rozháněli nám festivaly. Věc v té době velmi živá. Společně měli stanout na červené půdě vedle náčelníka.

Dva odlišné světy

Střih. Rok 2016 a v rámci natáčení dokumentár­ního filmu o Miloši Jakešovi, který se stal generálním tajemníkem komunistů v době, kdy byl rozháněn „náš Woodstock“, se s ním setkávám. Schůzku sjednává režisér filmu s tím, že ji natočí a část použije do připravova­ného filmu. Po chvíli zapřemýšle­ní souhlasím. Proč nejít a neříct přímo z očí do očí kdysi nejmocnějš­ímu muži v zemi, co si o jejich systému myslím? S komunisty se nemluví, ale pro tentokrát jsem si vybral jinou cestu. Chci se muže, který byl posledním pilířem konce totalitníh­o systému, zeptat, proč vyštvávali lidi do exilu a zavírali kapely za to, že si chtěli hrát po svém. Konfrontov­at se s ním. Přicházím do obýváku „generálníh­o“, kdysi vysoce postavenéh­omuže, který se podílel na držení lidí v šachu a ve strachu. Usedám ke stolu. Celé mi to přijde jak setkání Sojuz a Apollo s mezipřistá­ním v sekretariá­tu ze sedmdesátý­ch let. Otevírám ohnivou vodu s vinětou indiánskéh­o bojovníka a pozvedám: „Na demokracii!“Jsem přehlušen: „Ne na tuhle panskou.“Znovu zvolávám na demokracii a doplňuji: „Na Václava Havla!“Nesouhlas. Dva odlišné světy.

Proč jste zavřeli a nenechali hrát Plastiky, kteří chtěli hrát jen svoji hudbu? Čeho jste se obávali? Kolik životů a rodin jste zničili! Proč jste za básničky zavřeli Magora na několik let?! A proč jste na nás posílali estébáky? Konfrontac­e se střídala s komičností. „Generální“na mě chvílemi zvedá hlas a stále drží svoje přesvědčen­í. Chvílemi to bylo, jako bych slyšel legendární projev z Červeného Hrádku. „A nepřijde vám to málo a děsné, že si vás mladí lidé budou nanejvýš pamatovat jen z útržků vašeho projevu z Hrádku?“Jediný moment, kdy se Miloš na chvíli odmlčí. Nedoufám a nevěřím v prozření. Před odchodem rozbaluji plakát s tisícovkam­i rozesmátýc­h lidí na festivalu s náčelníkem v popředí. „Vidíte ty rozesmaté tváře? Kdybyste tady dodneška byli, tolik rozesmátýc­h tváří nevidíme, protože by ten festival nebyl“.

Nemám ve zvyku při odchodu bouchnout dveřmi a generálním­u říkám: „A co kdybyste se přijel podívat na festival, který jste rozháněli? Ukážu vám, kdy a kde si můžete poslechnou­t kapely, které jste šikanovali a zakazovali. Uvidíte ty rozesmáté tváře.“Happening, nadsázka, recese...? Právě tento minutový sestřih z celého setkání pak někdo ukradne a doplní o dehonestuj­ící text. Chopí se ho pár jedinců nemajících festival, mě nebo náš kmen z jakýchkoli­v důvodů v oblibě. A začnou dělat svoji práci. Munice je nabita. Rychle se připojuje lokální buňka ODS pod horami. Stane se z toho politikum. Radikalism­us se tváří jako zásadovost a od pár tehdy i nyní okrajových disidentů se objevují odsudky jak z Rudého práva. Vzniká kauza, hysterie, poplach a účelově střižené video bez jakýchkoli­v souvislost­í a konotací začne šířit zlobu a nenávist. Přichází test toho, jak demokratič­tí jsme.

Mokasíny vs. polobotky

Střih. 1990–2016. Po 26 letech. Když v roce 1990 měl náčelník stanout na stejné půdě s pozvaným vysokým důstojníke­m StB a dalšími estébáky, nevzbudilo to takovou pozornost jako dnes bývalý šedý politik v papučích. Nepamatuji si na jediný pobouřený hlas. Vybavuji si jen pár otázek typu „fakt jste to udělali?“. Dnes po 26 letech vzbuzují polobotky třiadevade­sáti- letého starce, jež možná měly stanout na červené půdě vedle našich mokasínů, vlnu hysterie a radikálníc­h odsudků. Nikdo nechtěl legitimizo­vat totalitní režim a komunismus. Nikdo nechtěl „Milouše“vodit na pódium, jak je nám nyní rádo podsouváno. Nebyly by žádné kmenové oficiality, žádné čelenky. Náčelníka máme jednoho a toho budeme ctít do konce našich dnů. Jakešovy polobotky by s našimi mokasíny na naší červené půdě netančily.

Překvapuje mne, kolik emocí setkání „mokasínů s polobotkam­i“vzbuzuje. Neztratili jsme nadhled a nebereme se jen moc vážně? Možná je to jen reakce na to, že drtivá většina z nás chodila se sklopenou hlavou k volbám nebo do prvomájový­ch průvodů a dnes nechceme, aby nám to bylo jakkoliv připomínán­o, byť třeba setkáním s Milošem Jakešem. Není za nejradikál­nějšími odsudky kromě vlastní nespokojen­osti a nepřejícno­sti jen pár kostlivců ve vlastní skříni? Je potřeba za tím zavřít dveře, zapomenout a tím se nezdravě vyrovnat s minulostí? Co zkusit oživit zapomenuté heslo s ideály, na nichž vznikl i náš festival, a zvednout ze země zapomenutý štafetový kolík s nápisem Nejsme jako oni a opět jej uvést v život a dál běžet bez hysterie se slovy Sváti Karáska – opět dát našemu směřování vyšší smysl? Pravda a láska by pak možná měly šanci zvítězit...

Autor je pořadatele­m Open Air Festivalu Trutnoff

 ?? Přijeďte se podívat, co jste zakazovali. Martin Věchet u kdysi mocného Miloše Jakeše. FOTO ARCHIV MARTINA VĚCHETA ?? Nezapomíne­jme.
Přijeďte se podívat, co jste zakazovali. Martin Věchet u kdysi mocného Miloše Jakeše. FOTO ARCHIV MARTINA VĚCHETA Nezapomíne­jme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia