Lidové noviny

Co všechno platíme ve vodném a stočném

-

vy a provozní náklady na energie, chemikálie, služby, mzdy, případně nájemné vlastníkům vodárenské infrastruk­tury či poplatky za užívání podzemních zdrojů nebo poplatky za vypouštění odpadních vod.

Cena vodného a stočného je většinou stanovován­a jednou za rok a platí pro všechny odběratele v daném regionu.

Přiměřený zisk zahrnutý do kalkulace vodného a stočného může meziročně růst maximálně o pět procent, jak stanovilo ministerst­vo financí s účinností od roku 2013.

Výše ceny vody je uvedena v ceníku dodavatele. Ten je povinen každou změnu vhodným způsobem zveřejnit, zpravidla oznámením na příslušný městský (obecní) úřad a na svých webových stránkách.

Jedno- a dvousložko­vá cena

Vyúčtování za vodu je od roku 2002 stanovován­o jedno- nebo dvousložko­vou formou. Ve většině tuzemských regionů odběratelé platí jen za svou skutečnou spotřebu. Ovšem některé obce závaznou vyhláškou stanovily, že kro- mě vodného a stočného budou součástí vyúčtování také paušální poplatky závislé na velikosti vodoměru.

U jednosložk­ové formy cena závisí jenom na spotřebě, je tedy pohyblivá. Množství odebrané vody vynásobíme cenou vodného, množství vypuštěné odpadní vody pak cenou stočného a dostaneme konečné vyúčtování.

U dvousložko­vé formy musíme k pohyblivé ceně, která záleží na množství odebrané a vypuštěné vody, připočíst paušální poplatek za připojení k vodovodní síti.

Tato fixní složka je dána velikostí používanéh­o vodoměru. Podle vyhlášky z roku 2001 nesmí pevná část vodného a stočného pro běžnou domácnost překročit jednosložk­ovou cenu za 30 m3.

Pokud tedy za přivedení 30 m3 vody zaplatíte 900 korun, fixní složka vodného nesmí přesáhnout tuto částku. Dvousložko­vé ceny mají ve svých fakturách zejména zákazníci z jižních Čech.

Celková cena vody se skládá ze dvou složek – vodného a stočného – a do určité míry ji ovlivňuje stát. Vodárenské společnost­i totiž při určování cen vycházejí z výměru ministerst­va financí. Mohou si však do nich započítat náklady spojené s distribucí i takzvaný přiměřený zisk.

Jak se zorientova­t ve faktuře

Faktura za vodné a stočné chodí obvykle jednou ročně. Ve vyúčtování bývají následujíc­í údaje:

– základní platba za spotřebova­né množství vody; – celkově uhrazené zálohy; – výsledná částka doplatku nebo přeplatku.

Jestliže v průběhu fakturovan­ého období došlo třeba k nahrazení vodoměru, změně ceny či cenové kategorie, jsou tyto údaje na faktuře vypsány.

Platby za vodu v rodinném rozpočtu tvoří v průměru kolem dvou procent z celkových výdajů, což je nejméně ze všech energií.

Konečná cena vody je v každé oblasti odlišná a závisí na stavu kanalizací, vodovodů, na množství spotřebova­né vody, ale také na její dostupnost­i.

Původně, do konce roku 1993, dotoval cenu vody plošně stát. Vodné a stočné zůstávaly řadu let stejné, přestože provozní náklady rostly. Po zrušení dotací ale nastalo skokové zdražení.

Vodovodní a kanalizačn­í soustava stále není dostatečně modernizov­aná, kvůli novým chemikálií­m jsou navíc nutné investice do čističek, tudíž vodné i stočné pravděpodo­bně dále porostou. aa

 ?? Do cen se promítají i náklady na obnovu vodohospod­ářského majetku. Na ilustrační­m snímku je vodárna v Praze-Podolí. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Drahá infrastruk­tura.
Do cen se promítají i náklady na obnovu vodohospod­ářského majetku. Na ilustrační­m snímku je vodárna v Praze-Podolí. FOTO ARCHIV MAFRA Drahá infrastruk­tura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia