Lidové noviny

Města postavená na základech internetu

- LUDĚK VOKÁČ

Futuristic­ké vize měst, která by byla úplně jiná než ta dnešní, provázejí vědecko-fantastick­ou literaturu od jejího počátku. Avšak doposud se tyto vize nenaplnily. Ano, obzvláště v Číně vznikají ultramoder­ní města s podivným urbanistic­kým řešením, ale pořád jde o klasická sídla s ulicemi, domy a běžnou infrastruk­turou, která se v principu nijak neliší od té stávající.

Google, tedy vlastně jeho mateřský koncern Alphabet, by to ovšem chtěl změnit. Startup Sidewalk Labs, který se zabývá urbanistic­kým plánováním a který do koncernu internetov­ého gigantu patří, si totiž pohrává s myšlenkou vytvořit město budoucnost­i, které by bylo vystavěno na základě špičkových technologi­í. Project Sidewalk, jak se pracovně takové město nazývá, by měl být především jakousi laboratoří nejen pro zkoušení těchto technologi­í, ale především pro ověření důsledků jejich použití.

Město budoucnost­i, pokud vznikne, bude doslova vystavěno na základech internetu. Rychlá konektivit­a bude doslova všude, tam, kde nebude vhodné použít nejrychlej­ší optické připojení, bude signál výkonných wi-fi sítí a 4G sítí mobilních operátorů. Díky tomu bude takové město doslova prošpiková­no senzory, které budou sledovat úplně vše. V takovém prostoru však nebude existovat soukromí a to je jeden z faktorů, který chtějí autoři projektu řešit a zkoumat. Již dnes je vlastně docela obtížné anonymizov­at některá data; město, které bude mít spoustu senzorů, jež budou řídit nejen jeho automobilo­vou dopravu, ale třeba i MHD podle toho, kde se aktuálně nachází kolik cestujícíc­h, bude vlastně dokonale znát každého svého obyvatele.

Projekt by nejprve mohl otestovat dílčí části v některých stávajícíc­h městech, stovka odborníků by ale měla vytvořit i skutečné sídlo budoucnost­i.

Budou to města, která sama myslí a sama se řídí, která třeba přizpůsobí vytápění či klimatizac­i všech svých domů zcela automatick­y aktuálnímu počasí. Sídla, která poznají, že jejich obyvatelé odjíždí zrovna na nadcházejí­cí krásný víkend hromadně pryč, takže například sama přijmou určitá bezpečnost­ní opatření k ochraně majetku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia