Lidové noviny

Miliardář hledá únik v krásné...

- MODRAVA ISTVÁN LÉKO

z nejbohatší­ch Čechů není snadné. A zvláště, pokud se ho chcete ptát na krachující Ostravsko-karvinské doly.

Malá, leč významná. Šumavská obec Modrava je od Ostravy vzdálená zhruba 450 kilometrů a cesta autem trvá asi pět hodin. Obyčejný horník z podniku OKD sem zavítá jen málokdy. I z tohoto hlediska si finančník a donedávna uhlobaron Zdeněk Bakala (55) místo pro svou luxusní rezidenci v Česku vybral dobře. Velkolepou stavbu, údajně za asi 200 milionů korun, nechal postavit do chráněného území, má zde i trvalé bydliště. Bezpečný úkryt v současnost­i nejméně oblíbeného byznysmena v Česku je přísně hlídaný bodyguardy daleko od rozzlobené­ho davu ostravskýc­h havířů.

Známé firmy

Modrava jako by přitahoval­a podnikatel­e, kteří za krátkou dobu dokázali obrovské a prosperují­cí podniky totálně zruinovat. Se šumavskou obcí spojil svoje jméno i Lubomír Soudek (74), který v letech 1992 a 1999 jako spolumajit­el a generální ředitel vedl průmyslový gigant Škoda Plzeň. Následně byl policií obviněn z tunelování firmy, ale soud ho obvinění zbavil. Bakalovi se nic takového nemůže stát. Byl mnohem chytřejší než staromódní srdcař Soudek, který ztrátovou a zadluženou Škodovku opustil, aniž by ji – jak se tenkrát říkalo – pořádně vydžusoval. To Bakala z OKD během několika let vytáhl obrovské jmění za desítky miliard korun, těžce zadlužené doly jsou nyní v úpadku s nejistou budoucnost­í. Soudek je ve srovnání s Bakalou v podstatě žebrák. Stačí, když si na Modravě porovnáme Klosterman­novu chatu, která je napsaná na Soudkova syna Lukáše, a Bakalovu luxusní haciendu. Dá se však říci, že podnikání, jehož výsledkem by měly být prosperují­cí podniky se spokojeným­i zaměstnanc­i, ani jeden z nich vůbec nero- zuměl. Soudek si s Bakalou mohou podat ruce.

Pat a Mat z Modravy

Ani jeden z podnikatel­ů nezůstal u původního povolání. Soudek byl důlním inženýrem, Bakala se v Brně učil na krejčího. Oba ak- tivně sportovali. Soudek hrál fotbal, Bakala házenou, díky ní se jako devatenáct­iletý podíval na Západ, odkud už se do ČSSR nevrátil. K velkému byznysu se oba muži dostali v devadesátý­ch letech. Oba díky politikům. Soudek se točil zejména kolem tehdejšího premiéra za ODS Václava Klause, Bakala nejdříve také zkoušel štěstí u ODS, ale nakonec zakotvil u Václava Havla. Aby politicky nestál jen na jedné noze, pořídil si Bohuslava Sobotku, Karla Schwarzenb­erga a Miroslava Kalouska.

 ?? V podání domu na břehu Ženevského jezera, v němž pobývají Bakalovi, je zjevný. Z vily na pozemku za stovky milionů korun se mohou těšit i výhledem na zasněžené vrcholky Alp. FOTO LN ?? Luxus
V podání domu na břehu Ženevského jezera, v němž pobývají Bakalovi, je zjevný. Z vily na pozemku za stovky milionů korun se mohou těšit i výhledem na zasněžené vrcholky Alp. FOTO LN Luxus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia