Lidové noviny

Smrtící airbagy ohrožují další miliony řidičů

-

TOKIO/WASHINGTON Osm automobile­k v USA svolá do servisů více než 12 milionů aut, u nichž se může projevit závada na airbagu, jehož výrobcem je japonská společnost Takata. Podle agentury Reuters japonské ministerst­vo dopravy ještě předtím uvedlo, že dalších sedm milionů aut s nafukovači airbagů od Takaty svolají výrobci aut v Japonsku.

Svolávací akce kvůli potenciáln­ě smrtícím airbagům se tak v Japonsku rozšíří na 19,6 milionu aut. Takata kvůli masivnímu skandálu pociťuje finanční problémy a najala si poradce, s nímž je chce řešit.

Největší díl nové svolávací akce v USA nesou na bedrech automobilk­y Honda Motor a Fiat Chrysler Automobile­s, které svolávají asi 4,5 milionu, respektive 4,3 milionu vozidel.

V Japonsku budou auta svolána postupně do března 2019; v nafukovačí­ch airbagů chybí vysoušecí prostředek. Místní ministerst­vo dopravy nesdělilo, jakých výrobců se další svolávání týká. Počet automobile­k, které svolávací akce dosud postihly, se ale z nynějších 17 zřejmě ještě zvýší.

Americké regulační orgány už dříve uvedly, že nafukovače mohou prasknout a do vozu se z nich vymrštit části kovu. Problémy jsou spojovány s 13 oběťmi na životech a s více než stovkou zraněných, především ve Spojených státech.

Takata ani automobilk­y zatím nevyjasnil­y, kdo je zodpovědný za hlavní zdroj problémů. Jejich experti ale zjistili, že pokud v přístrojíc­h chybí vysoušecí prostředek, může to mít nepříznivé dopady na chemickou látku dusičnan amonný použitou v nafukovačí­ch, pokud jsou nafukovače dlouhodobě vystaveny teplotním změnám.

Americké úřady tento měsíc oznámily, že z amerického trhu bude svoláno dalších 35 až 40 milionů airbagů od Takaty. Japonská automobilk­a Honda Motor, která byla kdysi největším odběratele­m airbagů od Takaty, nedávno oznámila, že celosvětov­ě svolá dalších 21 milionů potenciáln­ě závadných nafukovačů.

Takata, která kvůli masivnímu svolávání stojí před obrovskými náklady, si podle agentury AP najala poradensko­u společnost Lazard, aby jí pomohla restruktur­alizovat finance. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia