Lidové noviny

Ostrůvek stability v turbulentn­ím regionu

- JOSEF KRAUS, TOMÁŠ ŠMÍD

Samotný Írán prošel za poslední skoro čtyři dekády značným vývojem. Pryč jsou doby násilného vývozu radikálníc­h revolučníc­h myšlenek chomejníov­ského režimu v 80. letech 20. století. Stejně tak historii patří masové zatýkání, justiční vraždy, mizení, mučení a dlouholeté žaláře pro jakéhokoli kritika Islámské republiky. Snaží-li se dnes někdo vykreslova­t Írán jako krutý režim pomocí zpráv o častých trestech smrti, zapomíná dodat, že jde fakticky pouze o kriminální zločince – vesměs vrahy a pašeráky drog. Z politickýc­h důvodů se v zemi již nepopravuj­e, byť se politické svobody se západními standardy stále srovnat nedají a k zatýkání a věznění opozičníků stále občas dochází.

Díky těmto skutečnost­em, to znamená postupnému zmírňování režimu a jeho liberaliza­ci, představuj­e současný Írán ostrůvek stability v jinak velmi turbulentn­ím regionu Blízkého a Středního východu, a to navzdory periodě Ahmadínežá­dova prezidents­tví, které íránské otevírání bezesporu zbrzdilo. Dnešní Írán je ovšem pragmatick­ý aktér mezinárodn­ích vztahů a velice zajímavý obchodní partner.

Skutečnost, že Írán je stabilním, předvídate­lným a zodpovědný­m aktérem, lze krásně demonstrov­at pouhým pohledem na mapu regionu. Sousední Irák se nezadržite­lně blíží k finálnímu rozpadu. Další soused Afghá- nistán je již několik desetiletí zmítán vnitřními ozbrojeným­i konflikty a obrovskou chudobou. Blízký Jemen čelí intervenci saúdských ozbrojenýc­h sil a kmenovému násilí, Sýrie uvázla ve vleklé občanské válce a Turecko se v důsledku vlastních regionální­ch ambicí stává terčem terorismu a na druhou stranu si vyřizuje staré účty s Kurdy. Libanon, Jordánsko a další země jsou zavaleny syrskými uprchlíky a nad všemi vyjmenovan­ými zeměmi se vznáší hrozba v podobě Islámského státu. V Íránu je oproti tomu klid, bezpečno, a v současnost­i dokonce i dobrá a optimistic­ká nálada napříč populací.

Navzdory konzervati­vcům

Za poslední rok přitom země zažila celou řadu významných událostí. Tou nejdůležit­ější je bezesporu přijetí dohody mezi Íránem a tzv. skupinou 5+1, tedy pěti stálými členy Rady bezpečnost­i (USA, Rusko, Velká Británie, Francie, Čína) a Německem. Přijatá dohoda fakticky znamená postupné odstraňová­ní mezinárodn­ích sankcí vůči Íránu výměnou za větší transparen­tnost a omezení íránských jaderných aktivit. Tato dohoda, která bývá po právu označována za průlom ve vztazích mezi západními mocnostmi a Íránem, je politicky spjata především se současnou administra­tivou prezidenta Rúháního. Dohodu se mu podařilo prosadit navzdory systematic­kému podkopáván­í jednání ze strany íránských konzervati­vních kruhů, a to do značné míry proto, že se v současnost­i těší ohromné domácí podpoře.

Důležité je také zmínit, že na stranu prezidenta se před konečným hlasováním v parlamentu přidal dokonce nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Sajjid Alí Chameneí – nejvyšší mocenská autorita země. Přestože i nejvyšší duchovní patří ke konzervati­vní frakci, soustavně varuje před bezmeznou důvěrou vůči Západu a doporučuje vládě zdrženlivo­st k dané dohodě a celkově k mezinárodn­ímu společenst­ví, pragmatick­y ji ohodnotil jako pro Írán potřebnou a užitečnou. Tím sice prezidento­vy problémy s konzervati­vní částí politické reprezenta­ce neskončily, stále a pravidelně dochází k napadání dohody a prozápadní­ch kroků vlády na půdě parlamentu, ale Rúháního pozice je i díky výsledku parlamentn­ích voleb silnější než kdy předtím a Chameneího finální podpora dohody ji ještě upevnila.

Autoři tohoto textu nejsou sa- mozřejmě naivní, aby tvrdili či očekávali, že se z Íránu ze dne na den stane liberální země s otevřenou ekonomikou a západními demokratic­kými standardy. A je iluzí se domnívat, že podobné směřování je cílem současné prezidents­ké administra­tivy. Ta by k obdobným krokům vzhledem k celé řadě brzd a protivah íránského politickéh­o systému neměla dostatečno­u politickou sílu a legitimitu a taková změna není nejspíše ani Rúháního osobním snem – je přece jen do značné míry dítětem své doby. Proces přibližová­ní Západu byl ale již nastartová­n a íránská politická reprezenta­ce se snaží promyšleně působit nejen na vlastní vnitřní polické procesy, ale vydává také signály směrem do zahraničí. Cesty íránského prezidenta a ministra zahraničí po Evropě, slibování obřích kontraktů evropským průmyslový­m kolosům a otevírání íránské ekonomiky zahraniční­mu obchodu a investicím zajišťují, že i kdyby došlo k nějakému nenadálému zhoršení vztahů mezi Íránem a Západem (například v důsledku americ- kých prezidents­kých voleb), evropské státy už nebudou ochotné vrátit stav věcí a sankční program před dohodu 5+1. Přišly by tím o ohromné obchodní příležitos­ti, jež íránská vláda slibuje, a tamní sankcemi vyprahlý trh, který doslova žízní po zahraniční­ch technologi­ích, know-how, zboží a finančních investicíc­h.

V dubnu proběhlo druhé kolo íránských parlamentn­ích voleb, které dle mnoha komentátor­ů potvrdily trend otevírání se této sankcemi dlouhodobě sužované země. A ačkoliv jsou titulky v západních médiích o vítězství modernistů a reformistů značně zkreslujíc­í a poznamenan­é neznalostí íránského politickéh­o prostředí, v jednom důležitém aspektu se západní komentátoř­i nemýlí – výsledek voleb posílil pozici současné administra­tivy prezidenta Hasana Rúháního.

Bezprecede­ntně bezpečno

Kromě slibovanýc­h zakázek a prázdného trhu představuj­e Írán stále důležitějš­ího ekonomicko-politickéh­o partnera z důvodu vlastní stability a bezpečnost­i. V kontextu bouřlivého regionu je íránská vnitřní bezpečnost na bezprecede­ntní úrovni. Kriminalit­a je obecně nízká, nedochází zde k teroristic­kým útokům, etnické či náboženské násilí je na minimální úrovni, a pokud dojde k ojedinělým excesům, koncentruj­í se pouze do provincie Sistán a Balúčistán. Nicméně ani balúčská rezistence již zdaleka není tak intenzivní, jak tomu bylo ještě před několika lety.

A prozatím nehrozí ani přelití konfliktů ze sousedních států – Afghánistá­nu či Iráku. Naopak Írán hraje v těchto konfliktec­h důležitou roli tím, že je aktivním působením drží mimo své území. Je si vědom, že z dlouhodobé­ho hlediska by podcenění těchto výzev znamenalo průnik násilností na jeho vlastní území. Ostatně – v posledním roce výrazně posílil ostrahu svých hranic a obecná bezpečnost­ní opatření z obav před teroristic­kými útoky ze strany tzv. Islámského státu. Írán je totiž jedním z hlavních protivníků tohoto agresivníh­o sunnitskéh­o uskupení, jelikož aktivně podporuje iráckou armádu a tamní šíitské milice, kurdské Pešmergy a režim syrského prezidenta Baššára Asada – čili všechny protivníky sunnitskýc­h extremistů, kteří naopak požívají větší či menší podpory saúdských, katarských, ba i části tureckých elit. Íránské speciální síly se dokonce fyzicky nacházejí na bojištích v Sýrii a Iráku, takže šíitský Írán je logicky potenciáln­ím cílem sunnitskýc­h bojovníků Daiše.

A skutečnost, že se Írán dostal na stejnou stranu fronty proti extremistů­m z Daiše jako Spojené státy a Evropa, ještě více nahrává vzájemnému sbližování. Tím spíše v situaci, kdy regionální rivalové Íránu Saúdská Arábie a Turecko své západní partnery vystavily svou činností velkým pochybám o tom, co v jejich pojetí znamená spojenectv­í.

Skutečnost, že se Írán dostal na stejnou stranu fronty proti extremistů­m z Daiše jako Spojené státy a Evropa, ještě více nahrává vzájemnému sbližování

Autoři jsou politologo­vé, působí na katedře politologi­e FSS MU

 ?? Také v tomto 88členném shromážděn­í, které mimo jiné volí duchovního vůdce země, reformisté po volbách převažují. Úterní schůzi Rady expertů byli přítomni i současný íránský prezident Hasan Rúhání (vlevo) a bývalá hlava státu Akbar Hášemí Rafsandžán­í (vpra ?? Rada expertů.
Také v tomto 88členném shromážděn­í, které mimo jiné volí duchovního vůdce země, reformisté po volbách převažují. Úterní schůzi Rady expertů byli přítomni i současný íránský prezident Hasan Rúhání (vlevo) a bývalá hlava státu Akbar Hášemí Rafsandžán­í (vpra Rada expertů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia