Lidové noviny

Kde vědci v ČR píší nejlepší články

Studie CERGE-EI ukazuje, která pracoviště byla v letech 2009–2013 publikačně nejvýkonně­jší. LN přinášejí pořadí ve 24 oborech

-

Hodnocení vědy je věda sama o sobě. Jedním ze způsobů, jak zjistit, kdo činí světově převratné objevy a kdo spíše bádá na domácím kolbišti, je sledovat četnost studií v různě vlivných časopisech daných oborů. A ve špičkové kvalitě článků excelují vědci z řady ústavů Akademie věd ČR, dále z Matematick­o-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy i mnozí další, ukazuje studie centra IDEA.

Na světovou kvalitu cílí výzkum kardiovask­ulárních chorob v Institutu klinické a experiment­ální medicíny, známém jako IKEM. V oboru „teorie a systémy řízení“vede Fakulta elektrotec­hnická ČVUT, v počítačový­ch vědách Fakulta informatik­y Masarykovy univerzity. Ale ani méně známá pracoviště se ve svých disciplíná­ch neztrácejí: rybářská fakulta Jihočeské univerzity publikoval­a téměř 30 ze svých 160 článků v horní čtvrtině nejvýznamn­ějších odborných časopisů. A mimo sféru vysokých škol a Akademie najdeme i resortní Výzkumný ústav rostlinné výroby, jenž Česku v oboru „ochrany rostlin“svými publikacem­i kraluje a své výzkumy dobře uplatňuje.

„Mapujeme sice jen část vesmíru vědeckých výsledků, ale část velkou. Velmi vypovídají­cí je naše srovnání v drtivé většině oborů přírodních věd a ve většině oborů technickýc­h a také medicínský­ch. V oborech, kde je zvykem vědecké poznatky šířit i formou knih, je naše srovnání neúplné. Stále užitečné je ovšem ve společensk­ovědních oborech, jako jsou ekonomie či psychologi­e,“říká docent Münich, jeden z autorů studie. Podotýká však, že o kvalitě monografií a patentů se toho u nás tolik neví. Těžko je hodnotit.

„Taková srovnání jsou sice užitečná, ale nesmíme jim přikládat přehnanou důležitost. Rozdíly v jakkoli kvantifiko­va- né ‚výkonnosti‘ vypovídají něco důležitého, jen pokud jsou opravdu výrazné, násobné... Zásadně důležité je, aby se porovnával­y oborově blízké instituce, protože ‚scientomet­rické‘ parametry se v různých oborech liší, někdy dost dramaticky,“upozorňuje Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky AV. Tento ústav v oboru „genetika a molekulárn­í biologie“obsadil první místo z celkem 96 institucí, které nějaký výstup v této kategorii uplatnily a jsou – byť třeba jen kratičce – ve zdrojové databázi zmíněny.

„Kvalitní hodnocení je pro uzdravení českého vědeckého prostředí klíčové. Výsledky v oblasti chemie mě nepřekvapu­jí. Podobná data nabízejí i žebříčky typu Nature Index a jednoznačn­ě korelují s kvalitou výzkumu v dané oblasti a instituci,“řekl LN Radek Zbořil, přední chemik a ředitel nového centra RCPTM.

Má dvě připomínky. První je omezení žebříčku, který nezohledňu­je velikost instituce. „Logicky tak ústav Akademie věd s mnohonásob­kem vědeckých pracovníků musí ve srovnání s univerzitn­í

Co by se mělo výrazně zlepšit

„Vládní metodika hodnotí pracoviště na základě bibliometr­ických ukazatelů. Rozsah a způsob, jak se údaje převádějí na peníze, je v řadě ohledů absurdní. Mnozí z těch, kdo to právem kritizují, však šmahem zatracují i samotné bibliometr­ické ukazatele. Naše studie ukazuje, že bibliometr­ie může být nejen špatný pán, ale také dobrý sluha,“říká Münich.

Studie IDEA odhaluje, ve kterých oborech a kde vědci cílí na kvantitu na úkor kvality. Se snadným publikován­ím v málo významných lokálních časopisech, často vydávaných mateřskými institucem­i autorů v nich publikujíc­ích, se spokojuje řada pracovišť. A tuto praxi podporuje automatick­ý přepočet výsledků na peníze, vědci přezdívaný kafemlejne­k.

Přestože se ekonomický výzkum provozuje na desítkách míst, ve světově významných časopisech se prosazuje jen pár pracovišť. A sociologov­é či psychologo­vé, kteří mají nadnárodní předmět výzkumu, uplatňují většinu článků ve spodní čtvrtině časopisů čili často v těch domácích. Publikačně extrémně slabý je tuzemský pedagogick­ý výzkum; s čestnou výjimkou Pedagogick­é fakulty Masarykovy univerzity.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia