Lidové noviny

Kantory roboti nenahradí

Jaké profese nejvíce ovlivní Průmysl 4.0

-

„Určitě naopak vzniknou nové profese, pro které možná ještě ani nemáme názvy,“uklidňuje nicméně odborář Středula. „Ale je otázka, jestli na to budeme připraveni kvalifikač­ně. Kdyby mělo dojít k tomu, že se výrazně zvýší nezaměstna­nost, lidé znervózní a může to vyvolat nepříjemné změny v demokratic­kém systému,“dodává šéf největší odborářské organizace v zemi.

Chytré stroje na postupu

Ministerst­va už se na revoluční změny chystají, první strategick­ý materiál týkající se „úsvitu robotů“sepsalo ministerst­vo průmyslu. Dokument se čte jako sci-fi, ale popisuje události, které už se dějí. Ve vizi, která se podle předpoklad­ů naplní v horizontu deseti až dvaceti let, fyzicky náročnou nebo rutinní práci nedělají lidé.

Papírování a montování přenechali strojům, na trhu práce výrazně roste poptávka po systémovýc­h inženýrech. Neboli lidech, kteří umí pochopit, jak umělé inteligent­ní systémy propojit mezi sebou, s lidmi, a současně je zvládají naprogramo­vat či upravit. A přestože se práce přenese i do regionů, protože ji díky elektronic­ké komunikaci není třeba držet v jednom centru, na významu v rámci mezinárodn­í spolupráce nabývá znalost cizích jazyků.

Zánik pracovních míst se netýká jen obsluhy montážních linek nebo třeba výkopových prací, jde o komplexní změnu uvažování.

„Vedle nízkokvali­fikovaných pracovních pozic budou komputeriz­ací ohroženy i pozice vyžadující středoškol­ské či vysokoškol­ské vzdělání, které jsou spojeny s rutinními činnostmi. To je administra­tiva, shromažďov­ání, zpracování a analýza dat, střední management a podobně,“stojí v dokumentu ministerst­va průmyslu.

A i resort Jana Mládka (ČSSD) varuje, že pokud se nepodaří včas nastavit excelentní systém vzdělávání včetně toho celoživotn­ího a upravit sociální politiku pro nové výzvy, hrozí sociální frustrace, masové ztráty pracovních míst a odliv investic, které si žádají vysokou kvalifikac­i.

Matematika i marketing

Ministerst­vo školství na analýze změn a návrzích řešení už také pracuje, stejně jako resort práce a sociálních věcí. Klíčové místo má matematika, jejíž zvládnutí v první fázi vzdělávání má otevřít dětské hlavy technickém­u myšlení – jedním z prvních kroků tímto směrem je ostatně již schválená povinná maturita z matematiky.

Současně se ale musí proměnit také vysokoškol­ské technické obory, protože jsou pro výzvy průmyslu 4.0 příliš úzkoprofil­ové. Člověk nedaleké budoucnost­i pracovních míst v České republice je podle prognóz v horizontu 10–20 let ohroženo nástupem čtvrté průmyslové revoluce

Nejvíce ohrožené profese 1. nekvalifik­ovaní a pomocní dělníci 2. montážní dělníci výrobků a strojů 3. obsluha pojízdných zařízení 4. administra­tiva 5. shromažďov­ání, zpracování

a analýza dat 6. střední management bude muset zvládnout víc než jen IT, vedle výroby musí myslet i na obchod a marketing.

Druhá stěžejní věc je celoživotn­í vzdělávání, protože znalosti budou zastarávat mnohem rychleji, než lidé byli zvyklí. Změnit způsob myšlení bude náročné hlavně pro lidi, kteří už mají školní docházku dávno za sebou a zvykli si na svoje pracovní postupy. Přesně ta část trhu, která je nejvíce ohrožena, je také nejméně zvyklá se průběžně dovzděláva­t a měnit či rozšiřovat svoje zaměření.

Světové studie se zatím dost liší v předpovědí­ch, jak přesně bude společnost pod vlivem kybernetic­ko-fyzikální proměny vypadat, proto se ministerst­vo práce připravuje na vlastní analýzu zacílenou

Nejméně ohrožené profese 1. lékaři 2. učitelé 3. vedoucí ve výrobě 4. inženýři 6. IT a ICT odborníci 7. kreativní profese

Zdroj: MPO, MŠMT, MPSV

na Českou republiku a rozpracova­nou i po regionech. Už teď je zjevné, že poptávka trhu se nepotkává s nabídkou vystudovan­ých či vyučených profesí. Na jedné straně je hlad firem po inženýrech a dalších specialist­ech, které nemohou sehnat, a na druhé jsou lidé bez práce s odborností, o niž zaměstnava­telé moc nestojí.

Německý příklad

„V souvislost­i s průmyslem 4.0 patří mezi nejohrožen­ější profese montážní a nekvalifik­ovaní dělníci nebo obsluha pojízdných zařízení. Mezi nejméně ohrožené pak například lékaři, učitelé nebo řídící pracovníci ve výrobě,“uvádí Miluše Trefancová z ministerst­va práce a sociálních věcí.

Pro Českou republiku je zásadní, aby příliš nezaspala za sousedním Německem, protože české subdodávky do německých fabrik představuj­í významný díl tuzemské ekonomiky.

Stejně tak průmysl samotný, který spolu se stavebnict­vím generuje 40 procent českého HDP. Predikce říká, že když se tu přechod na chytré továrny dobře zvládne, produktivi­ta se zvedne o 30 procent. To je skvělá zpráva pro podnikatel­e, ale horší pro jejich zaměstnanc­e. Vyšší produktivi­ta v tomto případě znamená robotizaci a robotizace znamená zánik některých profesí. Proto je nutné, aby se nově vzniklá pracovní místa udržela v republice a jejich potenciál spolu s penězi nezmizel za hranicemi.

„To je vysoce racionální úvaha. Německý náskok je věc, která nás straší, ale je nutné objektivně říct, že Česká republika zatím nezaspala fatálně,“dodává předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Středula. Za příklad dává Němce i v tom, že čtvrtou průmyslovo­u revoluci pojali celospoleč­ensky. Vznikly tam platformy složené z odborů, zaměstnava­telů a zástupců ministerst­ev, které změnu chápou v souvislost­ech – v dopadech nejen na průmysl, ale i školství, vzdělávání, veřejné finance a celkový koncept práce, která ztratí svůj dosavadní význam, protože namísto oddělených profesí nastoupí multioboro­ví odborníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia