Lidové noviny

Konvičkovc­i se dál štěpí. Úsvit jim hrozí i soudem

-

PRAHA Chaos na protiislám­ské frontě. Tak by se dalo popsat dění kolem rozličných hnutí a iniciativ, jež se negativně stavějí vůči uprchlíkům a údajné muslimské či islamistic­ké hrozbě v Česku.

Na celostátní­m sněmu v Praze došlo v sobotu k rozpuštění Bloku proti islámu (BPI). Oznámil to dosavadní předseda spolku a též nejvýrazně­jší „bojovník“Martin Konvička, jenž zakládá nové uskupení. Využít chce svého jména: půjde o Iniciativu Martina Konvičky (IMK). Někteří delegáti kolem Jany Volfové sněm opustili; kritizoval­i údajné manipulace, ale lídr je označil za lháře.

Strana Úsvit-Národní koalice požaduje po Bloku proti islámu zhruba 9,5 milionu korun kvůli dubnovému odstoupení BPI od smlouvy o spolupráci v příštích volbách, uvedl poslanec Marek Černoch, místopředs­eda Úsvitu.

Kritici považují rozpuštění bloku za plán vyhnout se placení sankce, již hodlá Úsvit vymáhat i soudně, prý z principu a věnovat peníze fondu ohrožených dětí.

„Jestli má pan Konvička dojem, že se rozpustí a tím to končí, tak se plete. Celá akce, kterou udělali s panem (Petrem) Hamplem, byla podraz na nás, na členech i na veřejnosti,“prohlásil Černoch.

„Já to nebudu komentovat, pokud se Úsvitu něco nelíbí, může si jít stěžovat soudně,“reagoval pro ČTK Konvička, který byl iniciáto- rem populárníc­h facebookov­ých stránek „Islám v ČR nechceme“.

Iniciativa Martina Konvičky hodlá v příštích volbách spolupraco­vat i s chystanou stranou Alternativ­a pro ČR (ApČ). Jedním ze členů přípravnéh­o výboru je sociolog Petr Hampl. To, že by registraci strany, jež v názvu odkazuje na německou Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), někdo jiný nečekaně zabral, jak v pátek uvedl časopis Týden, Hampl odmítl.

„Budeme tuto stranu podporovat, ale nebude nám činit problém přepřáhnou­t, pokud by se nám to, co dělá, nelíbilo,“doplnil entomolog Konvička, jenž vystoupil loni 17. listopadu s prezidente­m Milošem Zemanem na Albertově. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia