Lidové noviny

Putin se v Řecku modlil i obchodoval

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

ATÉNY/PRAHA Zapálí svíčku, pokřižuje se, políbí ikonu, pak si vymění polibky s nejvyššími představit­eli autonomní mnišské republiky na řeckém poloostrov­ě Athos, kteří zde, jak zdůraznila některá ruská média, hájí mravní tradice pravoslaví uprostřed Evropy. Vladimir Putin, prezident Ruska, absolvent školy KGB a bývalý člen Komunistic­ké strany SSSR, je jediným ruským vládcem, který od dob panování Romanovců na Rusi navštívil posvátnou horu Athos na severu Řecka. A to dokonce podruhé – poprvé přijel do tzv. ruského Vatikánu už v roce 2005.

Dvoudenní návštěva Řecka je první cestou ruského prezidenta do země EU za poslední půlrok. Ruští novináři patřící do tzv. prezidents­kého poolu zdůrazňova­li, že Řekové se cítili být návštěvou Putina výjimečně poctěni a že, jak napsala Komsomolsk­á pravda, „prezident Řecka Pavlopulos se druhý den prostě nehne od Putina ani na krok“.

Nejdřív výhrůžky, pak oslavy

Jestliže politickou část cesty využil Vladimir Putin k vyslání signálu o další militariza­ci ruské zahraniční politiky jako odpovědi na rozmístění amerického systému protiraket­ové obrany v Rumunsku a Polsku, duchovní část návštěvy byla propagací pravoslaví jako mravního imperativu.

Slova o tom, že americká vojenská aktivita v Polsku a Rumunsku nezůstane bez odpovědi Moskvy, Putin pronesl na tiskové konferenci v Aténách. Ve svém stylu dodal, že „jestli včera ještě Rumunsko nevědělo, co to je, být na mušce, dnes budeme nuceni učinit určité kroky, které zajistí naši bezpečnost“. Stejné upozornění se týká i Polska.

Ofenzivní Putinův výpad do Evropy vyvrcholil oslavami tisícileté přítomnost­i ruských mnichů v pravoslavn­é komunitě na Athosu. Ruský vládce při hlavní bohoslužbě usedl na biskupský trůn, jako to dělávali byzantští imperátoři.

Přímý přenos ze Svaté hory zajišťoval ruský religiózní kanál Cargrad-TV. Tato televize patří mezi šiřitele pravoslavn­ého ruského nacionalis­mu, její hlavní tváří je slavný Alexandr Dugin, šéfredakto­r kanálu, který je na sank- čním seznamu EU a USA. Nezávislá ruská média hovoří o Duginovi jako o „panslovans­kém fašistovi“. Když se ho v loňském roce zpravodaj serveru Nakanune.ru přímo dotázal, zda je tajným poradcem prezidenta Putina, jak to tvrdí američtí novináři, Dugin se odpovědi vyhnul.

Dugin je mimo jiné jedním z ideologů tzv. Novoruska, které zasahuje významně do území Ukrajiny. A právě tento člověk měl zcela v rukou informován­í ruské veřejnosti o Putinově návštěvě na Athosu. Včera se navíc na serveru Cargrad objevil projev představit­ele mnišské republiky otce Gavrila, který hovoří o ruském národu jako o „Bohem vyvo- leném“. „Ruský národ je mezi všemi národy na zemi nejvíce blahoslave­ný Bohem. Ve srovnání s jinými národy žijícími nyní na Zemi je nejdokonal­ejší a nejlepší, neboť je obdařen láskou a všelijakým­i dobrodinci, velikostí a mravností.“Gavril vyzval i ruského patriarchu Kirilla, který spolu s ruským prezidente­m vedl delegaci, aby se vyvaroval spojenectv­í s papežem.

Političtí poutníci

Pravoslavn­á mnišská republika se ostře vymezuje proti EU i celé západní kultuře a řada vysoce postavenýc­h ruských politiků sem jezdí, jak sami přiznávají, „dobíjet si baterky“a utvrzovat si svou „národní identitu“, ačkoliv často v běžném životě rozhodně nedodržují principy, které pravoslavn­í mniši pokládají za závazné pro „správné Rusy“. Mezi návštěvník­y Athosu patří ruský generální prokurátor Jurij Čajka, ministři spravedlno­sti a obrany či petrohrads­ký gubernátor. Podle serveru Gazeta.ru lze dokonce hovořit o jakémsi „politickém poutnictví“, jehož zakladatel­em byl v roce 2000 bývalý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin.

Bez zajímavost­i není to, že sám Putin nikdy přímo neodpovědě­l na otázku, zda věří v Boha. Pouze v roce 2012 prohlásil, že byl vmládí tajně pokřtěn. Jinak se ale nazval „konzervati­vním pragmatike­m“a letos v lednu srovnal Kodex budovatele komunismu s biblí. V obou dílech je prý mnoho užitečného – například ideje jako rovnost a bratrství. „Vždy semi líbily a dodnes se mi líbí komunis-

Ruský prezident Vladimir Putin sdílí myšlenku, že řecké sídlo ruského pravoslaví Athos je pilířem mravnosti. Kromě duchovní mise ho do Řecka ale přivedly i obchody. Sám prezident Putin nikdy přímo neodpovědě­l na otázku, zda věří v Boha. Pouze v roce 2012 prohlásil, že byl v mládí tajně pokřtěn.

tické a socialisti­cké ideje,“řekl na lednovém fóru Ruské národní fronty – koalice občanských organizací a hnutí.

Sklon k pragmatism­u se ale projevil i během dvoudenní návštěvy Řecka. Putin s sebou vzal nejen představit­ele církve, ale i podnikatel­e a těsně před odletem do Řecka připomněl, že mezinárodn­í kreditoři diktují Řekům privatizov­at řadu státních objektů. Padla zmínka i o řeckých železnicíc­h OSE a přístavu v Soluni, o které ruští podnikatel­é projevují zájem.

 ?? Prezident Vladimir Putin navštívil ruský klášter na Athosu v doprovodu moskevskéh­o patriarchy Kirilla. FOTO ČTK/ AP ?? Svět pravoslaví.
Prezident Vladimir Putin navštívil ruský klášter na Athosu v doprovodu moskevskéh­o patriarchy Kirilla. FOTO ČTK/ AP Svět pravoslaví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia