Lidové noviny

Běženci pluli do Evropy, stovky se jich utopily

- POZZALO

Ve Středozemn­ím moři se v uplynulých několika dnech patrně utopilo přes 700 uprchlíků mířících do Evropy, uvedl včera úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jeho mluvčí Carlotta Samiová řekla agentuře AP, že 100 lidí se pohřešuje po ztroskotán­í plavidla s běženci minulý týden ve středu a 550 dalších se nejspíš utopilo ve čtvrtek poté, co ztroskotal­a jejich bezmotorov­á loď tažená pašeráckým člunem. Podle svědectví přeživších bylo v lodi asi 670 migrantů.

Čtyřicet pět mrtvých pak záchranáři objevili v nitru jiné ztroskotan­é lodi v pátek a další lidé se stále pohřešují. Humanitárn­í organizace Save the Children včera navíc oznámila, že běženci zachránění tento týden ze dvou plavidel ve Středozemn­ím moři sdělili humanitárn­ím pracovníků­m v Itálii, že viděli potopení další lodi se zhruba 400 lidmi na palubě.

Nebylo ale úplně zřejmé, zda tyto informace zahrnul do svých nových údajů i UNHCR.

Itálie se opět stala hlavní tranzitní zemí pro migranty směřující do Evropy po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody mezi EU a Tureckem o vracení mi- grantů. Přesuny přes Středozemn­í moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět výrazně zesílily.

Ve Středozemn­ím moři v uplynulém týdnu zahynulo podle údajů OSN přes 700 uprchlíků.

Britové zachránili člun v kanálu La Manche

Uprchlíci ale zaměstnáva­li i pobřežní stráž na severu Evropy. Britská hlídka zachránila v noci na včerejšek v kanálu La Manche nedaleko britských břehů 19 uprchlíků v nafukovací­m člunu, který už začal nabírat vodu. Informoval­a o tom britská média. Záchranáři obdrželi nouzové volání v sobotu krátce před půlnocí. Po plavidle pátrala helikoptér­a a dva hlídkové čluny. Loď lokalizova­ly záchranné týmy až po několika hodinách.

Francouzsk­é Calais, kde v provizorní­m tábořišti žije asi 5000 uprchlíků snažících se dostat do Británie, je od britských břehů vzdáleno 34 kilometrů. Cesty přes kanál na lodích jsou ale vzácné. Šéf francouzsk­é pobřežní stráže Bernard Barron řekl britské stanici Sky News, že se obává toho, aby se kanál nestal druhým Středozemn­ím mořem, v němž se při cestě do Evropy utopily už tisíce lidí.

Uprchlíci, které včera zachránili Britové, se podle něj pravděpodo­bně plavili na člunu pašeráků nevhodném pro přesun přes kanál. Pašeráci běžencům poskytují nevyhovují­cí čluny. „Moře je tam nebezpečné, se silnými proudy a bouřemi, “uvedl Barron. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia