Lidové noviny

Dirigentsk­á překvapení Pražského jara

- JINDŘICH BÁLEK

Orchestr vystoupil dvakrát, nejprve v klasickém programu s Mozartem a Beethovene­m, podruhé se dvěma klasiky 20. století – Bartókem a Prokofjeve­m. Nebylo možné ubránit jímavě pracuje s citacemi několika děl slavných skladatelů, vyvolává snově nostalgick­ý dojem a je poměrně rozsáhlá a barvitá.

Následoval Bartókův Koncert pro housle a orchestr č. 2, který provedla Alina Ibragimova. Náročný sólový part přednesla s přirozenou lehkostí a vnitřní logikou, výrazným plným tónem a velmi muzikálně. Byl to jednoznačn­ý vrchol programu.

Zajímavým zážitkem bylo provedení Prokofjevo­vy Páté symfonie. Oramo diriguje velmi impulzivně a energii snadno přenáší na orchestr; ten pod jeho vedením hraje s maximálním nasazením i profesiona­litou. Jednotlivé věty symfonie tak nabízely řadu zají- mavých epizod, trochu jim ale chyběla jednotící linka. Partitura také postrádala lyrické momenty či ztišená místa a hlavní důraz ležel na pasážích efektních svou instrument­ací. V celkovém dojmu se mi zdá, že oné excentričn­osti bylo příliš a posluchač byl až zahlcen, je však zřejmé, že tento styl je dnes svým způsobem v kurzu, soudě podle tolika úspěšných hostování a několika šéfovských postů, které Oramo zastává. V příští sezoně hostuje u České filharmoni­e, tak uvidíme, jestli dojem bude podobný.

Minulý týden hostoval na Pražském jaru Symfonický orchestr BBC z Londýna se svým současným šéfem, jímž je Fin Sakari Oramo. Zanechal výrazný, i když ne úplně jednoznačn­ý dojem.

Podobným dirigentsk­ým objevem, byť v mladší generaci, se stal Jiří Rožeň, který v úterý dirigoval PKF – Prague Philharmon­ia. Bylo pozoruhodn­é sledovat, s jakou jistotou vedl orchestr v komplikova­né Kabeláčově Čtvrté symfonii i Sinfoniett­ě Bohuslava Martinů. Obě tato dirigentsk­á jména je dobré si zapamatova­t.

Autor je redaktor ČRo

 ?? Se svým šéfdirigen­tem Sakarim Oramem (na snímku) FOTO ČTK ?? Londýnský Symfonický orchestr BBC
Se svým šéfdirigen­tem Sakarim Oramem (na snímku) FOTO ČTK Londýnský Symfonický orchestr BBC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia