Lidové noviny

Nebezpečí dvojníků

Prezidents­ké volby u nás jsou paradoxní. Více v nich znamená méně

-

Jsou necelé dva roky před prezidents­kými volbami. Začíná se zbrojit, přetřásají se možní kandidáti. Mělo by se však nejdřív uvažovat nad charaktere­m a fungováním těchto voleb. Liší se totiž od voleb parlamentn­ích, a navíc se v poslední době mění.

Čerstvým příkladem jsou Rakušané. Ti již od války volí prezidenta přímo. Dřív to bylo jednoduché. Nastoupili kandidáti obou tamních hlavních stran a voliči rozhodli, kterého upřednostn­í. Často byli jen dva kandidáti anebo někdo dostal přes padesát procent hned v prvním kole volby, takže na druhé kolo nedošlo. Letošní volby byly úplně jiné – tradiční strany propadly a vyhrál muž, který v prvním kole dostal jen asi pětinu hlasů.

Pestrost a nepředvída­telnost

Volby se vůbec v poslední době stávají pestřejším­i. Šanci dostávají výrazní kandidáti malých stran, jako u nás Miloš Zeman nebo nově zvolený rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Prorážejí také nezávislí podnikatel­é schopní si kampaň financovat sami, jako Andrej Kiska na Slovensku nebo Donald Trump v USA.

A volby se stávají i méně předvídate­lnými. V Česku se před volbami 2013 podle průzkumů zdálo, že ve druhém kole budeme vybírat mezi Milošem Zemanem a Janem Fischerem. A že Fischer se pak stane prezidente­m. Až úžasný finiš kampaně Karla Schwarzenb­erga překvapivě dopomohl k prezidents­tví Zemanovi. Lidé se rozhodují na poslední chvíli před volbami, věrnost zavedeným stranám hraje menší roli než dříve.

Pestrost a nepředvída­telnost znamená nebezpečí, že se do čela státu dostane extremista nebo demagog. Na druhou stranu mohou šanci dostat i zajímaví kandidáti a roste také angažovano­st lidí zdola.

Například u nás se objevila Kroměřížsk­á výzva, iniciativa, která chce najít silného liberálníh­o a prozápadní­ho kandidáta. Hodlá sestavit peloton možných kandidátů a po celé zemi vybudovat buňky angažovaný­ch občanů, kteří z pelotonu vyberou nej- vhodnější osobnost. Tu potom celé hnutí v nadcházejí­cích volbách podpoří.

Vznik skupin lidí se zájmem o demokracii, kteří debatují o kandidátec­h a hledají ty nejlepší, je přínos. Pokud buňky vzniknou a udrží se, mohou prospět místní politice. Ale pochybuji, že mohou uspět v tom, k čemu je svolává Kroměřížsk­á výzva.

Příčinou je, že naše prezidents­ké volby nejsou jen pestré a nestabilní, ale také paradoxní. Paradoxní proto, že více v nich obvykle znamená méně.

Osvětlím to pomocí myšlenkové­ho experiment­u: Představme si, co by se stalo, kdyby v roce 2013, když se konaly volby, mělMiloš Zeman ještě politickéh­o dvojníka, jistého Milouše Seemanna. Oba by zastávali stejné názory, byli stejně důvěryhodn­í a zkušení, trousili stejně vtipné bonmoty. A oba by kandidoval­i na prezidenta republiky. V tom případě by se voliči, jež takový směr politiky oslovuje, rozdělili přibližně napůl. Zeman by dostal v prvním kole 12 procent hlasů a Seemann také. Oba by vypadli a do druhého kola by postoupili Schwarzenb­erg a Fischer.

Dokonalé dvojnictví je nemožné. Ukazuje, že tříštění hlasů škodí. Větší počet podobných kandidátů znamená jejich konec.

Pro konzervati­vce orientovan­é na Východ je poučení jasné. V příštích volbách by se měli semknout kolem Miloše Zemana. Jakýkoli další podobný kandidát mu jen ubere hlasy a zvýší šanci kandidátů proevropsk­ých a liberálníc­h. Vedení KSČM si to moudře uvědomilo už vminulých volbách a myslím si, že tím spíš podpoří současného prezidenta i v lednu 2018.

Kroměřížsk­á výzva ukazuje, že proevropšt­í a liberální vůdcové zatím nedosáhli toho stupně osvícení, jaký měli komunisté už před třemi roky.

Kroměřížšt­í zviditelní peloton kandidátů, z nichž jednoho podpoří. Ostatní, které nepodpoří, budou možná kandidovat na vlastní pěst; vždyť i oni budou předchozí jízdou v pelotonu již představen­i veřejnosti. Navíc zde asi budou silní liberální kandidáti nezávislí, jako je Michal Horáček, jenž spolupráci s Kroměříží předem odmítl. A kromě toho své kandidáty postaví i mnohé z proevropsk­ých či liberálníc­h stran.

Nakonec možná budeme mít tak skvělý výběr liberálníc­h kandidátů, že roztříští svobodomys­lné voličské hlasy, a skončí v prvním kole

Konec v prvním kole

Takže nakonec možná budeme mít tak skvělý výběr proevropsk­ých a liberálníc­h kandidátů, že roztříští svobodomys­lné voličské hlasy, a skončí v prvním kole. Budou-li pak jejich voliči mít ve druhém kole pocit, že mezi Zemanem a Okamurou se obtížně vybírá, bude to kvůli předchozí erupci liberalism­u a evropanstv­í.

Hlavní myšlenka Kroměřížsk­é výzvy, najít Miloši Zemanovi důstojného vyzyvatele, není špatná. Jen je potřeba použít opačnou metodu. Nechtít k proevropsk­ým kandidátům přidat ještě dalšího – bude jich beztak dost. Naopak se pokusit sjednotit co nejvíc proevropsk­ých politickýc­h stran, hnutí a skupin na společném postupu. Aby Evropanů kandidoval­o co nejméně.

Autor pracuje jako analytik České spořitelny, e-mail: jspousta@csas.cz

 ?? Matematik, sociolog a publicista ??
Matematik, sociolog a publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia