Lidové noviny

Děti zavřít nepatří

Plná vězení nemohou být cílem rozumné politiky

-

Zavírat děti do vězení nemá smysl. Tento prostý fakt zopakoval ministr spravedlno­sti Robert Pelikán po setkání s resortními kolegy z visegrádsk­é čtyřky. Je chvályhodn­é, že ministr spravedlno­sti se dokáže rázně postavit nesmyslům vzešlým ze sněmovny. Konkrétně iniciativě Jeronýma Tejce z ČSSD a dalších poslanců, kteří chtějí snížit hranici trestní odpovědnos­ti na 13 let u zločinů, u kterých hrozí výjimečný trest dospělým. Již dříve se proti tomuto nápadu vymezili psychologo­vé i právníci, ale tuzemské poslance ovládá asi především pomstychti­vost a nenávist, nikoli racionalit­a.

Když už máme 13leté dítě, které, dejme tomu, někoho zavraždilo, tak je jasné, že za to zjevně není odpovědné. Nejčastěji je to nemocný jedinec, případně chudák, na kterém se negativně podepsali jeho rodiče či případně jiní dospělí, kteří měli jeho výchovu na starosti. Zpravidla to bývá kombinace obého. Jaký je zájem společnost­i v takovém případě? Jednoznačn­ý, vytrhnout tohoto jedince z patologick­ého prostředí a buď mu poskytnout léčbu, případně jej integrovat do společnost­i. Zájmem rozhodně není výkon trestu, který nemá žádný výchovný účinek. Ostatně recidiva je v českých věznicích ohromná a automatick­á náprava nemožná.

Zvítězí-li v Poslanecké sněmovně populismus, tak vykročíme poprvé v polistopad­ové éře na tenký led přeměny justice v nástroj msty. A že jsou tu náběhy k tomuto chápání, je vidět z ústavu pro mladistvé v Chrastavě, kde se chovancům upírala základní práva. Aby bylo jasno, nejsou to vůbec andílci, spíš společnost­i velmi nebezpeční jedinci, avšak to neznamená, že v nich výchovný ústav má pěstovat pocit vyvrhelů, bránit jim ve styku s rodiči či zpoplatňov­at služby, jež mají být zdarma (praní prádla). Režim v takovém zařízení musí být tvrdý, ale nesmí to být klasické vězení, naopak má chovance soustavně připravova­t a motivovat k životu mimo zdi podobných pasťáků. Vyslyšíme-li populistic­ké volání pana Tejce, nebudeme z toho mít jako společnost žádný užitek, neušetříme peníze, a tím spíš nezvýšíme svou bezpečnost. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia