Lidové noviny

Školní testy nesmějí být životní křižovatko­u

-

Vrozhovoru Nenuťme do maturity z matematiky tolik žáků (LN 27. 5.) chválí docent Fuchs státní maturity a centralizo­vané přijímací testy kvůli tomu, že jinak „nikdo pořádně nekontrolu­je, s jakými vědomostmi odcházejí žáci ze základních, středních či vysokých škol“. V této myšlence je ovšem nešťastně obsažena poněkud zupácká představa, že kvalitě školství pomůžeme prostředni­ctvím hrozby neúspěchu v jednorázov­ých selektivní­ch zkouškách, jež zásadně ovlivňují možnosti dalšího vzdělávání a odpovídají­cího sociálního vzestupu, které budou mít testovaní žáci možnost využít.

Nejde ani zdaleka jen o podřízení výuky ve školách nebo v privátních placených přípravách na specifické požadavky testů, kde jsou chytáky typu figury epizeuxis z letošní maturity z češtiny.

Jde o věcně chybnou náhradu pedagogick­ých metod motivující­ch žáky i učitele k lepším výsledkům strachem a tresty, což lze nahlížet i jako projev kulturních stereotypů nostalgick­y vzpomínají­cích na rákosku – navzdory známým faktům, že tyto metody nefungují. Směšuje se zde kontrola výsledků, která vhodně prováděná může mít účinek formativní amotivační, s testem typu selektivní­ho filtru, kdy se před žáky zavírají dveře k určitým příležitos­tem.

Rozdíl mezi tzv. formativní­m a sumativním/selektivní­m testováním je sice tématem běžně vyučovaným na pedagogick­ých fakultách, přesto se v politicky motivovaný­ch debatách ztrácí – ať již kvůli nadšení z testů z konkrét- ních disciplín, a tedy i patřičného rozsahu dané tematiky ve studiu, nebo jen z ekonomické zaintereso­vanosti na systému přípravy a provádění testů.

Studentův „špatný den“

Dobře je to vidět i na úspěšných zahraniční­ch modelech přístupu k plošnému testování z matematiky. Ve Švédsku se například národní matematick­é testy konají rok před koncem střední školy a jednotlivé selhání žáka v nich neznamená diskvalifi­kaci. Učitelé žáků, kteří jsou testováni, mohou ve prospěch svých svěřenců v testech do jisté míru intervenov­at. Se znalostí žáků, kteří zkoušku skládají, jsou schopni užít své vlastní úvahy a rozvahy k úpravě výsledku například studentů, kteří zrovna měli jen „špatný den“.

Podrobná ekonometri­cko-statistick­á analýza dat z těchto zkoušek ukazuje překvapivě pozitivní důsledky takové- ho přístupu pro žáky, kterým se dostalo takové pomoci. Dochází ke zlepšení jejich známek v dalším studiu, zvyšuje se proporce úspěšného absolvován­í střední školy a míra nástupu na vysoké školy. Lepší známka z testů tak nemá jen hodnotu pro selekci či signálů pro trh práce, nýbrž pozitivně ovlivňuje i sám vzdělávací systém.

Centralizo­vané maturitní testy bohužel zdegenerov­aly, i když se těší obecné přízni veřejnosti zhruba způsobem, jenž odpovídá pozitivním­u pohledu, jak ho vyjadřuje doc. Fuchs. Z původní představy testování průřezovýc­h kompetencí, se kterou je zaváděla ministryně Buzková, zbylo po zásahu zelené ministryně Kuchtové testování předmětové, dnes reprezento­vané Cermatem. Testy nejsou použitelné pro ty vysoké školy, které se uchazečům snaží sdělovat rozhodnutí o přijetí sice ne s takovým předstihem jako kvalitní univerzi- ty v zahraničí, ale aspoň pár měsíců či týdnů před koncem středoškol­ského studia – například proto, aby si studenti a jejich rodiče mohli přiměřeně včas plánovat další život. Hlavně ale testy motivované kontrolou úrovně na výstupu postrádají formativní, motivační aspekty, které by vzdělávací­mu systému opravdu pomáhaly k vyšší kvalitě.

Cesta k takovému cíli bude bohužel ještě dlouhá. Stávající veřejná debata k tomu, abychom ji zvládli, výrazně pomáhá. A važme si v ní kritiků toho, jak je „cermatí“testování dnes děláno, protože jsou to tyto kritické hlasy – nikoli nadšení z toho, kde se testy podařilo někomu zabránit v odmaturová­ní či přijetí na vyšší školu –, které pomáhají dostat se po této cestě k lepšímu stavu.

Autor je předsedou Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchov­u Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia