Lidové noviny

Zločin zůstává zločinem

Protestní akce proti sudetským Němcům dokazují nevyrovnán­í se s minulostí

-

Výročí vyhnání brněnských Němců v květnu 1945 znovu vyvolává vášně. Na jedné straně snaha po smíření, která je prosazován­a brněnským magistráte­m v čele s primátorem Vokřálem, letos již podruhé, na straně opačné snahy bojovníků za svobodu registrova­ných v Českém svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) a komunistic­kých historiků, kteří letos dokonce uspořádali konferenci pod názvem Komu patří omluva, podporovan­ou a zaštítěnou jihomoravs­kým hejtmanem Haškem. Jakoby se teprve letos vzpamatova­li ti, kterým dřímající vášnivá nenávist vůči Němcům nedává spát, když minulý rok na akci smíření nestačili reagovat. Do Brna neváhal dokonce přijet a podpořit tuto akci předseda ČSBS Milan Vodička.

Jasný výklad historie

Slovutní akademici a historici, jejichž největší renomé bylo za časů komunistic­ké totality, nyní znovu připomínaj­í a srovnávají počet obětí holokaustu a šoa a dobu počítanou v letech a fakt, že nejdříve tu byly koncentrák­y a teprve potom vyhnání, které se odehrálo v řádu týdnů a měsíců. Všichni zdůrazňuji, že historii nelze vykládat jinak, než jak se odehrála.

Ale o tom přece není sporu. Dokonce jeden z řečníků prohlásil, že odsun byl pro- KAREL HOLOMEK váděn humánně, jak si to představov­al nepochybně i prezident Beneš. Ten určitě neměl v úmyslu divoký odsun. Ten se stal však faktem, který byl jen odpovědí a revanší za předcházej­ící křivdy. To může být rovněž pravda odpovídají­cí dané situaci. Páni řečníci však zapomněli, že jakýkoliv zločinný akt, kterým nepochybně bylo vyhnání provázeno, není omluviteln­ý, i když je jen odpovědí na jiné zločiny. Zločin zůstává zločinem a rozměr toho zločinu ani jeho načasování nejsou omluvou a nesnesou srovnávání.

Ano, historii nelze vykládat dvojím způsobem, fakta zůstávají fakty. Nikdo nám však nedal právo souhlasit se zločinem dalším, který jen eskaluje napětí a nepřispívá k žádnému řešení.

Proto mi připadá infantilní, když zastánci historické pravdy teď znovu pořádají protestní akce proti sudetským Němcům a organizují pochod smrti v obráceném gardu z Pohořelic do Brna. Proti komu? Proti mrtvým starcům, ženám a dětem?

Argumenty často v této souvislost­i uváděné, že početné zástupy sudetských Němců a 90 procent německých voličů sudetoněme­cké strany umožnily Hitlerovi snadné obsazení Čech a Moravy, mohou být opět pravdivé. Nepochybně podpořily zlo.

Nemohu se však ubránit asociaci s tím, co se u nás dělo za komunistů. 90 procent obyvatelst­va hrálo s komunisty tu známou hru na schovávano­u: buď hodný a nepleť se nám do věcí a budeš mít klid! Ti tehdy taky schvaloval­i zločiny, které se děly na základě této tiché a nepsané smlouvy. Nečinili nic proti věznění nejlepších osobností tehdejší doby a šikanování jejich rodin. To dnešním historikům, badatelům a rádoby bojovníkům za svobodu nevadí? Běžte do háje! Pro třísku v oku nejste schopni vidět břemeno, které vám brání pochopit prostou lidskou pravdu o utrpení, které žádná historie nemůže ospravedln­it.

Jak jste mohli?

Potomci dnešních Němců se svých rodičů a prarodičů ptají a ptali: Jak jste mohli?

Generace dnešních mladých lidí v České republice takovou otázku svým rodičům a prarodičům neklade. To také o něčem svědčí. Němci se dokázali lépe vypořádat se svou minulostí než my. Současné neutuchají­cí nesmyslné vášně a nenávisti u nás proti smíření to jen dotvrzují.

 ?? Předseda Společenst­ví Romů na Moravě ??
Předseda Společenst­ví Romů na Moravě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia