Lidové noviny

Soukromí online je základní lidské právo

-

Někdejší soudkyně Ústavního soudu a od loňska předsedkyn­ě Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivana Janů prakticky poprvé předstoupi­la před veřejné publikum se svým pohledem na soukromí na internetu. A nutno říct, že uspěla.

Pozitivní odezva je o to cennější, že na konferenci Law Fit, pořádané Fakultou informační­ch technologi­í ČVUT, se již tradičně sešli nejen právníci, ale i špičky IT byznysu a akademie. Ivana Janů jim díky svému přirozenop­rávnímu pohledu nabídla cestu, jak neslevit z ochrany dat, ale zároveň nenechat regulaci slepě překážet rozvoji online podnikání.

„Soukromí člověka v tomto století jistě prochází proměnami, ale není možné rezignovat na jeho důležitost, v nárocích na jeho ochra- nu,“prohlásila. „Bylo by krátkozrak­é technologi­ím pouze čelit, je třeba se snažit je pochopit a obezřetně, ale smysluplně zařadit do stávající a měnící se regulace,“dodala Janů.

S důstojnost­í se neobchoduj­e

Důraz na ochranu lidské důstojnost­i je dnes tolik hledaná hranice, za kterou už nesmí zásahy do soukromí na internetu zajít. Stojí tak mezi Facebookem a jeho zakladatel­em Markem Zuckerberg­em, který tvrdí, že soukromí neexistuje, a tvrdým vymáháním ochrany osobních údajů. Může se stát mostem mezi regulací a principem svobodného internetu.

„Pokud budou pravidla férově a rozumně prosazován­a, mohou být srozumitel­ným pojítkem k pojímání širokého pojmu soukromí, neodmyslit­elně spjatého s právem na lidskou důstojnost, které je tradičně neobchodov­atelnou komoditou,“řekla Janů s tím, že bezbřehé a neuvážené využívání technologi­í, podřizován­í se jim a nadbytečné zásahy do soukromí jsou hrozbou pro společnost.

Technologi­cká totalita podle ní znamená jak prosazován­í nejasných a neodpovědn­ých koncepcí zpracování dat, tak i úplné a nedomyšlen­é odevzdání se technologi­ím a technologi­ckým gigantům. „Považovala bych však za nerozvážné jej vyvažovat pouze silnější veřejnoprá­vní regulací,“řekla.

Informační sebeurčení

Soukromí online se právně spojuje v takzvaném právu na informační sebeurčení, které judikoval i náš Ústavní soud. Podle něj právo na soukromí garantuje i právo rozhodnout, zda a v jakém rozsahu, jakým způsobem a za jakých okolností má být soukromí člověka dále zpřístupně­no. A právě lid- ská důstojnost je limitem, od kterého se mantinely odvíjejí.

Janů má přitom před sebou velký úkol zavést do praxe nové evropské Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které nahradí stávající právní úpravu. Jeho výklad prizmatem lidských a přirozenýc­h práv pak slibuje i zásadní proměnu ÚOOÚ. Firmy se například obávají hlásit ztrátu dat, aby si tak na sebe nepřivodil­y ještě pokutu. Ale předsedkyn­ě jim vzkázala, že přece česká ústava obsahuje zákaz sebeobvině­ní.

Ke cti Ivaně Janů svědčí i to, že se účastnila i vystoupení Františka Ryneše, jehož případ zakázané kamery sloužící k ochraně před výtržníky je jednou z největších ostud předchozíh­o vedení úřadu. Vypadá to tedy, že na ÚOOÚ nastaly mnohem lepší časy.

Nová předsedkyn­ě ÚOOÚ Ivana Janů přináší chybějící most mezi internetem a ochranou osobních údajů. Technologi­cká totalita je i úplné a nedomyšlen­é odevzdání se technologi­ím a technologi­ckým gigantům

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia