Lidové noviny

Finále Stanley Cupu i se dvěma Čechy

Češi ve finále Stanley Cupu

- KAREL KNAP

Na světě jsou jen dva hokejové týmy, které se ještě nedočkaly dovolené. Ale San Jose Sharks a Pittsburgh Penguins nebědují. Právě naopak. K vyvoleným patří i Tomáš Hertl a Roman Polák.

PRAHA Nad jednou z prvních řad arény v americkém městě Raleigh se rozpustile vlnila česká vlajka. Jen vteřinka uplynula od historické chvilky, v níž obránce František Kaberle skóroval za domácí Carolina Hurricanes v sedmém finále proti Edmontonu.

„Frenk Kábrlej! Přesilovko­vý gól. Dva nula,“hřímal komentátor stanice NBC.

19. června 2006 dal člen význačného kladenskéh­o hokejového klanu jako jediný Čech vítězný gól ve 123letých dějinách Stanley Cupu.

Letos ho může napodobit Tomáš Hertl, křídlo první lajny San Jose. A třebaže to není pravděpodo­bné, též jeho parťák Roman Polák, obránce a sváteční střelec.

Dva krajané se představí v sérii proti Pittsburgh Penguins, při sportovní slavnosti pro divoce zarostlé chlapy, kteří po stovce utkání v sezoně nedbají na únavu i zranění a trmácejí se za stříbrným mámením. Bitva o pohár, o nějž se hraje od roku 1893, startuje v noci z pondělí na úterý v Pittsburgh­u.

Únavou ani nemohl slavit

Vousy si jako ostatní z pověrčivos­ti neholil, byť už ho nepříjemně škrábaly. Úpornou bolest v pochrouman­é kyčli Kaberle před deseti lety zaháněl tišícími injekcemi. Necítil ji, když ránou v přesilovce při vyloučení ed- Nejvíc triumfů: 3 – Jaroslav Pouzar, Jiří Hrdina, 2 – Petr Sýkora, Patrik Eliáš, Robert Holík, Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Michal Rozsíval. Nejvíc postupů do finále: 6 – Sýkora, 4 – Eliáš, Hašek (2008 nenastoupi­l), Pouzar (1983 nenastoupi­l), 3 – Holík, Hrdina, Jágr, Petr Svoboda (1986 nenastoupi­l). Nejvíc zápasů: 1. Sýkora 30, 2. Eliáš 26, 3. Holík 17, 4. Jágr 16, 5. Jiří Hudler a David Krejčí 13, 7. Hašek 12, 8. Pouzar 9, 9. Hrdina, Josef Vašíček a Radek Dvořák 8. Nejvíc bodů: 1. Eliáš 19 (6+13), 2. Sýkora 16 (8+8), 3. Krejčí 11 (2+9), 4. Jágr 10 (2+8), 5. Aleš Hemský 6 (2+4), 6. František Kaberle 5 (2+3), 7. Holík 5 (1+4), 8. Jaroslav Špaček 5 (0+5), 9. Hudler 4 (1+3), 10. Frolík 4 (0+4). První Čech ve finále: 1982, Ivan Hlinka, Vancouver. První český vítěz: 1984, Jaroslav Pouzar, Edmonton. První český gól: 1990, Petr Klíma, Edmonton, ve 116. minutě zápasu s Bostonem. Vítězný gól finále: 2006, František Kaberle, Carolina. Přestože jim je ouvej, tváří se jakoby nic.

Hertl (22 let) a Polák (30) by se rádi zařadili na seznam hrdinů, kteří po devítiměsí­čním martyriu vzepřeli nad hlavu vzácnou trofej. Dosud se to povedlo 24 českým hokejistům.

„Věřím, že to dokážeme, pokud budeme hrát tak dobře jako v minulých kolech,“řekl Hertl. „Chtěl bych pohár získat hned napoprvé. Bůh ví, kdy se mi naskytne další příležitos­t.“

Sharks zažívají první finále

Proti Sharks, zelenáčům ve finále, ovšem stojí Penguins, šampioni z jara 2009. Také teď jim šéfují kapacity Crosby, Malkin a Letang. Přidal se kanonýr Kessel.

Gólmanskou jedničku Fleuryho, obtěžované­ho následky otřesu mozku, zdatně nahrazuje mladík Murray, jenž v krátké kariéře proti San Jose nenastoupi­l. „Možná nemá zkušenosti, ale náš brankář Jones taky pořádně chytá v play off poprvé. Z toho bych nic nevyvozova­l,“pravil Hertl.

Oba týmy v minulém ročníku neuspěly. Sharks se vůbec neprotlači­li do vyřazovací části, Penguins se poroučeli hned v prvním kole po porážce od New York Rangers.

San Jose žene touha dobýt Stanley Cup taky pro veterány Thorntona a Marleaua, kteří do ligy vstoupili před 18 lety a ještě ani jednou si nevyzkouše­li finále.

Pittsburgh zase prahne po triumfu jako po rozlučkové­m dárku pro majitele Lemieuxe. Místní idol už delší dobu zvažuje, že prodá svůj podíl v klubu, který v minulosti několikrát zachránil před zkázou.

Penguins dřív zaměstnáva­li spoustu Čechů. Teď však mají na širší soupisce pouze útočníka Simona. A tak bude většina českých fanoušků kvůli Hertlovi a Polákovi přát Sharks.

 ?? Si v dosavadním průběhu letošního play off připsal pět gólů a pět asistencí FOTO ČTK/ AP ?? Tomáš Hertl
Si v dosavadním průběhu letošního play off připsal pět gólů a pět asistencí FOTO ČTK/ AP Tomáš Hertl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia