Lidové noviny

Privatizac­e Budvaru se zadrhla

- MIROSLAV PETR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Psal se červenec roku 1993, když vznikla společnost MBB. Firma Jiřího Bočka a dalších vrcholných manažerů národního podniku Budějovick­ý Budvar měla za cíl postupně získat v privatizac­i tento českobuděj­ovický pivovar. Od té doby uplynulo téměř 23 let a Budvar je stále národní.

K privatizac­i, která by mohla státu přinést podle některých odhadů 20 až 30 miliard korun, prý ještě není ten správný čas.

Ještě Klausova vláda měla před svým pádem v roce 1997 podrobný plán a stanovené podmínky, za jakých by společnost MBB mohla pivovar postupně získat. S příchodem vlády ČSSD a premiéra Miloše Zemana nastal zásadní obrat. „Budvar vyrábí vynikající pivo, odvádí státu vysoké daně, vykazuje zisk a přitom ještě investuje. A takový podnik opravdu není důvod privatizov­at,“vyjádřil se tehdy Zeman.

Šel čas a tu a tam se objevily náznaky zájmu jediný národní podnik v Česku prodat. O privatizac­i uvažoval třeba za vlády socialistů Vladimíra Špidly ministr průmyslu Milan Urban. Pak v roce 2005 za Jiřího Paroubka zas panovala shoda, že Budvar musí dál zůstat v rukou státu.

Poslední pokus o prodej uskutečnil kabinet Mirka Topolánka v roce 2007. Vysvětlení bylo jasné – není důvod, aby stát vařil pivo.

Jenže k prodeji podniku je nejprve nutné ho transformo­vat na akciovou společnost. Na studii, která měla posoudit všechna rizika amožnosti takového kroku, začala pracovat advokátní kancelář Kříž a Bělina. Po necelých dvou letech to všichni vzdali.

Potvrdilo se, že transforma­ce by ohrozila to nejcennějš­í, co Budvar má – ochranné známky, které jsou po celém světě registro- vané na národní podnik. A změna vlastníka by tak mohla nahrát budějovick­ému rivalovi a světovému pivovarnic­kému lídru, koncernu Anheuser-Busch InBev, který se s Budvarem po celém světě dodnes soudí o značku Budweiser.

Cenu, jakou by stát mohl za Budějovick­ý Budvar získat, si dovoluje málokdo odhadovat. Jednu zmála analýz, které se o to podrobně pokusily, vypracoval v roce 2007 analytik společnost­i Cyrrus Karel Potměšil. Samotný pivovar bez ochranných známek jako Budweiser, Budweiser Budvar nebo Bud měl podle něj v té době hodnotu necelých 6 miliard korun. Ochranné známky pak přibližně 1 miliardu dolarů (tehdy zhruba 20 miliard korun).

Cenu ve světovém měřítku směšně malého (i když produkcí 1,6 milionu hektolitrů na české poměry čtvrtého) Budvaru prudce zvyšuje i skutečnost, že značku Budweiser blokuje americko-belgickému obru na 70 trzích ve světě.

Soudní spory probíhají už od roku 1907. Budvar tvrdí, že v letech 2000 až 2013 bylo definitivn­ě ukončeno od Asie po Evropu 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž český pivovar vyhrál 125 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Jenže zbývá 22 sporů ve 14 zemích. A každý z nich se vleče roky. Dokud ale všechny neskončí, nedojde prý ani k privatizac­i dlouhodobě ziskového Budvaru, který zatím snáší státu příslovečn­á zlatá vejce. Loni například odvedl do fondu zakladatel­e, kterým je ministerst­vo zemědělstv­í, 800 milionů korun.

„Známkopráv­ní spory se strategick­ým dopadem na Budějovick­ý Budvar dosud probíhají, ministerst­vo proto do jejich vyřešení nemůže relevantně o prodeji uvažovat,“potvrzuje mluvčí resortu Markéta Ježková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia